BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSitemle gelen 2.5 milyar dolar----

Sitemle gelen 2.5 milyar dolar

Sitemle gelen 2.5 milyar dolar
27 Eylül 2013 - 02:38 www.finansgundem.com

Azeri Socar’ın ‘Fed’ ve ‘Gezi’ nedeniyle kredi vermekten vazgeçen Türk bankalarıyla arası açılmıştı. Ama şimdi durum değişti...

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını kademeli olarak sonlandıracağını açıklaması, gelişmekte olan ülke piyasaları kadar, büyük yatırım projelerine finansman arayan şirketleri de etkiledi. Bu şirketlerden biri Aliağa’daki Petkim tesisleri kapsamında inşa edeceği Star Rafinerisi için finansman arayışında olan Azerbaycan devleti petrol ve gaz şirketi Socar. Socar’ın, finansman maliyeti hariç 4.35 milyar dolara mal olacak Star Rafinerisi için Türk bankalarından kredi almak üzere yürüttüğü görüşmelerin 22 Mayıs’taki Fed açıklamalarının ardından yön değiştirdiği ortaya çıktı.
RÜZGÂR TERSİNE DÖNDÜ
Hürriyet'in haberine göre geçen mart ayında 15’in üzerinde Türk bankasının genel müdürünü, Türkiye’ye yönelik projelerini tanıtmak ve kendilerini anlatmak amacıyla bizzat Bakü’de ağırlayan Socar’ın, finansman paketine katılmaktan vazgeçen Türk bankalarına bugünlerde biraz tepkili olduğu belirtildi. Socar temsilcileri ve Fed öncesinde kendilerine ‘Star Rafinerisi’nin finansmanına katılmak istiyoruz’ şeklinde mesaj ileten Türk bankaları ile ipleri tamamen koparmadığı, görüşmelerin devam ettiği kaydedildi. Birçok Türk bankasının Fed ve Gezi Parkı olaylarından sonra Star Rafinerisi’nin finansman paketine katılmaktan vageçdikleri bilgisini veren Socar Türkiye’nin üst düzey bir yöneticisi, “Mayıs ayındaki Fed açıklamaları öncesinde görüştüğümüz tüm bankalar finansmana katılmak istediğini söylüyordu. Ancak sonra birden bire rüzgar tersine döndü” dedi.
2008’DE DE VAZGEÇMİŞLER
İlk etapta kamu bankalarının pakete katılmaktan vazgeçtiğini söyleyen üst düzey yönetici, şunları anlattı: “Daha sonra bankalar tek tek paketten çıktılar. Biz de bu durumda kendilerine, ‘Aynı durum Petkim’in finansmanında da olmuştu. O zaman da 2008 krizi yüzünden vazgeçmiştiniz. Türkiye’de önümüzdeki 5-10 yıl içinde 20 milyar dolara yakın yatırım yapacak en büyük yabancı yatırımcı biziz. Önce gelip finansmana katılmak istiyoruz deyip sonra vazgeçiyorsunuz, biz de bundan sonra Türk bankalarının güvenilmez olduğunu soranlara söyleyeceğiz’ şeklinde mesaj ilettik ve bankaları finansmana yeniden davet ettik.”
Hürriyet yazmıştı
HÜRRİYET’in daha önce gündeme getirdiği Türk bankalarıyla Socar arasındaki kredi görüşmeleri haberinde, Socar’ın Başkanı Rögnav Abdullayev’in, 11 Türk bankasının genel müdürü ve genel müdür yardımcılarından oluşan 15 kişilik bir bankacılık heyetini Bakü’deki genel merkezinde ağırladığı bilgisi yer almıştı. Finansman maliyeti dahil 4.8-5 milyar dolara mal olması planlanan Star Rafinerisi’nin maliyetinin 1.5 milyar dolardan fazlasını Socar özkaynaklarından karşılayacak.
5 Türk banka katıldı, kamu bankası istiyoruz
TÜRK bankaları ile 3.5 milyar dolarlık bir finansman paketi için görüşmeye başladıklarını söyleyen Socar Türkiye yöneticisi, “Biz geçen mart ayında Türk bankalarının genel müdürülerini Bakü’de ağırladık. Türkiye’yi kapsayan işlerimizi anlattık. Daha sonra Bakü’de yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda da Türk banka genel müdürleri bizimle görüştü. Finansmana katılmak istiyoruz dediler. Ama sonra vazgeçtiler. Biz de tepki gösterince görüşmeler bir daha başladı. Şu anda Akbank, Garanti, İş Bankası, Denizbank ve Finansbank pakete katılmak üzere görüşmelerimiz sürüyor. Toplanan para 2.5 milyar dolar. Bize 3.5 milyar dolar gerekiyor. Biz kamu bankalarının da katılmasını istiyoruz” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)