BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSteve Hanke Finans Gündem’e konuştu----

Steve Hanke Finans Gündem’e konuştu

Steve Hanke Finans Gündem’e konuştu
02 Ocak 2015 - 10:34 www.finansgundem.com

Dünyanın önde gelen ekonomistlerinden Prof. Hanke Türkiye ve dünya ekonomisini anlattı.

FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER
 
Prof. Hanke’den  Finans Gündem’e çok özel  2015 beklentileri…
 
Johns Hopkins Üniversitesi'nde Uygulamalı Ekonomi Profesörü olan dünyaca ünlü ekonomist  Steve Hanke Finans Gündem’in 2015’te dünyada ve Türkiye’de ekonomik beklentilere ilişkin sorularını yanıtladı.
 
GELİŞEN ÜLKELERE AKAN PARA
 
Profesör Hanke, 2015 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için en büyük sorunun carry trade’in - düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanıp krediyi yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmak- tersine dönmesi olacağını öne sürdü. Hanke ABD, Avrupa ve Japonya’dan gelişen ülkelere akan paranın 2015’te büyük olasılıkla tersine döneceğini ileri sürdü. Bu durumun carry trade’den büyük ölçüde yararlanan ve serbest piyasa reformlarını gerçekleştirmekte geciken ülkeler için zor olacağını da vurguladı.
 
“PETROL FİYATLARI ESKİ SEVİYEYE DÖNMEZ”
 
Profesör Hanke 2014 yılında %46 düşüş gösteren petrol fiyatlarının 2015’te izleyeceği seyir hakkında yaklaşık 6 ay daha zayıf kalacağı, daha sonra güçlenmeye başlayacağı  fakat eski seviyelerine dönemeyeceği öngörüsünde bulundu. Fiyatların göreceli olarak kısa bir sürede yükseleceği öngörüsüne neden olarak ise OPEC üyesi olmayan üreticilerin arzı azaltarak düzeltmede bulunacaklarını ve bunun tahmin ettiğinden daha kısa sürede gerçekleşeceğini  belirtti.
 
“BANKA REGÜLASYONLARI GEVŞETİLMELİDİR”
 
Küresel krizin başlangıcından beri tüm dünya ekonomilerinin her adımını büyük bir merakla takip ettiği FED’in bu yıl izleyebileceği en iyi politikanın ne olabileceği sorumuzu ise Prof. Hanke şu şekilde yanıtladı: “Halen ABD’de para arzı (M4)  yıldan yıla %1,7 oranında büyüyor. Bu çok düşük bir oran. Para arzının bu denli düşük olmasının nedeni olarak ABD para arzının %80’ini sağlayan bankaların yeni uluslararası ve ulusal regülasyonlarla karşı karşıya gelmesi görünüyor. Bu regülasyonlar bankaları verdikleri kredileri azaltmaya  (deleverage) zorlamayı amaçlıyor. Bu da ABD’de bankaların parasının ve kredilerin  büyümesinin  yavaşladığı anlamına geliyor. Bu durum nominal  toplam talebin de çok düşük –trendin de altında-  büyümesine yol açıyor.  Bu nedenle banka regülasyonları gevşetilmelidir –ya da en azından geçici olarak yenileri eklenmemelidir-  Bu gevşeme,  biraz daha yüksek banka parasına ve toplam talepte daha güçlü büyüme oranı anlamına gelen kredi büyüme oranına imkan verir.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)