BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSri Lanka'da elektrik kesintisi: Günlük 15 saati bulabilir----

Sri Lanka'da elektrik kesintisi: Günlük 15 saati bulabilir

Sri Lanka'da elektrik kesintisi: Günlük 15 saati bulabilir
18 Mayıs 2022 - 11:23 www.finansgundem.com

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, hükümet karşıtı protestoları tetikleyen elektrik kesintisinin 15 saati bulabileceğini açıkladı.

Sri Lanka Kamu Hizmetleri Komisyonu Başkanı Janaka Ratnayake, ülkede bugün farklı zaman aralıklarında en uzunu 3 saat 40 dakika olan elektrik kesintileri olacağını ifade etti.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, elektrik kesintilerinin günde 15 saate çıkması ihtimali olduğunu, ülkesinin "tatsız ve korkunç gerçeklerle" yüzleşebileceği uyarısı yaptı. Ülkenin içinden geçtiği zor zamanlardan daha da zorlarını kısa bir süreliğine de olsa tecrübe edebileceğine işaret edeb Wickremesinghe, dost ülkelerin Sri Lanka'ya verdiği destek sözlerini gelecek aylarda yerine getirebileceğini dile getirdi.

Para basmak zorunda kalacaklar

Wickremesinghe önceki gün, Merkez Bankasının kamuda çalışanların maaşlarını ödeyebilmek için para basmak zorunda kalacağını ve Sri Lanka'nın ulusal hava yolu şirketi Sri Lankan Airlines'ın özelleştirilebileceğini açıklamıştı.

Gemiyle dizel yakıt sevkiyatı yapılıyor

Seylan Petrol Şirketi yetkilileri, pazartesi gecesi gemiyle dizel yakıt sevkiyatı yapıldığını bildirdi. Yetkililer, bu sevkiyatla kamu ve endüstriyel kullanım için yeteri kadar dizel yakıt olduğunu duyurdu.

Kamu ve endüstride yaygın olarak kullanılan dizel yakıtın, dağıtımının önceliğe göre yapıldığını kaydeden yetkililer, ülkede şu an dizel sıkıntısı olmadığını söyledi. Yetkililer, bugün yine gemi ile yakıt sevkiyatı beklediklerini ve böylece yakıt kuyruklarının sona ereceğine inandıklarını belirtti.

Gıda krizi bekleniyor

Sri Lanka Tarımsal Araştırmalar Politika Konseyi Başkanı Gamini Senanayake, gelecek aylarda gıda açısından zor günler yaşanabileceğini söyledi. Senanayake, "Gıda kıtlığı yaşanacak ve buna hazırlıklı olunması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Ülkede, organik tarıma geçişle ilgili etkili bir şekilde tasarlanamayan süreçte martta kimyasal gübrenin yasaklanmasına bir de yakıt sıkıntısının eklenmesi özellikle küçük toprak sahibi çiftçilerin belini büktü. Bazı bölgelerdeki çiftçilerin söz konusu sorunlar nedeniyle bu yıl ekim yapamaması karşısında gıda konusunda "kendine yeten" Sri Lanka'da gıda krizi yaşanabileceği değerlendiriliyor.

Ülkedeki protestolar

Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protesto gösterilerini yoğunlaştırmıştı. Ülkede 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs'ta istifa etmişti. Başbakanın istifası nedeniyle kabine de otomatikman feshedilmişti. Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa,12 Mayıs'ta Ranil Wickremesinghe'yi başbakan atamıştı. Wickremesinghe, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapmıştı. Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Protestolarda 8 kişi öldü

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi öldü, yaklaşık 250 kişi yaralandı. Halk yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları yüzünden zor günler geçiriyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Sri Lanka açıklaması

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı'ndan 'istifa' mesajı

Sri Lanka’da sokağa çıkma yasağı uzatıldı

BM'den Sri Lanka'ya diyalog çağrısı

Sri Lanka'da orduya protestoculara ateş emri verildi

Sri Lanka'da sokağa çıkma yasağı!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)