BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSoçi'de Türkiye'nin nükleer faaliyetleri konuşuldu----

Soçi'de Türkiye'nin nükleer faaliyetleri konuşuldu

Soçi'de Türkiye'nin nükleer faaliyetleri konuşuldu
22 Kasım 2022 - 07:05 www.finansgundem.com

Türkiye, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı programına katılımcı oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcı Bayraktar, nükleer teknolojininin son durumunu değerlendirdi.

Rusya'nın Soçi kentinde bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı 'Atomexpo 2022' programında bu yıl Türkiye de katılımcı olarak katıldı. Fuarda nükleer enerjinin mevcut durumu tartışıldı. Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, fuardaki oturumda yaptığı konuşmada Türkiye'nin nükleer güç alanında yaptığı faaliyetlerden bahsetti. Enerji üretimi aşamasında temiz kaynakların önemine dikkat çeken Bayraktar,  “İlk tahminlerimize göre en az 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var. Ya da Akkuyu’ya ek olarak, yüzyılın başında karbon nötr bir ekonomi olmak için 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var” dedi. 

Önceden Japonya ile imzalanan işbirliği anlaşmasının sürdürülmemesi konusunda anlaşmaya varıldığını dile getiren Bayraktar, “Bu süre zarfında üçüncü nükleer santral için Çin hükümeti ile aktif olarak görüşmelere başladık ve halen görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu. Ayrıca Koreli bir şirketle de yeni bir proje için görüşmelere başladıklarını ifade eden Bayraktar, “Aynı zamanda Rolls Royce ve NuScale, Holtec gibi bazı ABD’li şirketlerle de SMR’ler (küçük reaktörler) için görüşmelere başladık” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında,  “Şimdi Akkuyu’daki ortaklarımız Rosatom ile görüşmelere başlama aşamasındayız. Ana fikir yine nükleere ihtiyacımız olduğu ve bunu daha rekabetçi hale getirmemiz gerekiyor.'' iafedelerini kullanan Bayraktar Japon hükümetiyle yapılan, Sinop'taki nükleer faaliyetler hakkındaki görüşmelere dikkat çekti.

Akkuyu ile Türkiye’nin çıtayı yükselttiğini ifade eden Bayraktar, “Öncelikli beklentimiz daha rekabetçi olmak. Tabii ki Akkuyu’da sahip olduğumuz daha sağlam bir yerelleşmeye ihtiyacımız var. Ancak bunun da ötesine geçmeliyiz. Bu arada yerelleştirme dediğimiz şey, ev sahibi ülkede nükleer ekosistem yaratmaktır” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı ise, Türkiye’nin nükleer enerji alanında bilinçli bir ülke olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerjinin temelde uzun vadeli bir süreç olmakla birlikte dönüşüm için kısa ve uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi gerektiğini belirten Bostancı, Türkiye’nin 2053 yılına ilişkin belirlediği sıfır emisyon hedefinden bahsetti. Enerji üretiminde doğalgaz bağımlılığı yüksek olan Türkiye’nin bu alanda ne yapması gerektiğini bildiğinin altını çizen Afşin Burak Bostancı, enerji tedarikinde yenilenebilir enerjinin payının giderek arttığını vurguladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanabilmesi halinde yeşil dönüşümün daha kolay olacağının altını çizen Bostancı, bu alanda da ciddi yatırıma ihtiyaç olduğunu anlattı.

İkinci nükleer santral için görüşmeler başlama aşamasında

 

Enerji krizine karşı nükleer reaktör çözümü

 

Japonya, elektrik üretiminde nükleer santralleri yeniden aktifleştiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)