BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkStarling Bank CEO’su: Açık bankacılık tam bir hayal kırıklığı----

Starling Bank CEO’su: Açık bankacılık tam bir hayal kırıklığı

Starling Bank CEO’su: Açık bankacılık tam bir hayal kırıklığı
28 Ekim 2021 - 16:32 www.finansgundem.com

2017 yılında İngiltere Rekabet Otoritesi tarafından oluşturulan açık bankacılık projesi, yüksek tanıtım maliyetlerine rağmen toplum tarafından benimsenmemesi nedeniyle eleştirileri üzerinde topluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiliz fintek bankası Starling Bank’in Başkanı Anne Boden, İngiltere'deki açık bankacılık rejiminin hem tüketici talepleri konusunda hem de fintekler açısından başarısız olduğunu söyledi. Banka patronu tüketicilerin verilerine erişim istemediğini ve fintek firmalarının projelerden kâr elde etmek için mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi.

İngiltere’deki açık bankacılık rejimi, tüketicilerin finansal verilerini bankalarının dışındaki sağlayıcılarla güvenli bir şekilde paylaşmalarını sağlayan devlet destekli bir plan. 2017 yılında İngiltere'nin en büyük dokuz bankası ve İngiltere Rekabet Otoritesi tarafından oluşturulan plan ülkedeki büyük bankaların İngiliz vatandaşlarının ceplerindeki hakimiyetini kırmak ve piyasaya daha fazla rekabet getirmek amacıyla yapılmıştı.

Dört yıl önce kurulduğundan bu yana yaklaşık dört milyon kişi planı uygulamayı tercih ederken, söz konusu finansal verilere erişimden yararlanmak için TrueLayer, CreditLadder ve Plum gibi fintek şirketleri kuruldu.

Boden 25 Ekim'deki İngiltere Hazine Komitesi'ndeki milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, "açık bankacılığın başarılı olmadığını" söyledi ve "İnsanlar daha iyi hizmet istiyor; verilerini istemiyorlar" açıklamasında bulundu.

Fintek bankası CEO’su, “Bu alanda daha fazla yapmak konusunda çok ama çok dikkatli olmalıyız zira bunun bizi bir noktaya getireceğini düşünüyoruz. Bazen bir planın aslında sorunu çözmediğini fark etmeniz gerekir ve diğer hamleler müşterileri geçiş yapma açısından daha fazla teşvik edici olabilir. Açık bankacılık yolun yarısında işlemeyen şeyleri yoluna koymaya çalışan bizler için bir derstir ve bunun işe yaramayacağını gördük” ifadelerine yer verdi.

Açık bankacılığı eleştirenler, rejimin finans piyasası tarafından çok yavaş benimsendiğini söylerken, İngiltere'nin Barclays ve HSBC gibi üst düzey bankaları, planın oluşturulması için ödemek zorunda kaldıkları büyük fatura nedeniyle İngiltere Rekabet Otoritesi’ni (CMA) suçladı. Finansal araştırma şirketi UK Finance'in Mayıs ayındaki verilerine göre, dokuz bankadan sadece bu yıl açık bankacılığın tanıtımı için 26 milyon sterlin katkıda bulunmalarının istendiğini öne sürüldü.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, projenin piyasaya sürülmesini denetlemek için kurulmuş geçici bir organ olan Açık Bankacılık Uygulama Kuruluşu'nun (OBIE) geleceği belirsizliğini korurken Boden’in yorumları proje üzerindeki baskılara bir yenisini ekliyor.

CMA şu anda OBIE'nin yeni bir düzenleyici kuruluşla mi değiştirileceği yoksa çalışmalarını başka bir düzenleyici kuruluş içerisinde mi yapacağı konusunu tartışıyor. Bu süreç, bağımsız bir soruşturmanın geçen ay OBIE yönetiminde zorbalık, sindirme ve kötü yönetim kültürü bulunduğunu ortaya çıkarması, kurumun başkanının değişmesi ve yeni icracı olmayan yöneticilerin işe alınması ile kargaşaya doğru sürüklenmişti.

Boden'ın açıklamalarına yanıt veren OBIE'nin Politika Başkanı Alan Ainsworth Financial News'e verdiği demeçte, açık bankacılığın büyümeye devam ettiğini ve her altı ayda bir yaklaşık bir milyon yeni kullanıcının hizmete kaydolduğunu söyledi.

Ainsworth, “Açık bankacılık projesi henüz tamamlanmadı, ancak birçok uluslararası düzenleyicinin İngiltere'nin açık bankacılık yolculuğuna göre kendi uygulamalarını modellemeye çalışmasından gurur duyuyoruz. Uygulama sürecinin zaman zaman hantallaştığını kesinlikle biliyoruz, ancak bu sorunların çoğu düzeltildi” ifadelerine yer verdi.

İngiltere'de enflasyon 2022'de son 30 yılın en yüksek seviyesini görebilir

 

Fintek pazarında büyük ortaklık

 

Deutsche Bank muhbirine ödül ispiyon dalgası mı başlatacak?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)