BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakŞOK... İflas etti, el kondu!----

ŞOK... İflas etti, el kondu!

ŞOK... İflas etti, el kondu!
23 Temmuz 2013 - 17:20 www.finansgundem.com

Forum alışveriş merkezlerinin sahibi, Hollandalı Multi Corporation kredi borçları nedeniyle girdiği darboğazdan çıkamadı. Peki AVM'leri kim alacak?

Türkiye bugünlerde Hollandalı alışveriş merkezi yatırım ve geliştirme şirketi Multi Corporation şokunu yaşıyor. 11 Bankadan temin ettiği 900 milyon avroluk sendikasyonu vadesinde ödeyemeyen Multi Corporation girdiği darboğazdan çıkamayınca, Amerikan sermaye devi Blackstone tarafından banka borçları üstlenilerek teslim alındı. Blackstone'un borcuna karşılık Multi Corporation'a el koyması Türkiye'de de bomba etkisi yarattı. Hollandalı Multi Corporation aynı zamanda Türkiye'deki "Forum Alışveriş Merkezleri"nin de sahibiydi.
Türkiye gelindeki 16 AVM'den en kârlı ve potansiyel gördüklerini el koyacak
Dünya çapında 48 milyar dolarlık emlak portföyünü yöneten, aktiflerinin büyüklüğü 150 milyar doları aşan Blackstone, Multi'nin bankalardaki batak borcunu satın aldı. Blackstone, Multi Corporation'ın kredilere karşı ipotek verdiği, başta İstanbul Forum ve Marmara Forum olmak üzere Türkiye gelindeki 16 AVM'den en kârlı ve potansiyel gördüklerini el koyacak.
Avrupa Topluluğu Birleşme Yönetmenliği kapsamına giren devralma teklifi Avrupa Komisyonu tarafından da incelemeye alındı. Belgeler 28 Haziran 2013'te komisyona teslim edildi.
Blacstone, daha önce de Türkiye'de yine Hollandalı AVM yatırımcısı Rodevco'dan üç tane AVM'yi almıştı. Şu anda Türkiye'de 10 AVM'si bulunan Multi'yi alarak Blackstone'un varlığını daha da güçlendiriyor
Türkiye'deki hangi AVM'leri etkileyecek
Türkiye'de 15 projesi ve 3 milyar dolara yakın yatırımı bulunan Multi Corporation'a el konmasından Forum İstanbul, Marmara Forum, Forum Trabzon, Forum Kapadokya, Forum Çamlık, Forum Aydın, Forum Ankara Outlet gibi faal AVM'ler öncelikli etkilenecek.
Multi Corporation'ın ayrıca bu yıl Diyarbakır, Adana, Çanakkale, Elazığ ve Gaziantep'teki AVM'leri açması planlıyordu.
Türkiye odaklı bir büyüme stratejisi belirleyen ve yatırımlarının yüzde 35'i Türkiye'de bulunan Multi Corporation şirketi bugüne kadar 2,1 milyar euroluk yatırım yapmıştı. 2013'te 3 milyar euro yatırımla 17 AVM hedefleyen şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hans van Veggel, Bodrum'da 150 milyon euroluk bir yatırımla golf oteli açmayı planladıklarını da duyurmuştu.
GİZLİ MEKTUPTAKİ TEKLİF
Turkmall Global Investments şirketi üzerinden Multi'de yüzde 4 oranında pay sahibi olan Levent Eyüboğlu ve Hans Otto Nagel'e 1 Eylül 2011'de 'çok gizli' ibareli bir mektup gönderilmiş ve şirkete el konulacağı bilgisi verilmişti. Multi Finans Direktörü M. van den Berg ve Hukuk Direktörü J.P.J.G. Blaffert imzalı mektupta, KPMG tarafından özkaynak değeri bulunmadığı tespit edilen şirkete, hisseleri üzerindeki banka rehinleri paraya çevrilmek suretiyle icra takibi yapılarak kredi verilen bankalar tarafından el koyulacağı yazıyordu.
Edinilen bilgiye göre mektupta Turkmall Global Investments'a, hisseleri karşılığı toplam 2 milyon euro önerildi ve 22 Eylül'e kadar süre verildi. Bu süreçte icra yoluyla el konulduğunda küçük hissedarların sorun olmaması için tüm paydaşların el koyma konusunda ikna edilmesi gerekiyor.
Alacaklı bankalar bu süreci bildiklerinden Multi Corporation yönetimine tüm ortaklar arasında uzlaşma sağlayabilirse, yönetime devam edecekleri vaadinde bulunuldu. Hatta bankalar başarılı olunursa ileride prim ve hisselerin bir kısmı geri verileceğini de teklif etti.
TURKMALL TEKLİFİ REDDETTİ
Turkmall Global Investments'ın Multi'nin teklifini reddedeceği konuşuluyor. Turkmall Global Investments, bu tepkisinin kabul edilmemesi durumunda mahkemeye de başvuracağı iddia ediliyor. Multi Corporation'ın bankalarla öncülüğünde Turkmall Global Investments'a bu teklifi yapmasının arka planında şirketi devreden çıkarma planı olduğu tahmin ediliyor. Multi'nin böyle bir planın arkasına sığınmasında Turkmall'a olan 18 milyon euro sermaye borcu olduğu iddia edildi.
Turkmall'ı kuran Levent Eyüboğlu ve Hans Otto Nagel, Multi'nin 2000 yılında Türkiye yatırım yapmasını sağlamıştı. Eyüboğlu ve Nagel 2004'te Multi Turkmall'ı kurup, Türkiye'de Forum markasıyla pek çok AVM yaptı. 2010 yılına kadar şirketin CEO'luğunu Eyüboğlu yapmış aynı yıl, Multi ve Turkmall yollarına ayırmaya karar vermişti. Eyüboğlu ve Nagel ise Multi'nin ortağı olarak kaldı.
KURUCU BAŞKAN VEGGEL İSTİFA ETTİ
Hakkında vergi kaçırdığı iddiaları çıkan Multi Corporation'ın kurucu başkanı Hans Van Veggel istifa etti.Başlatılan soruşturmada Veggel'in Wassenaar'daki evine ve Gouda, Amsterdam ile Curaçao'daki ofislerine baskın düzenlendi.
Hollandalı gayrimenkul devi Multi Corporation'ı zora sokan savcılık soruşturması, danışmanlık ve denetim şirketi Ernst & Young'a da sıçradı. Hans Van Veggel  ile ilgili uluslararası vergi kaçakçılığı üzerine baskın gerçekleştirilen Ernst & Young'ın da itibar kaybettiği öne sürülüyor.
TÜRKİYE CEO'SUNU GÖREVDEN ALDILAR İDDİASI
Multi Corperation Türkiye CEO'su Hulusi Belgü'nün gelişmeler sonrasında görevde olmadığı iddia edildi. Kulislerde Belgü'nün görevden alındığı öne sürülüyor. (Hakan Göksel/Haber7)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet23 Temmuz 2013 18:03

    bu tür alışveriş merkezlerinin yerine özümüze dönmenin ne kadar önemli oldugu yani bakkallara manavlara kasaplara ve bunun bize hitap eden yerlere geri dönmenin daha faydalı olacagına inanıyorum