BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB 24 Temmuz'da faiz artırır mı?----

TCMB 24 Temmuz'da faiz artırır mı?

TCMB 24 Temmuz'da faiz artırır mı?
16 Temmuz 2018 - 11:37 www.finansgundem.com

Yeni kabinenin açıklanması ile birlikte, Türk varlıklarında önemli satışlar gündeme geldi. Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın MB bağımsızlığı vurgusuna rağmen piyasa satışları sürdü. Gözler 24 Temmuz'daki TCMB toplantısında...

Genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından gözler açıklanacak yeni kabineye çevrildi. Pazartesi günü akşam geç saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kabineyle birlikte özellikle yurtdışı döviz piyasasında sert hareketler gördük. Dolar/TL yurtdışı piyasalarda 4,9738 ile rekor seviyeleri test etti. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 18,00'in üzerine çıkarak rekor kırarken, iki yıllık gösterge faizde de yüzde 22,38 seviyeleri test edildi. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın mali disiplinden taviz vermeden istikrarlı büyümenin süreceğini, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını vurgulamasına rağmen, yabancı yatırımcılar, tahvil satıp döviz alarak çıkışlarını sürdürdü.

500 BAZ PUAN ARTIRDI

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar sonrasında gözler ilk olarak 24 Temmuz'da yapılacak Merkez Bankası PPK toplantısına çevrilmiş durumda. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası, bu yıl biri olağanüstü toplantıda olmak üzere üç kez politika faizini artırdı. Toplamda 500 baz puan artışla politika faizi yüzde 17,75 seviyesine çıkarken, sadeleşme adımları da atıldı. Haziran ayı enflasyon rakamının yüzde 15,39 olması ve yükseliş eğiliminin devam edeceği endişeleri ve son olarak kurdaki hareketlilikle birlikte Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'daki toplantısında faizi artıracağına yönelik beklentiler oluştu. Yapılan değerlendirmelerde 50-100 baz puan gibi bir faiz artırımından söz ediliyor.

HÜKÜMETTEN BEKLENTİLER

Piyasa oyuncuları yeni hükümetten özellikle yapısal reformlar ve kamu mali disiplini konusunda somut adımlar atmasını bekliyor. Yeni dönemde ekonomik reformların devreye alınıp alınmaması durumu ön planda olacaktır. Özellikle, enflasyon gibi, cari işlemler dengesi gibi majör konularda çözüme ilişkin hızlı adımlar atılması beklentileri mevcut. Çünkü piyasaya sürekli mesajı verilen yapısal reformlar, ilgili kalemlerde iyileşme açısından kritik önemde.
ABD ile Çin dış ticaret savaşının genişleyeceği endişesi ile dünyada riskli varlıklarının elden çıkarılma eğiliminde olduğunu belirten iş Yatırım analistleri, emin liman olarak görülen altın, İsviçre Frangı, Yen ve dolar dışında neredeyse tüm varlık gruplarının değer kaybettiğini belirtiyor, içerde ise küresel risk iştahına duyarlı Türkiye varlıklarının küresel satış dalgasından en çok hasar görenler arasında yer aldığı görülüyor.
İş Yatırım uzmanları "Açıklanan kabinede Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi isimlerin olmamasını piyasa dostu politikalardan uzaklaşılacağının işareti olarak gören Türkiye varlıklarında sert kayıplar görüldü. Ancak biz zarfa değil mazrufa bakmayı tercih ediyoruz. Piyasaların ihtiyacı olan doğru politikaların uygulanması önemli. Bekleyip göreceğiz" değerlendirmesini yaptı.

KUR NEREYE?

Piyasalarda beklentilerin bozuk olduğunu söyleyen Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz ise "Ekonomi yönetimi ve TCMB güven veremezse, dolar kurunun 5'in üstüne çıkması da muhtemel. Bu seviye piyasa psikolojisi açısından önem taşıyor" diyor. Yatırımcılara portföylerinde panikle değişiklik yapmamaları tavsiyesinde bulunan Mehmet Gerz, yüksek mevduat faiziyle birlikte değeri çok düşen 'blue chip' hisselerde kademeli alımlar yapılabileceği yorumunu yapıyor. Yine buna uygun yönetilen hisse senedi fonlarının tercih edilebileceğini belirtiyor.

