BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTahvil fonlarındaki büyük risk----

Tahvil fonlarındaki büyük risk

Tahvil fonlarındaki büyük risk
03 Ağustos 2021 - 10:12 www.finansgundem.com

Journal of Finance’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre portföyler, yöneticiler tarafından rating sistemini manipüle etmek için yanlış raporlanıyor. Tahvil fonları ise yatırımcılar için göründüğünden daha riskli bir hale geliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yakın zamanda Journal of Finance’de birçok tahvil yatırımcısının kendisine ve paralarını yöneten kişilere sorması gereken soruları ortaya koyan bir araştırma yayınlandı. Huaizhi Chen, Lauren Cohen ve Umit Gurun tarafından yapılan ve bireysel tahvil fonları yatırımlarının incelendiği araştırmanın sonucunda ‘güvenilir’ olduğu söylenen ABD tahvil fonlarının neredeyse üçte birinin, oldukça riskli olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar yatırım fonu sektörünün önde gelen araştırma şirketi Morningstar’ın puanlama sisteminin kasti olarak manipüle edildiğini öne sürdü. Araştırmada, “bu yanlık raporlama yalnızca süregelen ve kapsamlı bir uygulama olmakla kalmıyor, aynı zamanda stratejik olduğu da gözlemleniyor” dendi.

Birçok tahvil fonu sabit getirili piyasalarının spesifik bir alanına odaklanıyor.

Bunlar kurumsal ya da hükümet tahvilleri, yüksek puanlı ‘yatırım sınıfı’ borçlar ya da bunun altında sınıflandırılan menkul kıymetler olabilir. Genellikle belirli bir olgunluğa ulaşmış borçlar da bu kategoriye dahil edilebiliyor. Morningstar ise bu yatırım araçlarını, kategorisindeki diğer fonlar karşısında nasıl performans gösterdiğini inceleyerek sıralıyor.

Ancak gerçekte görece güvenli olarak sınıflandırılan birçok tahvil fonu, aslında kategorisindeki diğer fonlara ve ölçüt niteliği taşıyan yatırım araçlarına kıyasla getirileri yükseltmek için riskli borçları da içeriyor. Bu durum ise bu fonların Morningstar’dan oldukça yüksek puanlar alması anlamına geliyor. Bununun sonucunda araştırma şirketinin yüksek puanlamasını takip eden yatırımcılar, bu riskli fonlara akın ediyor. Uygun bir şekilde sınıflandırıldığında birçok fon yöneticisi, araştırmaya göre yüksek getiri sağlayan fonları idare eden uzmanlar olmaktan çıkıp “vasat performans gösteren” yöneticilere dönüşüyor.

Rapor bir tahvil fonunun elinde bulundurduğu varlıklar ve Morningstar’dan aldığı puan arasındaki tutarsızlığa dikkat çekiyor. Fonlar riskli varlıklarını kasti olarak bildirmemekle, Morningstar ise bu raporlara inanmakla suçlanıyor.

Morningstar’dan yapılan açıklamada, araştırmanın hatalı bir şekilde tüm puanlanmamış borçların düşük kaliteli olduğunu varsaydığı söylendi. Aynı zamanda araştırmanın yatırım stilleri ve sınıflandırma sistemleri arasındaki ayrımı yapamadığını açıkladı. Araştırma şirketi “yanlış sınıflandırılan” fonlar ve Morningstar’ın puanlamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını söyledi.

Ancak yapılan araştırmanın ortaya koyduğu argümandan bağımsız olarak bu durum Financial Times’ın haberine göre yüksek ihtimalle çok daha büyük ve birçok kişinin fark ettiğinden çok daha tehlikeli bir konu. AQR Capital Management’ın 2018 yılında yayınlanan araştırması da tahvil fonlarının riskli borçları satın alarak sonuçlarını yükselttiğini ve bunun oldukça kapsamlı bir pratik olduğunu ortaya koymuştu.

Aslına bakılacak olursa düşük puanlı kurumsal borçlara sistematik yönelik, tahvil fonlarının ortalamada hisse fonlarından daha yüksek performans göstermesinin ardındaki nedeni açıklıyor. AQR Capital Management aynı zamanda farklı tahvil kategorilerindeki makul derecede tutarlı yatırım becerilerinin de sinyallerini aradı. Açıklamada, “kanıtlar oldukça karamsar: Fon yöneticilerinin tutarlı bir yatırım becerisi olduğu gözlemlenmiyor” dedi.

Bu durum ise pasif yatırımların tahvil piyasalarındaki yükselişinin nedenlerinden bir tanesi. Yalnızca son beş yılda pasif tahvil fonları neredeyse 850 milyar dolar yatırım çekti. Bu rakam ise EPFR’nin verilerine göre çok daha büyük olan aktif tahvil fonları sektörünün çektiği yatırımların oldukça üzerinde.

Birçok geleneksel yatırımcı için ise bu durum gülünç. finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geleneksel yatırımcılar pasif tahvil fonlarının en iyi ihtimalle akılsızlık olduğunu, bunun nedeninin ise sabit getirili piyasasının getiri konusundaki etkisizliği olduğunu öne sürüyor. Aynı zamanda tahvil yatırım fonlarının tamamen tehlikeli olduğu düşünülüyor. Ancak birçok yatırımcı da bu fonlara yönelmeyi tercih ediyor.

Kurumsal tahvillere ağırlık vermek, özellikle de düşük kaliteli olan tahvillere yönelmek daha yüksek getiri için aktif fon yöneticilerinin kullandığı akıllıca kararlardan bir tanesi. Özellikle de yüksek kaliteli hükümet tahvili piyasalarının getirisinin neredeyse sıfır seviyelerinde olması da fon yöneticilerinin farklı stratejiler geliştirmesine neden oluyor. Ancak gerçekte bu durum tahvil fonlarının doğasını değiştiriyor. Çok daha riskli ve yüksek volatiliteli çürük tahviller, hisse piyasalarıyla daha uyumlu bir şekilde hareket ediyor.

Bu durum açık bir şekilde yatırımcılarla paylaşıldığında ve daha riskli bir yatırım olduğunun açıkça belirtildiği durumlarda kabul edilebilir. Ancak portföylerinde koruma aracı olarak tahvil fonu satın alan yatırımcılar için de nahoş bir sürpriz olabilir. Capital Group Sabit Getirili Başkanı Mike Gitlin, “korona virüs şokunun ilk aşamasında dalgalar geri çekildiğinde, birçok fon yöneticisi savunmasız kaldı” dedi. Gitlin, sabit getirili yatırım yöneticilerinin rollerinden bir tanesinin, “müşterileri en ihtiyaç duydukları anda uçurumdan aşağı atmamak” olması gerektiğini söyledi.

Dev bankalar yeşil enerji için harekete geçiyor

 

Enflasyon beklentileri aştı

 

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse senetleri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)