BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSoftBank Roche’nin 5 milyar dolarlık hissesini aldı----

SoftBank Roche’nin 5 milyar dolarlık hissesini aldı

SoftBank Roche’nin 5 milyar dolarlık hissesini aldı
04 Ağustos 2021 - 13:35 www.finansgundem.com

Japon teknoloji grubu SoftBank’ın ‘Nasdaq balina’ ticaretinin ardındaki birimi, İsviçreli ilaç şirketi Roche’nin 5 milyar dolarlık hissesini satın aldı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

SoftBank İsviçreli ilaç şirketi Roche’nin 5 milyar dolarlık hissesini satın aldı. Anlaşma ise Japon teknoloji grubunun ‘Nasdaq balina’ ticaretinin ardındaki biriminde gerçekleşti. Yatırımın mimarı, SB Northstar’ın yöneticisi ve Deutsche Bank’ın eski çalışanı Akshay Naheta oldu. SB Northstar geçtiğimiz yıl Japon teknoloji yatırımcısının hisse yatırımlarını yönetmek amacıyla kurulmuştu.

40 yaşındaki Naheta SoftBank’ın en tartışma yaratan bazı yatırımlarının ardındaki isim oldu. Bunlar arasında ‘Nasdaq balinası’ adı verilen ve teknoloji hisselerinde ralliye neden olan milyarlarca dolarlık ABD hisse türev yatırımları da bulunuyor. Aynı zamanda adı skandallarla anılan Almanya’nın batık ödeme şirketi Wirecard’a yapılan yatırımların perde arkasında da Naheta vardı.

İlk olarak Bloomberg’in duyurduğu anlaşma SoftBank kurucusu Masayoshi Son’un yatırımcılara SB Northstar’ın yatırımlarında ölçeğin düşürüleceğini açıklamasından aylar sonra gerçekleşti. SB Northstar birimi 2020’nin temmuz ayındaki kuruluşundan itibaren 5,6 milyar dolarlık türev kayıpları yaşadı. Büyük bir ilaç şirketinden hisse alma kararı ise SB Northstar’ın son dönemdeki yatırımlarından oldukça farklı.

Birim daha önce teknoloji ve biyoteknoloji şirketlerine odaklanıyordu. Financial Times’ın haberine göre bu hamle Naheta’nın SB Northstar’ın portföyünü çeşitlendirme çabalarının sinyalini veriyor. Kısmi olarak Son’un kişisel servetiyle fonlanan SB Northstar yatırımları SoftBank ve yatırımcılar arasında birimin stratejisiyle ilgili soruları gündeme getirdi. Gelirleri açısından dünyanın en büyük ilaç üreticileri arasında yer alan Roche kanser ilaçları ve bağışıklık sistemi tedavileri üzerine odaklanıyor.

Bu ilaçların bazıları hedefe odaklı ya da “hassas tıp” yaklaşımını benimsiyor ve Roche’nin kendi topladığı verilerle geliştiriliyor. Basel merkezli grup Hoffmann-La Roche ailesi tarafından yönetiliyor ve aile şirketin hisselerinin %50,1’ini elinde bulunduruyor. Şirketten yapılan açıklamalar yine Basel’de bulunan rakip şirket Novartis’in de üçte bir hisseye sahip olduğunu gösteriyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre uzun süren bir mücadelenin ardından Roche ABD’nin biyoteknoloji şirketi Genetech’i 2009 yılında 47 milyar dolara satın aldı. Genetech’in araştırmaları ve geliştirme merkezi bağımsız olarak faaliyet göstermeye devam ediyor. Ancak Roche’nin ABD operasyonlarının bulunduğu San Francisco’da yer alıyor. Roche ve SoftBank’tan herhangi bir açıklama yapılmazken Naheta da yorum yapmamayı tercih etti.

Dünyanın en büyük dört tanı koyucusundan biri olan Roche’de satışlar korona virüs testlerine yönelik taleplerdeki artışla birlikte yükseldi. Ancak şirket aşı üretmiyor. Şirketin ilaç biriminin satışları pandemi döneminde düşüş göstermiş olsa da şirketten geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, brimin yeniden büyüme trendine girdiği söylendi. Şirketin eklem iltihabı ilaçlarından Actemra ağır seyreden korona virüs vakalarının tedavisinde kullanıldı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen ilaçlar arasında yer alıyor.

Roche aynı zamanda ABD’li şirket Regeneron’la birlikte bir korona virüs antikor kokteyli de geliştirdi. Şirkettin hisseleri bu yıl %18 arttı. SoftBank'ın hisseleri ise çarşamba günü %1,1 düştü.

Salgın yönetiminde yeni açmaz aşı yokluğu

 

Ödeme sistemlerinde İtalya-Yunanistan işbirliği

 

Microsoft ofislere dönüşü erteledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)