BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSri Lanka'da 17 üyeli yeni kabine atandı----

Sri Lanka'da 17 üyeli yeni kabine atandı

Sri Lanka'da 17 üyeli yeni kabine atandı
18 Nisan 2022 - 11:38 www.finansgundem.com

Ekonomik krizle boğuşan ve hükümet karşıtı gösterilerin ülke çapına yayıldığı Sri Lanka’da yeni kabine 17 üyeden oluşuyor.

Sri Lanka'da Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa yeni kabineyi atadı. Hindustan Times’ın haberine göre kabinede, Devlet Başkanı Rajapaksa’nın kardeşi ve Başbakan Mahinda Rajapaksa dışında Rajapaksa ailesinden kimse bulunmuyor. 

Ne olmuştu?

Sri Lanka’da hükümet karşıtı gösterilerin ardından 3 Nisan’da kabinedeki 26 bakan istifa etmişti. Siyasi krizin üstesinden gelmek için Devlet Başkanı Rajapaksa, muhalefet partilerine "birlik hükümeti kurma" çağrısı yapmış ancak bu çağrı, muhaliflerce reddedilmişti.

Muhalefetteki en güçlü parti olan Birleşik Halk Cephesi Partisinin (SJB) üst düzey yetkilisi, Sri Lanka halkının Gotabaya'nın ve tüm Rajapaksa ailesinin gitmesini istediğini, bu yüzden halk iradesine karşı gelmeyeceklerini ve "yozlaşmışlar" ile aynı safta yer almayacaklarını belirtmişti.

Sri Lanka'da halk, Devlet Başkanı Rajapaksa'nın halen görevde kalarak yeni bakanların atanmasını "anlamsız" olarak niteliyor.

Ülkedeki hükümet karşıtı protestolar

Ülkedeki ekonomik krizi protesto eden göstericiler, elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart'ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutu yakınlarında toplanmaya başlamıştı. "Diktatör Gota" sloganları atarak Rajapaksa'yı istifaya davet eden göstericilere polis, biber gazıyla müdahale etmişti. Göstericiler ve polis arasında çıkan arbedede, 24 polis memuru, çok sayıda sivil yaralanmış, 54 kişi gözaltına alınmıştı.

Hükümet karşıtı protestoların önüne geçmek için önce başkent Kolombo'da daha sonra Batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Gösterileri, "terör eylemi" olarak nitelendiren ve yaşananlardan "aşırılıkçı güçleri" sorumlu tutan Devlet Başkanı Rajapaksa, 1 Nisan'da olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. OHAL tedbirleri, 5 Nisan’da kaldırılmış ancak ülke genelinde gösteriler devam etmişti.

Güney Asya'da yer alan 21 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka'nın, 1948'den bu yana en kötü ekonomik krizle mücadele ettiği belirtiliyor.

Sri Lanka yurt dışındaki vatandaşlarından para istedi

Sri Lanka'dan moratoryum kararı

Sri Lanka'da protestolar devam ediyor

Sri Lanka faizleri 7 puan artırdı

Sri Lanka kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir

Sri Lanka'da tüm bakanlar istifa etti

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)