BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞirketler önce döviz kredilerini kapatıyor ----

Şirketler önce döviz kredilerini kapatıyor

Şirketler önce döviz kredilerini kapatıyor
09 Temmuz 2022 - 08:03 www.finansgundem.com

BDDK'nın 24 Haziran'da duyurduğu TL kredide döviz şartı düzenlemesinin etkisiyle şirketler 1 Temmuz ile biten haftada parite etkisinden arındırıldığında 2.6 milyar dolarlık döviz bozdurdu ve toplam döviz mevduatları 76.7 milyar dolara geriledi.

Ekonomi yönetimi şirketlerin döviz satışına yönelmelerini sağlayacak düzenlemeleri üst üste devreye alırken, son haftalarda döviz kredilerindeki düşüş dikkat çekiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bankacılık sektörü verilerine göre şirketler 4 haftada 5.5 milyar dolar döviz kredisi kapattı.

Böylece 3 Haziran'da 150 milyar 302 milyon dolar olan ticari döviz kredileri 1 Temmuz itibarıyla 144 milyar 795 milyon dolara geriledi. 1 Temmuz haftasındaki 2.1 milyar dolarlık kredi kapama en büyük kapama oldu. Aynı süreçte tüzel kişilerin yani şirketlerin döviz mevduatlarında son haftaların en sert düşüş gerçekleşti.

Şirketler 1 Temmuz ile biten haftada parite etkisinden arındırıldığında 2.6 milyar dolarlık döviz bozdurdu ve toplam döviz mevduatları 76.7 milyar dolara geriledi. Bunda BDDK'nın 24 Haziran'da duyurduğu TL kredide döviz şartı düzenlemesi de etkili oldu. BDDK, 900 bin doların üzerinde döviz varlığı olan şirketlere kredi kısıtlamasında bir takım esnetici düzenlemelere gitse de önümüzdeki dönemde dövizden TL'ye dönüş etkisi takip edilecek.

Haftalık bankacılık verilerinde bir başka dikkat çekici düşüş takipteki kredilerden görüldü. Şirketlerin batık kredileri bir süredir düşüş eğilimindeydi. 10 Haziran'da başlayan düşüş trendi ile birlikte şirketlerin batık kredi tutarı 3.8 milyar lira gerileyerek 1 Temmuz itibarıyla 132.3 milyar liraya geldi.
(Mehtap Özcan Ertürk -Sözcü)

BDDK'dan döviz kredisi hamlesi

Türk Eximbank döviz kredilerinde faiz indirimine gitti

Bakan Pekcan'dan döviz kredisinde indirim açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)