BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTayvan: Çin'e ait 39 savaş uçağı ve 13 gemi Ada çevresinde----

Tayvan: Çin'e ait 39 savaş uçağı ve 13 gemi Ada çevresinde

Tayvan: Çin'e ait 39 savaş uçağı ve 13 gemi Ada çevresinde
09 Ağustos 2022 - 08:37 www.finansgundem.com

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in, daha önce açıklanan 4 günlük süresinin ötesinde sürdürdüğü askeri tatbikatların 5. gününde, 39 savaş uçağı ve 13 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü bildirdi.

Çin ordusu, Tayvan çevresinde tatbikatlarla ilgili yayımladığı hava ve deniz güvenliği uyarılarının (NOTAM) süresi pazar günü öğle saatlerinde dolmasına karşın tatbikatlarını dün de sürdürdü.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in hava ve deniz araçlarının elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiğini açıkladı. Açıklamada, ayrıca uçaklardan 21'inin Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusunda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nin (ADIZ) güneybatı bölümünde uçtuğunun belirlendiği kaydedildi.

Pelosi'nin Ada'yı ziyaret ettiği gün tatbikatlar başladı

Bakanlık, Pelosi'nin Ada'yı ziyaret ettiği 3 Ağustos'ta 27, ziyaretin ardından Ada çevresinde tatbikatın başladığı 4 Ağustos'ta ise 22 Çin savaş uçağının Tayvan çevresinde görüldüğünü, 4 Ağustos'ta Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan'ın "kara suları" olarak gördüğü bölgeye düştüğünü belirtmişti.

Ayrıca 5 Ağustos'ta 68 savaş uçağı ve 13 savaş gemisinin, 6 Ağustos'ta ise 20 uçak ve 14 geminin, 7 Ağustos'ta ise 66 uçak ve 14 geminin Ada çevresinde görüldüğü açıklanmıştı.

Fiili abluka

Çin'in son 4-7 Ağustos tarihlerinde düzenleyeceğini açıkladığı tatbikatlar, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar yüzünden bazı alanlar, gemi ve uçak trafiğine kapatılırken boğazda güvenlik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı duyurulmuştu.

Çin ordusu, dün yapılan açıklamada, tatbikatlarla ilgili yayımlanan hava ve deniz güvenliği uyarılarının (NOTAM) süresi pazar günü öğle saatlerinde dolmasına karşın tatbikatları sürdüreceğini söylemişti.

Ne olmuştu?

Nancy Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin geçen hafta yaptığı ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası gören Pekin'in tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da Ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

"Tayvan'ın dostu" Pelosi, Tayvan Parlamentosu'nu ziyaret etti

Çin'den Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası ticaret yasağı

Çin, Pelosi'ye yaptırım kararı aldı

Nancy Pelosi'den 'Tayvan ziyareti' açıklaması

Çin'den Tayvan açıklaması: Gerginliğin tek sebebi ABD'dir

Avustralya, Tayvan Boğazı’nda 'gerilimi düşürün' çağrısı yaptı

Çin, Tayvan çevresinde tatbikatları sürdürüyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)