BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSoma'daki madencilere SMS şoku----

Soma'daki madencilere SMS şoku

Soma'daki madencilere SMS şoku
02 Aralık 2014 - 04:53 www.finansgundem.com

Facianın yaşandığı Eynez Ocağı'nın işçileri işsiz kaldı. İşletmenin "Sağlıklı güvenli günler dileriz" temennili işten çıkarma SMS'i işçileri şoke etti

Soma ilçesinde, 13 Mayıs tarihinde Türkiye’nin en büyük maden faciası ile sarsılan Eynez maden ocağının işçileri işsiz kaldı. 30 Kasım tarihinde telefonlarına gelen "4/A kapsamına ait işin sonlanması nedeniyle işten ayrılış bildiriminiz 2014/11/30 tarihinde yapılmıştır. Sağlıklı güvenli günler dileriz" mesajıyla sarsılan işçiler dün Cengiz Topel meydanında toplandı.

"ÖDEYECEK GÜCÜMÜZ KALMADI"

Sabah saatlerinden itibaren meydanda toplanarak önce çıkış alıp almadıklarını öğrenmek için girişimlerde bulunan işçiler şirketin öğleye doğru yaptığı yazılı açıklamayla acı gerçeği öğrendi.

Soma Holding tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Soma Kömür İşletmeleri A.Ş çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmadığı" belirtildi. 

Çalışma imkanı bulunmayan bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Dolayısıyla çalışmayan işçilerin iş akitlerini feshetmek zaruriyeti çıkmıştır. Bu nedenle, Eynez madeninde çalışmış işçilerden 2181 personelin iş akitleri 30 Kasım 2014 tarihi itibariyle feshedilmiş sayılacaktır. Bu madende kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 işçi bir süre daha çalışmaya devam edecektir. Şirketimize bağlı diğer ocaklarda da işçi sayısında aynı nedenle kısmi bir azaltmaya gidilecek ve toplam işçi sayısı 2182’ye indirilecektir. İş akdi feshedilecek işçilerden 637’si merkez ocaktan, 13’ü Soma Kömür İşletmeleri A.Ş den olacaktır. Eynez madeninden ayrılan işçilerle birlikte iş akdi feshedilen işçi sayısı 2831’dir."

İŞKUR’A KOŞTULAR

Çıkış aldıklarını öğrenen maden işçileri, Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesine giderek yetkililerden bundan sonraya ilişkin açıklama bekledi. Çok sayıda işçi de İşkur Soma Şubesi önünde oluşturduğu uzun kuyruklar ile işsizlik fonundan yararlanmak üzere başvuruda bulundu.

KAYMAKAM ATÇI: "BU DURUM SOMA İÇİN KÖTÜ"

Cengiz Topel meydanında toplanan yüzlerce işçi Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı’dan açıklama bekledi. Geleceklerinden endişeli işçiler, ’Borçlarımız gırtlakta bundan sonra ne yapacağız’ diyerek Kaymakam Atçı’dan yardım bekledi.

Atçı ise şirkete 15 gün önceden bilgi vermemesi nedeniyle mahkemeye başvurabileceklerini söyleyerek, "Şu andan itibaren siz daha zor duruma girdiniz. Bugüne kadar iyi kötü maaşlarınızı alıyordunuz. Ama bundan sonra işçiler maaş alamayacak. Ne olacak bu işçilerin durumu diye ilgili yerlere yeniden aktaracağız" dedi.

Kaymakam Atçı işçilerin durumlarının düzelmesi için elinden gelen ne varsa esirgemeyeceğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun için sizlere söz veriyorum. Söyleyeceğiz, konuşacağız anlatmaya çalışacağız. Bu durum bu şekilde zorluk yaratıyor. Bu sadece sizin için değil, aileleriniz, çocuklarınız esnaf ve bütün Soma için kötü bir durum. Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor."

"ESNAF BİZİMLE ALAY EDİYOR"

Bir maden işçisi ise "Biz baştan beri söyledik, bize maaş değil iş garantisi verin diye’ esnaf bizimle dalga geçer hale geldi, bugüne kadar çift maaş aldınız bundan sonra ne yapacaksınız bakalım diye dalga geçiyorlar bizimle. Biz afedersiniz dilenci durumuna düştük" diye konuştu.

"FACİA BACAKLARIMDA SORUN BIRAKTI, NE YAPACAĞIM"

Eynez’deki maden faciasında 8 saat sonra kurtarılan maden işçisi Yüksel Karakoyun da, "Faciada 8 saat madende kaldım. Bacaklarımda sorun var. İlaç ve psikolojik tedavi görüyorum. Dün de telefonuma mesaj geldi ve işten çıkarıldığım bildirildi. Bundan sonra bacaklarım ne zaman iyileşecek. Belli değil. Hâla sorun var. Belki de böyle kalacağım. Ne yapacağımı nereye gideceğimi bilmiyorum. Bir başka madene gitsem çalışamayacağım. Çünkü bacaklarımda problem var. Belki de beni almayacaklar" dedi.

"İKİ ÇOCUĞUM VAR, BİR ŞEKİLDE İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAĞIM, AMA GURBETTEN GELEN ARKADAŞLARIM NE OLACAK"

Faciadan 6,5 saat sonra çıkan 5 yıllık madenci Fikri Yıldırım ise sözlerini şöyle sürdürdü: "Bize hükümet tarafından sadece psikolojik destek amaçlı destek verildi. Rüyalarımda madende can veren arkadaşlarımla geceleri çalışırken rüya görüyorum. Bunu kimse bilmiyor. Kimse de gelip sormuyor. Şimdi de şirketin bizi çalıştıracak sahası olmadığı için çıkışımızın verildiği söylendi. Bize tek taraflı çıkış verdiler. Hükümet tarafından bize daha önce buradaki diğer madenlere aktaracakları şeklinde açıklama yapmışlardı. Ama bu hala yapılmadı. Hâla şu ana kadar bize net bilgi vermediler. Arkadaşlarımızın çoğu kendi çıkışlarının aldığını bilmiyor. Ben Soma’nın yerlisiyim. Evim kendi evim. Benim de iki çocuğum var. Bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayacağım. Gelecek sağlayabilecek miyim, hayır. Ama buraya gurbetten gelen arkadaşlarım var. Onlar ne yapacak."

"PSİKOLOJİMİZ BOZUK OLDUĞU İÇİN DİĞER MADENLER BİZİ ALMAYACAK"

Eynez maden ocağında çalışan Ferhat Ay ise, "Eynez’den çıkıp Soma’daki diğer maden ocaklarına giden arkadaşlarım var. Eynez’den gelen hiçbir işçiyi işe almayacaklarını söylemişler. Eynez’deki faciadan dolayı psikolojimiz bozuk olduğu için öbür madenler de almayacaklar bizi" dedi. 

"6 AYDIR OYALADILAR, BUGÜN DE BOMBA PATLADI"

Banu Şen'in Hürriyet'teki haberine göre ise Soma Maden İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül “Ben de ayın 18’inde işten çıkarıldım. Devlet mağdur etmeyeceğini söylemişti. Devlet Soma A.Ş. İle çalışıp çalışmayacağına karara vermeli ve yeni iş sahaları açmalıydı. 6 aydır oyaladılar bugün de bu bomba patladı” dedi. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)