BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisŞok ve Godiva'ya ortak geldi----

Şok ve Godiva'ya ortak geldi

Şok ve Godiva'ya ortak geldi
07 Ekim 2013 - 07:13 www.finansgundem.com

Ülker'in patronu Murat Ülker, hisse satışlarının detaylarını açıkladı. Ülker yeni alım yapacak mı? Hisseleri kimler aldı?

Ülker geçtiğimiz hafta yüzde 20 hissesini sattı. Satış kurumsal yatırımcılara yapıldı. Satış sonrası Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Murat Ülker ile görüştü ve detayları öğrendi.
İşte Vahap Munyar'ın yazısı:
Yıldız Holding, geçtiğimiz hafta Ülker’in yüzde 20, Godiva’nın yüzde 4.3 ve Şok’un yüzde 10 hissesini yaklaşık 510 milyon dolara sattı.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Bu parayla önümüze bir Godiva daha çıkarsa onu da almak isteriz” dedi.
Yıldız Holding ve ailenin elindeki Ülker hisselerinin yüzde 20’lik bölümünün 431 milyon dolara 44 yabancı kurumsal yatırımcıya satışının tamamlandığı gün Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’le ortak bir dostumuzun ofisinde karşılaştım:
Hayırlı olsun. Bu hisse satışıyla hedefiniz, planınız nedir?
-Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü ile Mali İşler Başkanı Cem Karakaş’ın önderliğindeki arkadaşlarımız 2 yıldır 300 kadar yabancı kurumsal yatırımcıya dönük road show yaptı. Halka açık olan şirketimiz Ülker’in nereden gelip, nereye koştuğunu piyasa koşulları içinde görmek istedik. Bu satış bize Ülker’e olan ilgi ve güveni gösterdi.
Yüzde 10’luk hisse satışı planıyla yola çıktıklarını belirtti:
-ABD’de kamu hizmetlerinin durma noktasına geldiği, FED’in dünyayı dalgalandırdığı, bizde doların 2 lirayı aştığı bir ortamda 1.3 milyar dolarlık talep geldi. Biz de Yıldız Holding’in elindeki Ülker hisselerinin yüzde 18’ini satmaya karar verdik. Aile hisseleriyle oranı 20’ye tamamladık. Böylece 431 milyon doları alıp bir kenara koyduk. Bu satışla Ülker’in toplam değeri 2.2 milyar dolara oturdu.
Bu değerden memnun musunuz?
-Aslında söz konusu hisseleri toptan satış işlemiyle devretmiş olduk. Danışmanlığını Ünlü’nün yaptığı toptan satış işleminde yüzde 8 indirim uygulandı. Yani, piyasa değerinin yüzde 8 altında satmış olduk. Aldığımız paranın yanısıra Ülker’e dünyada gösterilen ilgi ve güven bizi çok memnun etti. Bu, Ülker’in doğru yolda ilerlediğini gösterdi.
Ülker hissesi alan 44 yabancı kurumsal yatırımcı nerelerden geldi?
-Hep Batı dünyasından geldi. Doğu ve Körfez ülkeleri Türkiye’de bu tür yatırımlara pek alışkın değiller.
Son dönemlerde şirketlerinizden ‘Gözde’ üzerinden alımlar yaparken yüzde 20’lik Ülker hissesi satmanız ne anlama geliyor? O alımların finansmanı için mi bu adımı attınız?
-Biz bu işlemi yaparken Gözde’nin ‘G’sini bile telaffuz etmedik. Buna rağmen gözler hemen Gözde’ye çevrildi. Aslında başta Ülker olmak üzere şirketlerimiz nakit yaratır durumda. Ancak yine de kreditörlerin elimizde, kasamızda, cebimizde nakit para olduğunu görmesini istedik. Zaten satış konusunda sadece Ülker hissesiyle de kalmadık.
Başka şirketlerinizden de hisse sattınız mı?
-Evet. Örneğin Godiva’nın sahibi olan Yeni Çikolata adlı şirketimizin yüzde 4.3’ünü 50 milyon dolara sattık. Ayrıca, Şok’un yüzde 10’unu da 67 milyon liraya verdik.
Böylece kenara koyduğunuz para 510.5 milyon doları buldu. Bu parayı ne yapacaksınız?
-Önümüze bir Godiva daha çıksa onu da almak isteriz. Ya da ona denk gelecek yatırımlar yaparız.
Şu anda gündeminizde öyle bir marka veya şirket alımı var mı?
