BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSiyasette 'kaynak' polemiği----

Siyasette 'kaynak' polemiği

Siyasette 'kaynak' polemiği
21 Nisan 2015 - 06:43 www.finansgundem.com

CHP'nin ekonomi programı Kemal Kılıçdaroğlu ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında polemik konusu oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı seçim beyannamesindeki ekonomik vaadler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in TV ekranlarında polemiğe girmelerine yol açtı. 

ŞİMŞEK CEPHESİ

Maliyeti en az 149.5 milyar TL

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında CHP’nin seçim vaatlerinin maliyetinin en az 149.5 milyar lira olacağını belirtti. Şimşek, bu programın uygulanması halinde büyümenin eksiye döneceğini savunurken Şimşek, “Kaynağı göstersinler, oyumu CHP’ye vereceğim” dedi. Şimşek, CNN Türk’te CHP’nin seçim beyannnamesine yönelik değerlendirmelerde bulunurken, en düşük emekli aylığının 1500 liraya çıkarılmasının ilave maliyetinin 37.5 milyar lira, emeklilere dini bayramlarda birer aylık ikramiye verilmesinin maliyetinin 26 milyar lira, işsiz 800 bin kişiye asgari ücret karşılığı işbaşı eğitimi verilmesinin maliyetinin 11.2 milyar lira, geçici, güvencesiz, kamu işçilerine ve memurlarına kadro verilmesinin ilave maliyetinin 8 milyar liraya karşılık geldiğini, taşeron işçilerin kadroya alınmasının maliyetinin ise ayrı bir 30 milyar lira tutacağını söyledi. Şimşek, Aile Sigortası kapsamındaki engellilere 400-600 lira yaşam aylığı verilmesinin maliyetinin 6.8 milyar lira, okullarda ücretsiz öğle yemeği verilmesinin maliyetinin 5 milyar lira, 15 bin aile merkezinin sadece yapım maliyetinin 3 milyar lira, sağlık hizmetlerinden alınan katılım payı ve benzeri ücretlerin kaldırılmasının maliyetinin 2.5 milyar lira, prim borcu olan esnafın sağlık hizmetlerinden faydalanmasının maliyetinin 2 milyar lira olduğunu kaydetti.

KILIÇDAROĞLU: BAKANI ÜYELİK İÇİN BEKLİYORUZ

Devleti iyi yönetirseniz kaynak var. 12 yılda elde edilen kaynak 1 trilyon 869 milyar dolar. Bundan daha büyük kaynak mı olur? Türkiye’de gelir dağılımı bozukluğu var. Kaynağı nereden bulacağız? Üç ana eksen var: Vergi politikası, bütçe politikası, sosyal harcamalar.

KILIÇDAROĞLU CEPHESİ

Türkiye’nin kendisi kaynak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Seçim Bildirgesi’nin ana omurgasını oluşturan ‘ekonomik vaatler’ için kaynağın Türkiye’nin kendisi olduğunu açıkladı. NTV canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye, onların düşündüğünden daha zengin bir ülke. Türkiye’de kaynak var. Bütün mesele kaynağı yerinde kullanmak. Biz ‘Emekliye iki maaş ikramiye vereceğiz, ailesi sigortasını getireceğiz, yoksulluğu gömeceğiz’ diyoruz ‘Vay efendim parayı nereden bulacaksınız?’ diyorlar. Sorun para değil, sorun parayı nerede kullanacağınızda yatıyor. Bu ülkede kaynak var ancak yerinde kullanılmıyor” mesajı verdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Kaynağı göstersinler, oyumu CHP’ye vereceğim” açıklamasının, kendisine “Bakan Şimşek ‘Kaynağı göstersinler, CHP’ye üye olurum’ demiş” şeklinde aktarılması üzerine Kılıçdaroğlu’nun yanıtı da bu doğrultuda oldu. Kılıçdaroğlu, “Sayın Bakan’ı bekliyoruz. Gelip üye olursa mutlu oluruz. Maliye Bakanı unutmasın ben eski bir hesap uzmanıyım. Devlet bütçesinden sonraki en büyük bütçeyi topladım. Eğer bu ülkede 10 kişi ‘Ben vergi toplamasını, bütçe yapmasını biliyorum’ diyorsa o 10 kişiden birisi benim. Sayın Bakan’ın ise hiç maliye deneyimi yok. O verginin nasıl toplandığını bilmez, ben bilirim. Ama CHP’ye üye olmak istiyorsa önce bizim parti eğitimimizden geçmesi lazım” dedi.

ŞİMŞEK 'VERGİ İLE BASKI' İDDİALARINA YANIT VERDİ

İdare yanlış yapabilir kasıt yok

Şimşek, CNNTürk Ankara Temsicisi Hande Fırat’ın “CHP vergi denetimini siyasi araç olmaktan çıkaracağız diyor. Siz vergi denetimini siyasi araç olarak mı kullanıyorsunuz” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Biz hiçbir şekilde vergiyi siyasi bir istismar veya siyasi baskı aracı olarak kullanmadık. Tartışmalı bazı vergi incelemeleri olmuş olabilir.  Ama vergi mahremiyeti nedeniyle bu tartışmalar hep tek taraflı olmuştur. Hep belli bir kesim çıkmıştır bir şeyler öne sürmüştür. Örnek olarak söylüyorum ne Doğan Grubu ile ilgili ne de başka bir grup, hiçbir gün ben bakan olarak çıkıp ‘işin boyutu şudur,  şundan dolayı şöyle olmuştur’ diye bir yorumda bulunmadım. Çünkü vergi mahremiyeti  kanun ile düzenlenmiştir. Ben hep ona sadık kaldım.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)