BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSri Lanka kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir----

Sri Lanka kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir

Sri Lanka kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir
07 Nisan 2022 - 10:22 www.finansgundem.com

Sri Lanka'da ekonomik krizin derinleşmesi yüzünden 22 milyonluk nüfus kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardana, parlamentodaki bir oturumda, ülkedeki ekonomik sorunlara ilişkin değerlendirmeler yaptı. The Guardian'ın aktardığına göre Abeywardana, Sri Lanka'daki ekonomik krizin başlangıç seviyesinde olduğu ve 22 milyonluk nüfusun "kıtlık" tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek "Gıda, gaz ve elektrik sıkıntısı daha da kötüleşecek. Vahim bir gıda kıtlığı ve açlık olacak" ifadelerini kullandı.

'Gotabaya Rajapaksa istifa etmeyecek'

Sri Lanka Kara Yolları Bakanı Johnston Fernand ise istifa çağrılarının yapıldığı Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa için "İstifa etmeyecek. Bununla yüzleşeceğiz. Bununla yüzleşecek gücümüz var. Korkmuyoruz" diye konuştu.

Ekonomik sorunların çözüme kavuşturulamadığı ülkede döviz rezervlerinin de en düşük seviyeleri görmesiyle Sri Lanka Rupee'sinin son dönemlerde en fazla değer kaybeden para birimi olduğu kaydediliyor.

Rajapaksa ailesinin ülkedeki etkisi

Yaklaşık 20 yıldır ülke siyasetini domino eden Rajapaksa ailesi, 2020'de Mahinda Rajapaksa liderliğindeki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi'nin parlamentodaki 225 sandalyeden 145'ini elde etmesiyle ülke iradesindeki etkisini artırdı.

Kabinenin kilit pozisyonlarını Rajapaksa ailesi üyeleri doldururken Devlet Başkanı Rajapaksa'nın ağabeyi Başbakan Mahinda Rajapaksa 2005-2015 döneminde Devlet Başkanı olarak görev yapmıştı. 2019'da Devlet Başkanı seçilen Gotabaya Rajapaksa ise aynı dönemde Savunma ve Kentsel Gelişim Bakanlığı görevlerini yürütmüştü.

Ülkede baş gösteren ekonomik sorunlar ve kitlesel gösterilerin ardından aile mensuplarından Maliye Bakanı Basil Rajapaksa ve Tarım Bakanı Chamal Rajapaksa'nın yanı sıra başbakanın oğlu olan Spor Bakanı Namal Rajapaksa da istifa eden aile üyeleri arasında yer aldı.

Hükümet karşıtı gösteriler

Ülkedeki ekonomik krizi protesto eden göstericiler, elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart'ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutu yakınlarında toplanmaya başlamıştı. "Diktatör Gota" sloganları atarak Rajapaksa'yı istifaya davet eden göstericilere polis, biber gazıyla müdahale etmişti. Göstericiler ve polis arasında çıkan arbedede 24 polis memuru ve çok sayıda sivil yaralanmış, 54 kişi gözaltına alınmıştı. Hükümet karşıtı protestoların önüne geçmek için önce başkent Kolombo'da daha sonra Batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.

Sri Lanka'da tüm bakanlar istifa etti

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı istifa etti

Borç krizindeki Sri Lanka'da OHAL

Sri Lanka’da elektrik kesintisi Mayısa kadar sürebilir

Sri Lanka'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sri Lanka'da kağıt kıtlığı sınavları erteletti

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)