BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuriye’deki Süryaniler PYD’ye isyan etti----

Suriye’deki Süryaniler PYD’ye isyan etti

Suriye’deki Süryaniler PYD’ye isyan etti
29 Eylül 2018 - 05:19 www.finansgundem.com

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin, Hıristiyan okullarını kapattığı ve okullarda Kürtçe müfredat dayatması yaptığı bildirildi

Avrupa Süryani Konfederasyonu Temsilcileri, Suriye’de Haseke’ye bağlı Kamışlı ve Habur bölgeleri başta olmak üzere terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD kontrolü altındaki bölgelerde Hıristiyan okullarının kapatıldığını ve okullardaki müfredatın zorla Kürtçe olarak değiştirilmeye çalışıldığını söyledi.

Binlerce yıldır Suriye’nin kuzeyinde yaşayan Hıristiyan Süryani ve Keldani azınlık grupların temsilcileri, bu bölgeleri kontrolü altında tutan PYD’ye bir mektup yazarak, Hıristiyan okullarının üzerindeki baskının son bulmasını istediler. Avrupa ve Almanya Merkezi Süryani Dernekleri (ZAVD) Başkanı Aziz Said ve Ortadoğu Sözcüsü Kamal Sido tarafından yazılan mektupta, PYD’den bölgedeki Hıristiyan okullarının kapanmasına yol açacak işlemlerin son bulması ve okullara Kürtçe müfredat zorunluluğu getirmemesi istendi.

KÜRTÇE ZORLAMASI

Ortadoğu’daki savaş ve çatışmalardan kaçarak Avrupa’ya sığınan Süryanilerin oluşturduğu derneklerin çatı federasyonu olan Avrupa Süryani Konfederasyonu yöneticilerinden Suriyeli Afram Yakub, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Okulları lisansları olmadığı gerekçesiyle kapatmaya ve Hıristiyan okullarında Kürtçülüğü merkeze alan kendi müfredatlarını zorla kabul ettirmeye çalışıyorlar” dedi. PYD kontrolündeki bölgelerde Hıristiyanlara yönelik başka türlü insan hakları ihlalleri de yaşandığını kaydeden Yakub, bu ihlallerin daha çok Süryanilerin geleneksel yerleşim yerleri olan ve PYD kontrolündeki Haseke’ye bağlı Kamışlı’da ve Habur bölgesindeki Süryani köylerinde meydana geldiğini söyledi.

Bölgede yaşayan Süryani liderlerse Kamışlı’da bazı Süryani okullarının PYD’liler tarafından hedef alındığını belirterek, PYD’lilerin zorla okullara girip müdürleri ve öğretmenleri kovduklarını, okulların kilitlerini değiştirip eğitim-öğretime kapattıklarını kaydetti.

BİLGİ NOTU

Suriye’de aralarında Süryani Ortodoks Kilisesi tarafından yönetilen okulların da bulunduğu özel statüdeki Süryani okulları, 1935’ten bu yana bölgede hem Hıristiyan azınlığa hem de Kürtlere ve Araplara yönelik eğitim veriyor. (Hürriyet / İpek Yezdani)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)