BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSterlinde rekor düşüşün asıl sebebi----

Sterlinde rekor düşüşün asıl sebebi

Sterlinde rekor düşüşün asıl sebebi
26 Eylül 2022 - 11:45 www.finansgundem.com

Sterlin pazartesi gününe rekor düşüşlerle başladı. Uzmanlar 1,035 dolara kadar gerileyen sterlindeki düşüşün İngiltere mali politikasından ve Asya piyasalarındaki düşük likiditeden kaynaklandığını belirtiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in daha fazla vergi indirimi yapma sözü vermesinin ardından sterlin Pazartesi günü Asya ticaretinde rekor seviyede düştü. Sterlin dolar karşısında yüzde 4,7'ye kadar düşerek 1,035 dolara geriledi.

Sterlindeki şiddetli düşüş, sterlin-dolar çiftindeki düşük işlem hacimlerinin volatiliteyi şiddetlendirebileceği Asya ticaret seansının başlarında geldi. Sterlin ayrıca euro karşısında yüzde 3,7'ye kadar düşerek 1,0787 euroya geriledi ve Eylül 2020'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, euro karşısındaki gerileme, sterlinin son düşüşünün sadece doların gücünden değil, aynı zamanda İngiltere ekonomisiyle ilgili endişelerden de kaynaklandığını yansıtıyor.

Kwarteng Cuma günü, son 50 yılın en büyük vergi indirimlerini içeren 45 milyar sterlinlik borçla finanse edilen bir paketi açıkladı. İngiltere devlet tahvilleri keskin bir şekilde satış dalgasına uğradı ve 10 yıllık yaldızlı tahvil getirisi 0,27 puan artarak yüzde 3,77'ye ulaştı.

Financial Times’ın haberine göre vergi indirimleri, İngiltere'nin tüketiciler ve işletmeler için enerji maliyetlerini sübvanse etmek için halihazırda 150 milyar sterlin harcaması beklendiği sırada geldi. Bu borçlanmanın büyük bir kısmı yaldızlı tahvillerle finanse edilecek.

1980'lerdeki büyük vergi indirimlerinin aksine, Kwarteng planlarını finanse etmek için on milyarlarca sterlin borç alıyor. İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükselttiği bir zamanda İngiltere hükümeti ise talebi artırıyor.

Bank of Singapore Baş Ekonomisti Mansoor Mohi-uddin, "Para politikası yöneticilerinin kredibilitesini yeniden sağlamak için mücadele ettiği, genellikle ‘gelişmekte olan piyasalar krizlerinde’ görülen bir sarmala doğru ilerliyoruz gibi görünüyor" dedi.

Mohi-uddin, İngiltere kamu borcunun şu anda "sürdürülemez bir yükseliş yolunda" olduğu beklentileriyle sterline olan yatırımcı güveninin zayıfladığını ve ülkenin cari açığını genişlettiğini söyledi:

"Piyasada bu büyük hareketleri görmeye devam edersek, İngiltere Merkez Bankası’nın, sterlini istikrara kavuşturmak için faiz oranlarını, belki de yüzde 1 puana kadar yükseltmek zorunda kalacak.”

ABD Merkez Bankası'nın (FED) geçen hafta art arda yaptığı üçüncü 75 baz puanlık Faiz artışının ardından BOE perşembe günü faiz oranlarını yüzde 0,5 puan artırdı.

Wall Street bankası Goldman Sachs'ın döviz analistleri, "Sterlin için rotanın büyük ölçüde yakın vadede enflasyona verilen parasal tepkiye ve iyi hedeflenmiş mali önlemlere bağlı olacağını savunmuştuk. Ancak şu ana kadarki gelişmeler her iki cephede de cesaret verici olmaya yaklaşamadı. Enflasyonist etkileri dengelemek için para politikasıyla aynı doğrultuda olmayan mali taraftaki geniş fonlanmamış harcamalar nedeniyle para biriminin daha da zayıflaması muhtemeldir" açıklamasında bulunuyor.

Asya'daki tüccarlar ve analistler, bölgedeki düşük işlem hacimlerinin sterlin üzerindeki aşağı yönlü baskıyı muhtemelen daha da kötüleştirdiğini söyledi.

JPMorganDöviz Stratejisti Benjamin Shatil, “Asya pazarlarının bu konuda tonu belirlediğini görmek alışılmadık bir durumdur, zira bu bölge genellikle üreticiden ziyade fiyat alıcısıdır. Asya piyasalarındaki nispeten düşük likiditenin burada bir rol oynadığını gördüğümüzden şüpheleniyorum. Temel veriler bu likidite dinamikleri tarafından daha da şiddetlendiriliyor” dedi.

Sterlinde yeni dönem

 

İngiltere'de faiz 15 yılın zirvesine çıkabilir

 

Avrupa ekonomisi büyük krizde!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)