BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTartışmalı ihaleler için ‘yasa atağı’----

Tartışmalı ihaleler için ‘yasa atağı’

Tartışmalı ihaleler için ‘yasa atağı’
15 Haziran 2014 - 10:42 www.finansgundem.com

Hükümet, üzerinden 5 yıl geçen özelleştirmelerde yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

Anayasa Mahkemesi kararıyla tartışmalı hale gelen Seydişehir Eti Alüminyum, Kuşadası Limanı, Çeşme Limanı, SEKA Balıkesir İşletmesi özelleştirmeleri ile TÜPRAŞ’ın yüzde 14,76 oranındaki hissesinin satılması işlemlerini rahatlatacak düzenleme geliyor. Hükümet, üzerinden 5 yıl geçen özelleştirmelerde, “Yargı kararlarıyla dahi olsa özelleştirme işleminin iptal edilip tesisin kamuya geçemeyeceği” yönünde yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

TARTIŞMALI HALE GELMİŞTİ
Özelleştirmesi tamamlanan bazı yerler için açılan davalar, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı son kararla birlikte tartışmalı hale gelmişti. Seydişehir Eti Alüminyum, Kuşadası Limanı, Çeşme Lİmanı, SEKA Balıkesir İşletmesi’nin özelleştirmeleri ile TÜPRAŞ’taki hisse satışı için açılan davalarda iptal kararlarının çıkmasının ardından, 26 Nisan 2012 tarihinde çıkarılan 6300 sayılı yasaya bir düzenleme eklenerek yargı kararlarının uygulanmamasına yönelik Bakanlar Kurulu’na yetki verilmişti. Verilen yetkiyi kullanan Bakanlar Kurulu da, 5 özelleştirmeye yönelik olarak geriye veya ileriye dönük herhangi bir işlem yapılmaması kararı almıştı.
Ancak tartışmalı özelleştirmelerle ilgili süreç, bu noktada da bitmedi. CHP söz konusu yasal düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürünce; mahkeme geçtiğimiz yılın sonunda Bakanlar Kurulu’na yetki veren yasa maddesini iptal etti. Böylece 5 özelleştirmenin hukuki durumu yine tartışmalı hale geldi.

YENİDEN YASA ATAĞI
Tartışmalı özelleştirmelerle ilgili cuma günü gündeme gelen ve torba tasarıya eklenen son düzenleme ise, söz konusu ihalelere ilişkin yeni bir yasal çerçeve çiziyor ve ihalelerin iptal olasılığını ortadan kaldırıyor. Devir ve teslim tarihinin üzerinden 5 yıl geçmiş ihaleleri kapsayan düzenlemeyle, yargı kararlarıyla bu kuruluşların kamuya devrinin söz konusu olamayacağı düzenleniyor. Özelleştirilen yerlerin tekrar kamuya geçmesi için tek istisna, “İhalelerin sözleşmelerinde belirtilen haller” olarak belirleniyor. Düzenlemenin gerekçesi olaraksa, geçmişte özelleştirmelerle ilgili yargılama süreçlerinin uzun sürmesi nedeniyle uygulama imkanı olmayan yargı kararlarının oluşması gösterildi. Gerekçeye göre, maddeyle birlikte tartışmalı ihalelerdeki hukuki belirsizlik de ortadan kalkacak.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yiyin15 Haziran 2014 12:32

    yiyin hakikaten. benim sabit helal maaşım yeter bana. ama diğer tarafta hesaplaşacağız, helal etmeyeceğim kendi adıma.

  • melih15 Haziran 2014 12:07

    yiyin beyler yiyin aksırıncaya tıksırıncaya kadar yiyin öbür trafada götürün lazım olur.

  • hakkı dev15 Haziran 2014 12:02

    bunların menfaati nerede kanunları orada...

  • Demokrat15 Haziran 2014 11:22

    Kaldırın size ayak bağı olanan AM ve diğer mahkemeleri olsun bitsin.Kamu yararı da neymiş.Bu milletin yarısı zaten anlamıyor kamu malının aynı zamanda kendi malı olduğunu.