BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSüper bono belirsizliği----

Süper bono belirsizliği

Süper bono belirsizliği
29 Mayıs 2022 - 08:27 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkaracağı enflasyona endeksli enstrüman ile dolara yatırım yapanların dolarlarını bozdurmaları ve TL’ye dönüş yapmaları amaçlanıyor. Ancak ekonomi yönetimi bu konuyu artık dile getirmiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarım çalışmaları tamamlandı” açıklanmasından sonra piyasa bu beklentiyi fiyatlamaya başladı. Açıklamaların ardından kısa bir süre önce Dilek Güngör köşesinde şöyle bir mesaj verdi: “Birkaç gündür sağdan soldan da "Tahvil olursa kimse 1 yıllığına parasını bağlamak istemez, bono olursa yatırımcıya cazip gelir" laflarını duyuyorum. Yatırımcılar elbette parasına daha kısa vadede değer kazandırmak isteyebilir ama madalyonun Hazine tarafı da etraflıca düşünülmeli...
Velhasıl, bu işte iyi hesap kitap yapılması gerekiyor. Bu yazıdan sonra ne sihaset ne de ekonomi yönetiminden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Piyasalar bu sefer belirsizliği fiyatlamaya başladı.

Üç hafta içinde yüzde 10'a yakın değer yitirerek aralık ayındaki krizden bu yana ilk defa 16.50 lira seviyesine yaklaşan dolar haftayı 16.30 liradan tamamladı. Piyasalar için tek beklenti haline gelen ‘süper bono' ise bu hafta şapkadan çıkmadı. Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyondaki keskin yükseliş ve TL'de son dönemde artan değer kaybına rağmen para politikasında değişiklik yapmadı.

Uzmanlar yeni bir döviz kaynağı olmadan doların 16.50'yi aşma ihtimalinin arttığını belirtiyorlar. Bu kapsamda kısa vadeli yüksek getirili bir bono, enflasyona endeksli tahvil gibi adımlar gündeme getirilmişti. Ancak pazartesi günü beklenen olmadı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Yine de piyasalar, yaratacağı risklere rağmen 140 milyar dolara yakın bireysel döviz birikiminin kamuya kazandırılmasını amaçladığı tahmin edilen enflasyona endeksli Hazine tahvilinin ne zaman devreye alınacağını izlemeye devam ediyor. Çıkartılacak süper tahviller için enflasyon oranının üzerinde, yüzde 10 ekstra faiz verileceği öngörülüyor.

Savaş bonosu-Derviş bonosu-Süper bono

 

Yatırım fonları, banka bonoları ve mevduat stopaj oranlarında değişiklikler

 

Borsadaki ucuz hisselere neden talep gelmiyor?

 

Türkiye'nin en karlı şirketi: ÖSYM

 

TL mevduatına geçişe vergi muafiyeti

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deep30 Mayıs 2022 09:14

    Saçma sapan akla zarar faizlerin yükselmesi gerekirken indirerek ülke tarihinin en büyük ekonomik krizi patladı yüzde ondört faiz enflansyon yüzde yüzelli akıl olmayan arap sacmalıklarıyla

  • Hasan Talip30 Mayıs 2022 01:43

    "MB’nin yüzde 14’le bankalara verdiği parayı devlet diğer kapıdan bankalardan yüzde 27’yle geri alıyor. Faiz düşürerek faiz artıran ve faizcilere en parlak günlerini yaşatan bir anlayış karşımızda. Berbat faiz indirimiyle kurlar patladı. KKM hesaplarında 100 milyarlık yük oluştu. Sadece 441 milyar dolarlık dış borçların maliyeti 8 ayda 3.5 trilyon lira arttı. Batırıyorlar.

  • Zafer han29 Mayıs 2022 22:34

    Boş uyduruk ekonominin bilimsel gerçekleriyle uzak yakın ilgisi olmayan palavralar tek çare aklın yolu faizlerin enflansyon üstü arttırılıp ekonomiye piyasalara ve TL ye güç kazandırmaktır gerisi cehalettir