"FAİZ ARTIŞI MB'NİN BAĞIMSIZLIĞININ GÖSTERGESİ"
Mehmet Gerz/ Ata Portföy Genel Müdürü

"Yabancı satışları geçen hafta panik düzeye ulaştı çünkü yeni kabine açıklamasından sonra, ekonomi politikasına dair belirsizlik zirve yaptı. Türkiye'nin yükselen enflasyonu ve cari açığı düşürmek için temkinli bir yumuşak iniş politikası uygulaması gerek. Ancak, yeni hükümetin bu çerçeveyi ne derece benimsediğini Orta Vadeli Plan'da (OVP) yer alacak büyüme hedefinden göreceğiz. Döviz kurunun hem seviyesi hem de dalgalanmasının artması, enflasyon beklentilerini daha da bozduğu için TCMB'nin 24 Temmuz'da tekrar faiz artırması gerekecek. Faiz artışının seviyesi ise TCMB'nin bağımsız karar almasının bir ölçüsü olarak görülecek." (Talip Yılmaz/Ekonomist Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emrah karaman20 Temmuz 2018 14:46

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)17,75% Federal Rezerv (FED)2,00%01.08.2018 Avrupa Merkez Bankası (ECB)0,00%26.07.2018 İngiltere Merkez Bankası (BOE)0,50%02.08.2018 İsviçre Merkez Bankası (SNB)-0,75%20.09.2018 Avustralya Merkez Bankası (RBA)1,50%07.08.2018 Kanada Merkez Bankası (BOC)1,50%05.09.2018 Japonya Merkez Bankası (BOJ)-0,10%31.07.2018 Rusya Federasyonu Merkez Bankası (CBR)7,25%27.07.2018 Hindistan Merkez Bankası (RBI)6,25%01.08.2018 Çin Merkez Bankası (PBOC)4,35% Brezilya Merkez Bankası (BCB)6,50%01.08.2018yukarıdaki tabloya bakarak herkes şapkasını önüne koymalı ve bu durumun daha ne kadar devam edebileceğini düşünmeli, o yabancılar Türkiye de faiz artırılmasını isterken neden kendi ülkelerinde faizlerin artırılması için çaba harcamıyorlar bir düşünmek gerekir. Ülkemiz de artık bir yerlerden başlamalı ve bu durumu düzeltmek için adımlar atmalıdır. Ülkemiz güçlü ve büyük, bunun böyle olduğunu birileri bize hissettirmemeye çalışıyor

  • enman19 Temmuz 2018 15:46

    Türkiye Cumhuriyeti yabancılar için çalışmıyor onlar paniklemesin diye faiz mi artiracak hükümet sayın Talip Yılmaz

  • fatih yılmaz19 Temmuz 2018 17:12

    o yabancılar sıcak para soksun diye peşlerinde döndüğümüz için onların paniklemeleri halinde kur fırladığı için onları önemsemek gerekiyor. enflasyon ve kur cok yüksek merkez bankası faiz arttırmaz ise daha da yükselecek arttırması da tek başına bir anlam ifade etmez sadece uçuruma giderken frenleme yapmak oluyor.

  • Bengin16 Temmuz 2018 12:57

    Mb hala faiz artıracaksa Berat bey neden ekonomin başına geldi Berat bey geldiyse Reis inecek dediyse bu faiz inecek başka yolu yok. Biz Reise neden yetki verdik faiz devamlı artacaksa.

  • fatih yılmaz19 Temmuz 2018 17:14

    ben faizi sabit tutacaklarını düşünüyorum zaten doları bu bakış açısı ile asla tutamazlar.cari açık-dış borç-enflasyon-adalet sistemi ve anti demokratik durumlar oldukça faiz arttırım indirmek sadece birilerinin para kazanması için yeni fırsatlar sunmaktan öte gitmiyor.

  • Osman17 Temmuz 2018 11:27

    Yetkiyi verdiniz ama Reisin yapacağı bir şey yok. Çünkü ekonomiyi bozan zaten bu hükümetin yanlış politikaları.

  • Okie Dokie16 Temmuz 2018 12:16

    En az 300 baz puan faiz artışı istiyorum bir yabancı yatırımcı olarak. Yoksa dolarımı ana vatanım İsrail'e götürürüm bak valla.

  • ejder ha22 Temmuz 2018 03:13

    Yabancı yatırımcısınız ama 'valla' diyorsunuz.