BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarSuçlular kripto paraları nasıl kullanıyor?----

Suçlular kripto paraları nasıl kullanıyor?

Suçlular kripto paraları nasıl kullanıyor?
30 Kasım 2021 - 17:56 www.finansgundem.com

Dijital varlıkların anonim olarak kullanılabilmesi ve kripto para alanında düzenlemelerin henüz yetersiz olması, kripto paraların suçlular tarafından tercih edilmesine neden oluyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yasa dışı aktivitelerde bulunan kişi ve örgütler 2020 yılında 5 milyar dolar değerinde dijital varlık aldı ve benzer bir miktarı da karşı taraflara gönderdi. Blockchain veri sağlayıcısı Chainalysis tarafından bildirilen bu rakamlar, kripto paraların işlem hacminin %1’den azını oluşturuyor. Ancak Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre her yıl aklanan 1,6 trilyon dolar parayı gölgede bırakıyor. Merkeziyetsizleştirilmiş ve henüz kapsamlı bir düzenlemeye tabi olmayan kripto para piyasası, suça zemin hazırladığı gerekçesiyle kötü bir şöhret kazandı.

Düzenleyiciler giderek artan bir şekilde kripto para piyasasına odaklanırken ve kripto para şirketleri, şüpheli aktiviteleri tespit edecek araçları geliştirirken, suçlular için çember daralıyor. Ancak kötü amaçlı yazılımlar ve hacker saldırısı gibi suçlar için dijital varlıkların kullanımına talep devam ediyor. Peki suçlular neden kripto paraları kullanıyor? Kripto paraları suçlular için cazip hale getiren unsurlardan bir tanesi anonim olma imkanı sağlaması.

Bu özellik örneğin kara para aklama gibi suçlara zemin hazırlayabiliyor. En popüler kripto para olan Bitcoin sahipleri anonim olarak kalabilecekleri gibi, takma isimler de kullanabiliyor. Bu da Bitcoin sahiplerinin, kripto parayı kimliklerini açığa çıkarmayacak şekilde alıp satabileceği, bazı hizmetleri kripto parayla tanınmadan alabileceği anlamına geliyor. Ancak Financial Times’ın haberine göre her işlem, blockchain üzerinde kayıt altına alınıyor. Bu nedenle teknik uzmanlığa sahip olan kişiler hangi dijital cüzdanlardan fon çıkışı olduğunu görebiliyor.

Bunun aksine daha küçük bir kripto para olan Monero anonim bir “gizlilik coin’i” olarak tasarlandı ve kripto parayı gönderen ve alan kişilerin kimliklerini gizlediği gibi, gönderilen paranın miktarının da tespit edilmesini engelliyor. Ancak bu kripto parada büyük miktarlarda alım yapmak çok daha zor. Bu nedenle de suçlular dikkatleri üzerlerine çekmemek için Monero’yu tercih etmiyor.

Kripto paraların kullanıldığı suçlar arasında, sanal dolandırıcılıklar yer alıyor. finansgundem.com'un derlemesine göre geçtiğimiz yıl hacker’lar yüzlerce yüksek profilli kişinin Twitter hesaplarını ele geçirdi. Bu kişiler arasında ABD’nin başkan adayı Joe Biden ve elektrikli araç üreticisi Tesla’nın milyarder CEO’su Elon Musk da vardı. Hacker’lar hesaplarını ele geçirdikleri kişilerden 100 bin doların üzerinde parayı Bitcoin olarak talep etti.

Kripto paralarla işlenen en büyük ikinci suç kategorisi ise dark web üzerinde yasa dışı işlemler. Dark web, internette hacker’ların ve suçluların yoğunlukta bulunduğu ve arama motorlarının göremediği bir bölüm. Bu alanlar silah, uyuşturucu, çalınmış veri ve diğer yasa dışı ürünlerin alım satımı için kullanılıyor. Birçok satıcı ise dijital varlıklarla ödeme kabul ediyor. Gelir açısından en büyük dark web pazarı Hydra’da “Hazine Adamları” ismiyle bilinen kara para aklayan kişiler bulunuyor. Burada bir kullanıcı bir aracıya kripto parayla ödeme yapıyor, daha sonra bu para nakde çevrilerek bir teslim noktasına ulaştırılıyor.

Daha küçük ancak hızla büyüyen suç alanlarından bir tanesi de kötü amaçlı yazılımlarla fidye talebi.

Kötü amaçlı yazılımlarla hacker’lar genellikle bir kurumun bilgisayar sistemlerini ele geçiriyor ve sistemi geri vermek için fidye istiyor. Hacker’lar fidyeleri Bitcoin ya da Monero olarak alıyor. Bunun sonucunda yargı makamları, bu fonlara erişim sağlayamıyor. 2020 yılında hacker çetelerine yaklaşık 350 milyon dolar değerinde kripto para ödendi. Diğer suç alanları arasında terör finansmanı, yaptırım ihlali ve çalıntı para hareketleri de yer alıyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, “bu yeni teknolojilerin ne vaat ettiğini görebiliyorum” dedi. Devamında, “ancak gerçeği de görüyorum: Kripto paralar online uyuşturucu kaçakçılarının karlarını aklamak için kullanılıyor. Terör finansmanı için bir araç oldular” ifadelerini kullandı. Ancak son dönemde düzenleyicilerin baskıları birçok kripto para şirketinin, şüpheli aktiviteleri tespit edecek araçları geliştirmesini sağladı.

Dijital varlıklar ilk ortaya çıktığında, suçlular önde gelen kripto para borsalarını kullanıyordu ve bunların birçoğu kara para aklama karşıtı ya da müşteri tanıma gibi süreçlere hakim değildi. Elliptic tahminlerine göre 2011 ve 2019 yılları arasında büyük platformlarda tüm Bitcoin işlemlerinin %60 ila %80’ini suçlular gerçekleştirdi. Ancak bu oran şimdi %45’e geriledi ve kripto para platformları sistemlerini geliştirmeye devam ediyor.

Metaverse platformundaki bir dijital yat, NFT olarak 650 bin dolara satıldı

 

Kripto dünyasının en zengin isimleri

 

Dev markaların çip anlaşması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)