BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTBB'den TOBB'a yanıt gecikmedi----

TBB'den TOBB'a yanıt gecikmedi

TBB'den TOBB'a yanıt gecikmedi
26 Mart 2013 - 16:19 www.finansgundem.com

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların uyguladığı kredi faizlerine yönelik sert eleştirilere yazılı açıklamayla cevap verdi

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı açıklamaların basındaki yansımaları üzerine bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada ''Kredi faiz oranlarındaki değişmeye ilişkin değerlendirmenin sadece mevduat faiz oranlarındaki değişmeye bağlı olarak yapılmasının eksik olacağı ve ekonomik realiteyi doğru yansıtmayacağı düşünülmektedir'' denildi. 
Aydın, yaptığı açıklamada, bugün bazı basın organlarında yer alan haberlerde, mevduat ve kredi Faiz oranları karşılaştırılarak, bankaların uyguladıkları kredi faiz oranlarına yönelik değerlendirmeler ve sektör karlılığına ilişkin yorumlara yer verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Mevduat faiz oranı tek başına kredi faizlerinin belirleyicisi değildir. 2010 yılı sonu ile 2012 yılının ilk yarısındaki dönemde, kredi faiz oranları dalgalı olsa da yükselen bir trend göstermiştir. Bu dönemde, kredilerin büyüme hızının yavaşlatılması amacıyla şu önlemler alınmıştır; 'Zorunlu karşılıklar yükseltilerek bankaların topladıkları kaynakların krediye dönüşmesi sınırlandırılmıştır, krediler için daha fazla sermaye tutulması istenmiştir, riskler için ayrılan genel karşılık oranı yükseltilmiştir, şubeler üzerinden alınan vergiler yükseltilmiştir, bankalara likidite amaçlı olarak sağlanan kaynakların faiz oranı ve mevduat faiz oranları da yükselmiştir'. Bu gelişmeler bankaların kaynak aktarma maliyetini hızla yukarı çekmiştir.''
Öte yandan, ekonomik faaliyetin yavaşlamasına bağlı olarak kredi riskinin artmasının, sektörler veya müşterilere uygulanan risk primlerinin yükselmesine neden olduğunu aktaran Aydın, ''Dolayısıyla, kredi faiz oranlarındaki yükselmede sadece mevduat faiz oranlarındaki artış değil çok sayıda faktörün etkisi olmuştur. Bu nedenle, kredi faiz oranlarındaki değişmeye ilişkin değerlendirmenin sadece mevduat faiz oranlarındaki değişmeye bağlı olarak yapılmasının eksik olacağı ve ekonomik realiteyi doğru yansıtmayacağı düşünülmektedir'' ifadelerini kullandı.
Aydın, bankacılık sektörünün karını değerlendirirken kar hacmindeki değişime değil öz kaynak karlılığı, bankaların öz kaynak büyüklüğü, bankacılık sektöründe sorun yaşayan ülkeler değil, bankacılık sektörü sağlıklı olan ülkeler hususlarının göz önünde bulundurulmanın doğru olacağını kaydetti.
Hüseyin Aydın, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, ortalama öz kaynak karlılığının, G-20 grubunda yer alan gelişmekte olan ülkelerde yüzde 20'nin üzerindeyken Türkiye'de yüzde 19 düzeyinde bulunduğuna işaret etti.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sinan.27 Mart 2013 06:44

    E tabi sadeve mevduat faizleri arasındaki farkı görmemek lazım ancak gözsterge faizi trlibor oranlarındaki düşüşe ne demeli. aynı dönemde gösterge faizler 10larda olduğunda da kredi oranları 15 20 arasında değişmekteydi halen faizler bu aralarda. İhrac edilen bono ve tahvillerden elde edilen ucuz fonları kullanarak karlılığa zirve yapılıyor ama. TOBB başkanı haklı.

  • Bura26 Mart 2013 23:19

    Herkes en zayıf yerını kollar zahır

  • Bak sen26 Mart 2013 17:05

    Sayın Hüseyin Aydın Bankalar Birliği toplantılarında "ZİMMET MADDESİ" nin kaldırılması için çok ama çok çaba sarf etmekten başka başkan olarak bankaların sorunlarıyla da ilgilenirmiş :)