BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'SPK'nın kararı yerinde'----

'SPK'nın kararı yerinde'

'SPK'nın kararı yerinde'
26 Haziran 2013 - 11:56 www.finansgundem.com

SPYD Başkanı Ünver, yabancı yatırımcıların SPK tarafından dize getirilmesinin önemli olduğunu söyledi

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) yabancı yatırımcılar adına iş yapan aracı kurumların 20 Mayıs-19 Haziran arasındaki işlemlerinin incelenmesi ile ilgili, "Yabancılar, bizim piyasamıza elini kolunu sallayarak girip çıkıyor. Tebrik ediyoruz, çok yerinde bir karar" dedi.
Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SPK'nın, yabancı yatırımcıların söz konusu tarihler arasındaki işlemlerini, bu işlemlere aracılık eden personelin kimlik bilgilerini, emirlerin veriliş şekli, aracı kurumların ürettiği araştırma raporları gibi bilgileri istediğini hatırlattı.
Yabancıların, emirlerini telefon ve internet olmak üzere iki şekilde ilettiğini belirten Ünver, "Buradaki esas konu şu: Keşke böyle bir olay olmadan önce bu yabancıların işi sıkı tutulsaydı" diye konuştu.
Yabancı müşterilerin sınırlı sayıda yatırım kuruluşu nezdinde hisse senetlerinin saklandığını dile getiren Ünver, yabancı fonların içinde gizlenmiş bireysel müşteriler olabildiğini ifade etti. "Dolayısıyla yurt dışından gelen emirlerin nokta atışı yaparak kimden geldiğini bilmiyoruz" diyen Ünver, en önemli sorunlardan birinin bu olduğunu kaydetti.
"Yabancı görünümlü Türkler var"
Yerli yatırımcının sermaye piyasalarına daha sıkı kurallarla girdiğini anlatan Ünver, "Yabancılar ise bizim piyasamıza elini kolunu sallayarak girip çıkıyor. Neden böyle? Piyasada hakimiyet onlarda. İşlem hacmi düşmesin vs. diye... Ama geldiğimiz noktada ne oldu? Bir anda alternatif piyasalarda çalkantı olunca, bu sefer buradaki eylemin incelenmesi gereği doğdu. Tebrik ediyoruz. Çok yerinde bir karar" değerlendirmesinde bulundu.
Yabancı yatırımcılar kanadından satışlar geldiği zaman birilerinin de hisse senetlerini aldığını dile getiren Ünver, "blok alış gerçekleştirenlerin de titizlikle incelenmesi gerektiğini, söz konusu alım-satım işlemlerinin tesadüf olamayacağını" söyledi.
Yabancı olarak bilinenlerin içinde azımsanmayacak ölçüde Türk yatırımcıların bulunduğunu savunan Ünver, "Neden bunlar bu şekilde işlem yapıyor? Kamufle olmak için. çünkü bu şekilde Türk piyasasına çok daha rahat girip çıkıyorlar" dedi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)