BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSuriye’ye ihracat yüzde 100 arttı----

Suriye’ye ihracat yüzde 100 arttı

Suriye’ye ihracat yüzde 100 arttı
27 Nisan 2014 - 08:15 www.finansgundem.com

Suriye’de devam eden iç savaşa rağmen Türkiye’den Suriye’de muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelere her gün yüzlerce tır dolusu mal gidiyor

Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı geçen yıl yüzde 100’ün üzerinde arttı. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Suriye’deki iç savaşın çıkmasının ardından 2012’de yüzde 69 değer kaybederek 497 milyon dolara düşen ihracat rakamları, 2013’te yüzde 106 yükselerek 1 milyar 25 milyon dolara çıktı. Suriye’ye ihracat, 2014’ün ilk iki ayında da yüzde 56 oranında artış gösterdi.

SAVAŞ VE TİCARET

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb ve Lazkiye bölgelerinde devam eden çatışmalar nedeniyle halkın geceleri uyuyamadığı Reyhanlı’da da yoğun bir ticari faaliyet var. Hürriyet'ten İpek Yezdani'nin haberine göre Suriye’ye giden ticari malların yüklü olduğu tırlar, Cilvegözü sınır kapısında kilometrelerce uzunlukta kuyruk oluşturuyor. İçi otomobilden gıda malzemesine kadar çok çeşitli ticari mallarla dolu tırların oluşturduğu kuyruklar, daha Reyhanlı’ya girmeden başlıyor. Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, “Cilvegözü gümrüğünden günde ortalama 300 tır geçiyor. Her gün ortalama 25 km’lik tır sırası var. Sınırda 1000 tır bekliyor” diyor.

GIDA GİYİM VE İLAÇ

Şanverdi’ye göre Suriye’ye giden tırların içinde genelde gıda, tıbbi malzeme ve giyim bulunuyor. Ancak şu anda Suriye’ye daha önce ihraç edilemeyen inşaat malzemesi ve çimento da gönderiliyor. Gönderilen malların içinde çok sayıda ticari aracın bulunması da dikkat çekiyor.
Reyhanlı gümrüğünden geçen tırlar sadece Türkiye’ye ait değil. Aynı zamanda Suudi Arabistan, Katar gibi üçüncü ülkelere ait yardım malzemelerinin bulunduğu tırlar da buradan geçiyor. Şanverdi, “Suriye’de muhaliflerin hakim olduğu bölgeler ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılıyor. Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı bir hayli arttı. Bu yoğun trafik son iki aydır devam ediyor” diyor.

Türkler buluyor Suriyeli taşıyor

TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Bölge Temsilcisi Rasim Narin ise Suriye’ye ihraç edilen malları Türk işadamlarının tedarik ettiğini, ancak bu malların Suriye’de dağıtımının Suriyeli tüccarlar tarafından yapıldığını söyledi. Narin, “Savaştan sonra kuzeyde bu işin ticaretini yapan Suriyeli tüccarların hemen hepsi Türkiye’ye geldi. Burada kendi işlerini kurdular. Burada Türklerle birlikte çalışıyorlar. Biz onlara malları tedarik ediyoruz, Suriye’nin içinde taşımadaki riskleri onlar alıyorlar. Daha çok temel ihtiyaçlar, gıda malzemesi, süt tozu gibi ürünler ihraç ediyoruz” diyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)