BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan sert şekilde kınanacak----

Suudi Arabistan sert şekilde kınanacak

Suudi Arabistan sert şekilde kınanacak
06 Mart 2019 - 11:32 www.finansgundem.com

Avrupa ülkeleri bu hafta Suudi Arabistan'a tutuklu aktivistleri serbest bırakma ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Birleşmiş Milletler(BM) öncülüğünde yürütülen soruşturmada işbirliği yapması çağrısında bulunacak.

Diplomatların yaptığı bu açıklamaya göre Suudi Arabistan BM İnsan Hakları Konseyi'nde ilk defa sert şekilde eleştirilecek. Yarın yapılacak ortak açıklama gözlem örgütleri tarafından kadın hakları aktivistleri olarak nitelendirilen tutukluların geleceğiyle ilgili endişelerin arttığı bir ortamda gerçekleşecek. Suudi savcının bu aktivistleri yargılamaya hazırlandığı belirtilmişti.

Aktivistler, 47 ülkeden oluşan forumun üyesi olan Suudi Arabistan'ı eleştirmek için Avrupa ülkelerinden ve muhtemelen diğer bölge heyetlerinden destek alan İzlanda'nın bu girişime öncülük ettiğini belirttiler. 

İzlandalı bir diplomat dün Reuters'a yaptığı açıklamada,"Konsey üyelerinin örnek davranış sergileyerek hepimizin dikkatini çekmesi gereken insan hakları konularını Konsey'in gündemine getirmede özel bir sorumluluğunun olduğuna inanıyoruz" diyerek Suudi Arabistan’daki hakların bu örneklerden biri olduğunu ve bu görüşün çok sayıda ülke tarafından paylaşıldığını söyledi.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü, bu açıklamanın Suudi Arabistan'daki insan haklarını durumunu ele alacak ilk toplu eylem olacağını belirterek bunun memnuniyetle karşılandığını belirtti.İnsan Hakları Gözlem Örgütü, insan hakları konseyi üyelerininSuudi Arabistan'dan Kaşıkçı cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmalarda işbirliği yapmasını, aktivistleri, gazetecileri ve eleştirmenleri hedef almayı bırakmasını ve haksız yere tutuklanan kişileri serbest bırakmasını talep etmesi gerektiğini söyledi. 

Grubun Cenevre direktörü John Fisher,"Hiçbir devlet yasaların üzerinde değil" dedi. Suudi Bakan Adel bin Ahmed Al-Jubeir Cenevre'de geçen hafta yaptığı konuşmada, ülkesinin (BM) mekanizmalarıyla işbirliği yapacağını söylemiş ancak BM yargısız ve keyfi infazlar özel raportörü Agnes Callamard öncülüğünde yürütülen Kaşıkçı soruşturmasına açıkça atıf yapmamıştı.

Kaşıkçı cinayeti konusunda geçen ay Türkiye'de temaslarda bulunan Callamard kanıtların Suudi yetkililer tarafından "planlanmış ve işlenmiş" acımasız bir suça işaret ettiğini ifade etmişti.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)