BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuriyeli sayısı 60 bini aştı----

Suriyeli sayısı 60 bini aştı

Suriyeli sayısı 60 bini aştı
20 Eylül 2014 - 17:52 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bugün itibariyle Kobani'den gelerek sınırı geçen Suriyeli sayısının 60 bini geçtiğini bildirdi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bugün itibariyle Kobani'den gelerek sınırı geçen Suriyeli sayısının 45 bini aştığı şeklindeki açıklamasını güncelleyerek bu sayının son olarak 60 bini geçtiğini bildirdi.
 
Günün erken saatlerinde Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde açıklamalarda bulunan ve Türkiye'ye dünden bu yana 45 bin Suriyelinin giriş yaptığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile  Suriye sınırında incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya geldi.
 
Özel bir uçakla GAP Havaalanı'na gelen Kurtulmuş, Ala ve Eker, burada bir süre toplantı yaptıktan sonra askeri helikopterle Suruç ilçesine hareket etti. Hükümet yetkililerini taşıyan helikoptere güvenlik nedeniyle iki helikopter daha eşlik etti.
 
'DAHA ZENGİN ÜLKELER BİLE...'
 
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün itibariyle sınırı geçen Kobanili kardeşlerimizin sayısı 60 bini aşmıştır" dedi. Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Kobani'den gelenlere hoş geldiniz diyorum, Allah bir daha kimseyi göçmen durumuna düşürmesin. En kısa zamanda evinize, yurdunuza dönersiniz. Bu Türkiye açısından bir iftihardır. Bizden çok daha zengin ülkeler bile 60 bin kişiyi bir gün içerisinde alamazlar. İnsanlığın son adası olan bu Anadolu topraklarına dünyanın neresinden kim geldiyse, hoş geldiniz diyoruz, dertlerini çözmeye gayret ediyoruz."
 
Kurtulmuş, şu anda 30 bin Ezidi'nin de Türkiye sınırları içerisinde bulunduğunu bildirdi.
 
'IŞİD 6-7 KİLOMETRE YAKLAŞMIŞTI'
 
Şu anda karşı karşıya kaldığımız Kobani bölgesinden gelen göçmenler meselesidir. Dün itibariyle başlayan hareketlilik önceki akşam ilgili bakan arkadaşlarımızla AFAD başkanımızla görüşmeler yaparak, en iyi senaryodan en kötü senaryoya kadar hazırlıklıydık. 100 bini geçecek göçmen dalgasına dahi Türkiye hazırlıklıydı. Dün itibariyle 4 bin 500 civarında göçmenler sınırlarımıza geldiler. Kapı açıldı, açmak mecburiyetindeydik. Ama IŞİD güçlerinin 6-7 kilometre yakına gelmiş olması Suriyeli kardeşlerimiz için...
Yaklaşık 30 kilometrelik alanda, Akçakale ile Murşitpınar bölgesi arasındaki bölgede 8 ayrı bölgeden 45 bin kardeşimiz Türkiye topraklarına girmiştir. Bu kardeşlerimizin bir kısmının kendi akrabalarının yanında ikametleri, bir kısmının devlet okullarında ikametleri, orada yapılan çadırlarla barınmaları sağlanmıştır.
 
Bugün yapacağımız toplantıdan sonra, Urfa'ya gideceğiz. Bu göçmenlerin durumlarını yerinden göreceğiz.
 
'DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİ...'
 
Dünyanın hiçbir ülkesi, bir gece içerisinde 45 bin mülteciyi alıp bunları hiçbir sorun olmaksızın yerleştirip, bunları sağ salim bir ikamete kavuşturamaz. Bu Türkiye'nin güçlü olduğunu gösteriyor. Biz uluslararası platforma gittiğimizde 5-6 bin mülteciyle başa çıkmanın zorluklarını dinliyoruz. Bu bize tarihten gelen sorumluluğun vermiş olduğu bir avantajdır.
 
'KİM GELİRSE GELSİN...'
 
Ta 540 sene evvel İspanya'dan Yahudiler geldiği zaman, Hitler Almanya'sından kaçan Yahudilere de kapımızı açtık. Saddam'dan kaçan Kürtlere de kapımızı açtık.
Balkanlardan kaçan göçmen kardeşlerimizin, Boşnakların Arnavutların sığınması için ellerimizi açtık. Aynı şekilde Bulgaristan'dan gelen Türk kardeşlerimize de kapılarımıza açtık.
 
Şimdi de 1,5 milyon Suriyeli göçmen durumundadır. Kim gelirse herkese yardım elimizi uzatmaya çalışıyoruz. Bunun onurunu tarih boyunca yaşadığımız gibi yeni Türkiye'de de onurunu yaşıyoruz.
 
Bu vesileyle gelenlerin kimlikleri konusunda istismar edilenlerden biri de Yezidilerin durumudur. Kuzey Irak'ta 380 bin Yezidi öçmen durumuna düşmüştür. Şu an itibariyle 30 bin Yezidi Türkiye'de ağırlanmaktadır. Onlara da hiçbir şekilde kimlikleri etnik kimlikleri sorulmamıştır, sorulmayacaktır.
 
Türkiye bütün bu yardımları koordine edecek, gördüğünüz gibi bu yaraları sarabilecek durumdadır."
 
TÜM AB ÜLKELERİNİN BİR YILDA KABUL ETTİĞİ KADAR
 
Bu açıklamaların ardından Reuters ve AFP de Türkiye'ye sınır kapısını açtığı cuma gününden bu yana yaklaşık 45 bin kişinin giriş yaptığını duyurdu. Bu durumda Türkiye, tüm Avrupa Birliği ülkelerinin 2013 yılı boyunca kabul ettiği kadar Suriyeliyi bir günde kabul etmiş oluyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı'nın verilerine göre AB ükeleri 2013 yılında 48 bin 671 mülteci başvurusu aldı.
 
SURİYE SINIRINDA ÇATIŞMA
 
Kilis'in karşısındaki Suriye köylerinde IŞİD ile muhalifler arasında süren çatışmalar şiddetlendi. Çatışmalardan yükselen dumanlar sınır hattında görülürken, silah sesleri de duyuluyor. Kilis'in karşısındaki Suriye köylerinde, IŞİD militanları ile ÖSO mensupları arasında gece başlayan çatışlamalar, şiddetlenmeye başladı. Çatışan grupların attığı havan ve topçu atışlarının sesleri sınır hattından duyulurken, öğleden sonra bölgeden dumanlar yükselmeye başladı. Çatışmalardan endişe eden Suriyelilerin Türkiye-Suriye sınır hattından Kilis'e geçişleri sürürken, bölgedeki güvenlik önlemleri zırhlı araçlarla üst seviyede tutuluyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)