-Adı konmuş bir şey yok. Radarımız hep çalışıyor. Denk gelen, içimiz ısınan bir fırsat çıkarsa hemen harekete geçebiliriz. Ayrıca kendimiz de yatırım yapabiliriz. Zaten yurtiçi ve dışındaki tesislerimizde yenileme, büyütme yatırımlarımız oluyor. Yurtdışında, örneğin Körfez’de yeni yatırım da gündeme gelebilir.
Godiva’yla parmak ısırtıp, sonra yurtdışından başka marka alımları da yapan Yıldız Holding, içerde de Şok, Diasa, Aytaç Et, Adapazarı Şeker gibi alımlarla dikkati çekti.
Bakalım kenara koyduğu 510.5 milyon dolarla nasıl bir “sürpriz” yapacak?
Şok’un yüzde 10’u Templeton’un oldu
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Bir kenara koyduk” dediği kaynağın 67 milyon liralık kısmını Şok hissesi satışından sağladıklarını vurguladı:
- Şok Marketler A.Ş.’nin yüzde 10 hissesini Templeton Straregic Emerging Fund’a sattık. İşlem 67 milyon liraya gerçekleşti.
Şok’a Ağustos 2011’deki alımdan beri 440 milyon lira özsermaye koyduklarını kaydetti:
-Yaptığımız satış, Şok’un özsemaye değerinin yüzde 50’den fazla arttığını bize gösterdi.
Şok’a daha önce de Turkish Private Equity Opportunities’in yatırım yaptığını anımsattı:
-Templeton, Şok’a yatırım yapan ikinci özel sermaye fonu oldu.
Godiva’nın yüzde 4.3’ünü Dallah Albaraka’ya sattı
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Suudi Arabistan’daki Godiva temsilciliğini yürüten şirkette Dallah Albaraka Grubu’yla yüzde 50’şer hissedar olduklarını belirtti:
-Cidde’deki bisküvi-çikolatalı ürünler fabrikamızı da oradaki arkadaşlar yönetiyor. Bir süredir bizden hisse almak istiyorlardı. Biz de Godiva’nın sahibi olan Yeni Çikolata’nın yüzde 4.3’ünü orada ortaklığımız bulunan franchiseri-mize sattık. Bu, 50 milyon dolarlık bir satış oldu.
Bu satışla Godiva’nın piyasa değerinin 1 milyar 150 milyon dolar şeklinde tescillendiğini vurguladı:
-Biz Godiva’yı 2008 yılında 850 milyon dolara almıştık. Yaptığımız işlem, geçen sürede Godiva’nın değerini dolar bazında yüzde 35 artırdığımızı gösteriyor.
Bu işlemle Yeni Çikolata’daki hissenizin yüzde 2.15 dolayındaki bölümünü Suudi Arabistan’da kendinize satmış oldunuz değil mi?
-Öyle ama ben parayı Türkiye’den koymadım. 50 milyon doların tamamı Suudi Arabistan’daki şirketten geldi.
Kökler Holding benim, Üs Holding ise ablamın aile hisselerini yönetiyor
Murat Ülker’e kendisinin Kökler Holding’i, ablası Ahsen Özokur’un Üs Holding’i kurmuş olmasının ne anlama geldiğini sordum:
- Kökler Holding benim ve ailemin, Üs de ablamın ve ailesinin hisselerini yönetiyor. Her iki holding de Yıldız Holding’in hissedarı konumunda bulunuyor.
Ayrı ayrı kurduğunu holdinglerin bağımsız olarak farklı işlere girmesi söz konusu mu?
-Ben Ülker şirketleri ve Yıldız Holding’te 30 yılımı doldurdum. Bunun 20 yılında ablam benim patronumdu. Aramızda bir sorun yok ki ayrı ayrı başka işlere girelim. Hem böyle bir şey yapmaya vaktimiz de yok. Bütün zamanımızı ve gücümüzü Yıldız Holding ile bünyesindeki şirketlerin iyi yönetilmesine, büyümesine ayırıyoruz.
Ülker hissesi satışından bu özel holdinglerinize ne pay düştü?
-20-30’ar milyon dolar almış olduk.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa bilgin -ankara07 Ekim 2013 15:28

    her bisküvide bütün ürünlerde glikoz fruktoz mısır şurubu var murat bey. insaf. herkes obez oluyor.hasta oluyor. eski ülkeri istiyoruz. bisküvinin ....bile tadı kalmadı.eski bisküvileri istiyoruz.memleketde helvanın bile tadı kalmadı.bir marka biraz iyi.nasıl iş..okul kantinlerinde bol ülker ürünleri var. onun için özellikle glikoz mısır şurubu içermeyen ürünler istiyoruz..............saygılar...........

  • Ali07 Ekim 2013 07:50

    Feniş batti ucuza kapat be murat bey.