BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan'dan emeklilik kararı----

Suudi Arabistan'dan emeklilik kararı

Suudi Arabistan'dan emeklilik kararı
12 Temmuz 2021 - 17:00 www.finansgundem.com

Yeni emeklilik düzenlemesi üzerinde çalışan Suudi Arabistan, 20 yıl çalışanın emekli olabildiği emeklilik sistemini rafa kaldırıyor.

Suudi Arabistan, emeklilik sistemini vatandaşlarının daha uzun süre çalışmasını gerektirecek şekilde yenileme planlarını devreye soktu. Düzenlemenin Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın petrole bağımlı ekonomiyi yeniden şekillendirme çabalarına verilen halk desteğini baltalayabileceği düşünülüyor.

Suudi devlet yetkililerinden verilen bilgilere göre, Suudi Arabistan, aktüerya dengesindeki yaklaşık 800 milyar riyal (213 milyar dolar) tutarındaki açık nedeniyle emeklilik yaşını artırmayı planlıyor. Ayrıca işçilerin maaşlarından sosyal güvenlik için yapılan kesintilerin daha da artacağı bildirildi. Ancak planlanan değişikliklerin detayları henüz net değil.

Suudi yetkilileri, mevcut emeklilik sisteminin sürdürülebilir olmadığını ve insan ömrünün uzaması nedeniyle dünyanın her yerinde benzer değişikliklerin yapıldığını belirtti.

"20 YIL ÇALIŞAN EMEKLİ OLABİLECEK"

Ortalama yaşam süresinin 75 yıl olduğu Suudi Arabistan’da resmi emeklilik yaşı 60 olsa da 20 veya 25 yıl çalışanlar istedikleri takdirde emekli olabiliyor. Suudi Arabistan’da çalışanların üçte biri halihazırda bu opsiyonu kullanıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye ülkelerde ortalama emeklilik yaşı erkekler için 64,3, kadınlar için 63,5.

Bloomberg’in analizine göre, Veliaht Prens Muhammed bin Salman, ülkenin sahip olduğu petrol zenginliğini vatandaşlara ucuz benzin ve elektrik, üniversite bursları gibi faydalar sağlamak için kullanacağına dair beklentiyi şimdiden yok etti. Petrole dönük bağımlılığı azaltmak amacıyla yapılan bazı sübvansiyon kesintileri ve vergi sistemi değişiklikleri, orta gelir grubunda huzursuzluklara neden olmuş durumda.

Ülkenin resmi sosyal sigorta kurumu olan GOSI’nin başkan yardımcısı Nader Al Wahibi, geçtiğimiz günlerde devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, erken emekliliğin ve uzayan yaşam sürelerinin devletin kontrolündeki sosyal güvenlik fonunun geleceğini tehlikeye attığını savundu. Paranın yeterli olmadığını da dile getiren Wahibi şunları söyledi; 

Şimdi erken emekli olan insanlar fondaki tüm parayı boşaltacaklar. Artık daha uzun yaşıyorlar ve astronomik yatırım getirileri elde etsek bile bu para yeterli değil

Suudi Arabistan'dan ilk kez dijital bankaya ruhsat!

Çocuklara ‘Bireysel Emeklilik’ yürürlüğe girdi

Emeklilik tasarruflarını borsada yönetmenin 10 kuralı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)