BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSırbistan ile Kosova arasında kimlikle seyahat anlaşması----

Sırbistan ile Kosova arasında kimlikle seyahat anlaşması

Sırbistan ile Kosova arasında kimlikle seyahat anlaşması
02 Eylül 2022 - 09:08 www.finansgundem.com

Kosova ile Sırbistan arasında AB arabuluculuğu kapsamında ağustosta varılan ve her iki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahat edebilmelerini öngören anlaşma uygulanmaya başladı.

 
Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan ile sınır kapısı olan Yarinye'deki sınır geçişleri 1 Eylül öncesinin aksine yalnızca kimlik kartıyla ve ek belge olmadan yapılıyor. Ağır taşıtlar ile araçlar artık, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden önce beklediği süreden daha az süre sınırda bekliyor.

Öncesinde formların doldurulmasından kaynaklanan gecikmeler yaşanıyordu.

NATO'nun Kosova Gücü devriyede

Yarinye Sınır Kapısı'na giden yolda NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) kapsamında görev yapan Amerikan askerleri ve Kosova Polisi özel birimi mensupları devriyede bulunuyor.

Kosova İçişleri Bakanı Celal Sveçla, gece 00.00'da, Kosova-Sırbistan giriş-çıkışlarının tüm Kosova-Sırbistan sınırlarında sadece kimlik kartlarıyla yapılmaya başlandığını doğrulamıştı.

Albin Kurti'den Sırplara 'plaka değiştirin' çağrısı

Kosova ile Sırbistan arasında 31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta gerilime yol açan iki karardan diğeri olan "Sırp makamları tarafından Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" kararı da uygulanmaya başladı.

Gerilimlerin ardından 1 Eylül’e ertelenen karar ile ilgili Kosova ve Sırbistan arasında henüz anlaşma sağlanamadı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, sosyal medyadan Sırpça paylaştığı mesajında, Kosovalı Sırplara yasa dışı plakalarını yasallaştırmaları çağrısı yaptı. Kurti, plaka değiştirenlerin önemli vergi indiriminden yararlanacaklarını söyledi 

50 bin kişi plaka değişimi için 61 gün ek süre

Reuters’in Kosova yetkililerine dayandırarak verdiği habere göre Sırp makamlarınca verilen plakaları kullanan Kosova Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı yaklaşık 50 bin civarında.

Sırbistan tarafından verilen plakaların RKS olarak değiştirilme sürecinin 61 gün boyunca 34 belediye merkezinde süreceğini kaydeden Kurti, Sırp makamları tarafından verilen plakaları kullanan Kosova Cumhuriyeti vatandaşlarının gelecek iki ay boyunca bu işlemleri yapmalarını istedi ve böylece 5 bin euroya varan vergi ve haraçlardan muaf olduklarını söyledi.

Kosova’da 401 bin 945 RKS plakalı araç var

Kosova’da 401 bin 945 RKS plakalı araç bulunduğunu, bunlardan on binlercesinin azınlık topluluklarına ait olduğunu belirten Kurti, plaka değişiminde bulunacakların sadece yaklaşık yüzde 2’lik bir kısmı oluşturduğunu dile getirdi

Kurti, bu plakaların eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç'in mirası olduğunu, bu mirasın Sırp vatandaşlarını geçmişte ve izolasyonda tutmaya çalıştığını kaydetti.

Kosova-Sırbistan sorunu

Kosova hükümeti, temmuzda, Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartları ile Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi“ ve ”Sırp makamları tarafından Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarını 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini bildirmişti.

Kosova'daki Sırplar, buna tepki göstererek, ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapattı ve ülkede gerilim arttı. Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı aldı.

Vucic: Kosova, kuzeyindeki Sırpları sürmeye kararlı

NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) bölgede istikrarın bozulması halinde müdahale etmeye hazır olduğunu açıkladı. Sorunun çözümü için taraflar arasında AB'nin kolaylaştırıcılığındaki Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında görüşmeler yapılıyordu.

Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını tanımadı

Çoğunluğunu Arnavut kökenlilerin oluşturduğu Kosova’nın 2008'de bağımsızlığını ilan etmesini Sırbistan tanımadı. Kosova’nın kuzeyindeki Sırplar ise Belgrat’ı “anavatan” olarak görüyor.

Toplam nüfusu 1,8 milyon olan Kosova’nın yüzde 5’ini Sırplar oluşturuyor. Kosova’yı aralarında ABD’nin bulunduğu 100’e yakın ülke tanıdı. AB’nin 5 üyesi ile Rusya ve Çin, Kosova’yı tanımayan ülkeler arasında.

Kosova ile Sırbistan arasında serbest seyahat sorunu çözüldü

 

Sırbistan ve Kosova liderlerinin görüşmesinden sonuç çıkmadı

 

Kosova Başbakanı: Sırbistan ile yeni bir çatışma riski yüksek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)