BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSuriyeli mülteciler 'Avrupa'ya kilitlendi----

Suriyeli mülteciler 'Avrupa'ya kilitlendi

Suriyeli mülteciler 'Avrupa'ya kilitlendi
16 Eylül 2015 - 06:25 www.finansgundem.com

"Almanya geleni alacak" söylentisiyle Yunanistan sınırına yürümek için Edirne'ye gelen sığınmacılar otoyol kenarındaki bekleyişlerini sürdürüyo

"Almanya'nın sığınmacı kabulü" söylentisi üzerine sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize olarak dün geceden itibaren Edirne'ye gelen ve sayıları daha da artan sığınmacıların büyük çoğunluğu otoban gişelerine birkaç kilometre yakınındaki bir arazide tutulmaya başladı.

İstanbul'dan otobüs firmalarının İçişleri Bakanlığı genelgesi gereği Edirne yönünde taşıyamadığı pek çok sığınmacı yürüyerek Edirne sınırına ulaştı. Yaya sığınmacılar da otoban yanındaki arazide bekleyenlerin yanına alınarak kente girişlerine izin verilmiyor. 

Sığınmacıların ifadelerine göre turizm şirketlerinin dışında bazı minibüs, otobüs ve taksiler, sığınmacıları ücret karşılığı Edirne'ye yakın yerlere kadar getiriyor. Kişi başı 100'er lira alınan sığınmacılar, jandarma kontrol noktasına varmadan indiriliyor.

Amaçlarının sadece Almanya'ya gitmek olduğunu belirten gruptakiler, Türkiye'nin buna izin vermesini istiyor.

"Ölürüz geriye dönmeyiz"

Sığınmacılardan Ahmet Latif, umutlarının olduğunu ve Avrupa'da yaşamak istediklerini söyledi.

Sınıra erişmelerine izin verilmemesi durumunda İstanbul'a dönmeyeceklerini ifade eden Latif, "Biz burada ölürüz ama geriye dönmeyiz" dedi.

Zaman zaman gruptakilere "Türk hükümeti Yunanistan'a gitmeye izin verdi" şeklinde söylentiler çıkarılması üzerine kargaşalar da yaşanıyor.

Gündüzleri sıcaktan zorluk çeken sığınmacılar, güneşin batmasının ardından ayazla mücadele ediyor. 



Sayıları bine yaklaşan sığınmacılar alanda sabahlayacaklarını ve bu bekleyişlerini Türkiye'nin Yunan sınırına gidişlerine izin verene kadar sürdüreceklerini ifade ediyor.

Yardımlar yapılıyor

AFAD, Türk Kızılayı ve  İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ile kentteki bazı yardım dernekleri bölgede kumanya ve battaniye dağıtımına aralıklarla devam ediyor.

Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı alanda, içlerinde Avrupa ve Arap coğrafyasına yayın yapan çok sayıda medya mensubu da durumu görüntülemeye çalışıyor.

Bu arada otogar ve kentteki bir parkta da çok sayıda sığınmacı Yunan sınırına gidebilmek için bekliyor.

Edirne'de çeşitli alanlarda toplu olarak bekleyen bin 750'yi aşkın sığınmacı olduğu öğrenildi.



Sosyal medya söylentisi üzerine otogara akın 

Öte yandan sosyal medyada yayılan "Almanya'nın 400 bin sığınmacıyı gece yarısına kadar alacağı" söylentisi üzerine adeta otogara akın eden çok sayıda Suriyeli sığınmacının bekleyişi sürüyor. 

Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'na gelen sığınmacılar, otobüs firmalarının kendilerine bilet satmadığı gerekçesiyle otogar girişinde beklemeye devam ediyor. 

Suriyeli sığınmacılardan Muhammed Hamid, 3 yıldır İstanbul'da olduğunu belirterek, bu sürede başta ekonomik olmak üzere birçok sıkıntı yaşadığını söyledi. İstanbul'da çalışma hayatının çok zor olduğunu dile getiren Hamid, "Burada konfeksiyonda çalıştım ama para alamadım. Daha sonra günlük 50 liraya çalıştım, o para da iki öğün yemekte bitiyor. Sadece biz değil, benim gibilerin hanımları ve çocukları da var. Çalışan bir kişi nasıl yetiştirecek? Burada ailenin tamamı çalışmak zorunda. Suriye'de böyle bir durum yoktu, kadınlar çalışmazdı. Burada 12 yaşında çocuklar bile işe başlıyor" diye konuştu.

Hamid, deniz yoluyla Avrupa'ya gitmeyi denediğini ve iki kez ölüm tehlikesi atlattığını aktararak, Edirne'den de iki kez geri çevrildiğini kaydetti.

"Okul birincisiydim şimdi Avrupa'da eğitime devam etmek istiyorum" 

Suriyeli Sidra Taleb ise savaş nedeniyle Türkiye'ye göçtüklerini, bu nedenle okulundan ayrıldığını ifade etti. Çok başarılı bir öğrenci olduğunu dile getiren Taleb, "Ben hep okul birincisiydim ama bırakmak zorunda kaldım. Çalışıp aileme yardım etmek durumunda kaldım. Şimdi Avrupa'ya gitmek istiyorum. Çünkü eğitimime devam etmek istiyorum. Hepimiz normal bir hayat istiyoruz. Normal insanlar gibi yaşamak istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Beş çocuğuyla Edirne'ye gitmek için bekleyen Sabiha Zael de evlerine bomba düştüğünü belirterek, İstanbul'a gelene kadar çok zorluk çektiklerine işaret etti. Zael, buradan çıkarak Avrupa'ya gitmek istediklerini anlatarak, rahat bir yaşam sürmek istediklerini vurguladı. 

Suriyeli sığınmacıların Edirne'ye gitmek için bekleyişleri devam ederken, kalabalık sık sık "Teşekkürler Türkiye", "Gitmek istiyoruz" sloganları attı.

Havanın kararması ve soğumasının ardından Otogar Camisi'nin bulunduğu katlara inen Suriyeliler, buralarda dinlenmeye başladı. Sığınmacılar ve küçük çocukları, soğuktan etkilenmemek için duvar diplerine serdikleri battaniyelerde uyumaya başladı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AKp ye açık davet16 Eylül 2015 10:26

    Bırakın insanları umudlarına denizlerde çoluk çoçuk ölmeden gitsinler. Bu konu artık AB nin sorunu. TÜRKİYE SINIRLARINI AÇ GİTSİNLER.