BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisŞirketler yönetim kurullarında kadınlara artık daha fazla güveniyor----

Şirketler yönetim kurullarında kadınlara artık daha fazla güveniyor

Şirketler yönetim kurullarında kadınlara artık daha fazla güveniyor
08 Kasım 2022 - 16:51 www.finansgundem.com

Cinsiyet ve ırk çeşitliliğinin artırılmasına yönelik kurumsal baskılar, şirketlerin yönetim kurullarındaki kadın sayısının artmasını sağlıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de şirket yönetim kurullarında temsil edilen kadın sayısında son üç yılda belirgin bir artış gözleniyor. Bunda, kurumsal yatırımcıların baskısının önemli rol oynadığı aktarılıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, daha fazla çeşitlilik için kurumsal yatırımcılar tarafından yapılan baskılar sonuç veriyor. Buna paralel olarak, son yıllarda ABD’li şirketlerin yönetim kurullarındaki kadın sayısında tutarlı bir artış gözleniyor.

Yönetim kurullarının üçte birinden fazlası

Observer’dan Courtney Vinopal’in haberine göre, yeni veriler, kurumsal yatırımcıların daha fazla çeşitlilik için baskı yapmasıyla son yıllarda şirket yönetim kurullarındaki kadın sayısının arttığını gösteriyor.

Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (Environmental, Social, and Corporate Governance) konularına odaklanan danışmanlık firması Institutional Shareholder Solutions ESG’nin (ISS ESG)verilerine göre, S&P 500 şirketlerinin çoğunluğu artık yönetim kurulu pozisyonlarının üçte birinden fazlasının kadınlar tarafından tutulduğunu bildiriyor. Veriler, bunda, son yıllarda şirket yönetim kurullarında cinsiyet ve ırk çeşitliliğini artırmak için yapılan kurumsal baskının etkili olduğu ifade ediliyor.

Haziran ayının sonunda gerçekleştirilen bir ankete dayanarak yayınlanan yeni bir rapora göre, ISS ESG son üç yılda ABD yönetim kurullarında temsil edilen kadın sayısında tutarlı bir artış olduğunu belgeliyor. Rapora göre, S&P 500'deki şirketlerin büyük çoğunluğu şu anda yüzde 25 ila yüzde 40 oranında kadınlardan oluşuyor. Bu da, şirketlerin yönetim kurulunda ortalama üç ila beş kadın olduğunu gösteriyor. S&P 500 şirketlerinde yönetim kurulu üyeleri ortalama toplam 11 üyeden oluşuyor. Rapora göre, Haziran 2022 yılı Haziran ayı itibariyle 400’den fazla S&P 500 şirketinde en az üç kadın yönetici bulunuyor. Raporda, bu rakamın, 2020 yılında 343 şirketle sınırlı olduğu belirtiliyor.

Goldman Sachs ve BlackRock’tan pozitif ayrımcılık baskısı

Bu değişim, şirket yönetim kurullarına daha fazla kadın ve beyaz olmayan insanı atamaya yönelik bir baskının hemen ardından gelmesi nedeniyle özellikle anlamlı bulunuyor. 2020 yılında Goldman Sachs, yönetim kurulunda en az bir ‘çeşitlilik sağlayan üye’ olmadığı sürece bir şirketin halka arz edilmeyeceğini ifade etmişti. Bu çıkışın, kadınlar ve azınlıklar için daha fazla fırsat yarattığı görünüyor.

BlackRock da benzer şekilde, 2021 yılı Aralık ayında yeni çeşitlilik hedefleri ortaya koymuş ve yönetim kurulunda en az yüzde 30 çeşitlilik beklentisinde olduğunu ifade etmişti. BlackRock, ‘çeşitlilik’ kavramını, yönetim kurulunda en az 2 kadın üye ve en az bir beyaz olmayan ya da kendini LGBTQ+ olarak tanımlayan 1 üye şeklinde tanımlamıştı.

ISS ESG'ye göre, S&P 500 şirketlerinin yönetim kurullarının yüzde 99'u, şimdi en az 1 ırksal veya etnik çeşitlilik gösteren üyeye sahip bulunuyor. Raporda bu oranın, geçen yıl yüzde 95’lerde seyrettiği ifade ediliyor.

Tablo tamamen toz pembe değil

Şirket kurullarını çeşitlendirme çabalarının gözle görülür başarısına rağmen, tablonun en tepede pek e toz pembe olmadığı görülüyor. S&P 500 şirketlerinin çoğunda, yönetim kurulu başkanı veya baş direktör gibi kilit liderlik rollerinde görev yapan en az bir kadın bulunsa da, bu firmalardan 117'sinde kilit rolde görev yapan herhangi bir kadın bulunmuyor.

S&P 500 şirketlerinin yaklaşık yüzde 45'inde, genellikle bir firmada en yüksek maaş alan kişiler olan ve üst düzey yönetici olarak adlandırılan herhangi bir kadın yer almıyor. Bu veriler, kadınların yönetici pozisyonlarına erkeklerden daha hızlı ilerlediğini gösteren diğer araştırmalarla uyumluluk gösteriyor ancak bu kişilerin çok azı CEO, COO veya başkan gibi üst düzey rollere çıkabiliyor.

ISS ESG raporunda, “Şirket kurullarında kadın temsilinin genel toplumdaki kadın yüzdesiyle eşleşmesi için hala yapılması gereken işler var” deniliyor.

Kadınlar, erkeklere oranla daha yüksek enflasyon bekliyor

 

Asya’nın en zengin kadını servetinin yarısını kaybetti

 

Çalışanlarınızı takdir ederek şirketinizin başarısını artırın

 

Orta kademe yöneticilerin hibrit cehennemi

 

Kadın yöneticilerin olduğu şirketler daha verimli çalışıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)