BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSinop'un nükleeri Fukuşima gibi olmayacak----

Sinop'un nükleeri Fukuşima gibi olmayacak

Sinop'un nükleeri Fukuşima gibi olmayacak
26 Eylül 2013 - 11:38 www.finansgundem.com

Sinop'a kurulacak nükleer santrali yapımcısı Japon firma, Fukuşima benzeri bir risk olmaması için yeni bir mekanizma kullanacağını açıkladı...

Mitsubishi Heavy Industries'in Sinop'ta kuracağı Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre tasarlanan "ATMEA1" santralinde Fukuşima'da bulunmayan "kor tutucu" mekanizması kullanılacak.
Türkiye'nin Sinop'ta kuracağı nükleer güç santralini inşa edecek konsorsiyumun Japon ortağı Mitsubishi Heavy Industries, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin verdiği "güvenli nükleer enerji" sözünü yerine getirmek için bir dizi teknolojik yeniliğe imza attı. Firma, Fransız enerji şirketi Areva ile Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda tasarladığı "ATMEA1" santralini Sinop'a kurmaya hazırlanıyor.
Nükleer güç santrali ihalesini kazanan konsorsiyumda yer alan Mitsubishi Heavy Industries, Japonya'nın yaşadığı Fukuşima felaketinden hareketle ve Türkiye'nin sismik faaliyetlerin yoğun olduğu bir coğrafyada yer almasını da dikkate alarak, Sinop'ta kurulacak santralin güvenliğini artırmak için bir dizi yeni teknolojiyi hayata geçirme kararı aldı.
Mitsubishi Heavy Industries'in Küresel Nükleer Projeler Direktörü Masato İida, AA muhabiri Duygu Özbay'ın Sinop'taki santrale ve güvenliğine ilişkin sorularını yanıtladı.
İLK KEZ SİNOP'TA KULLANILACAK
Türkiye'ye güvenlik anlamında neler sunmayı planladıklarının sorulması üzerine İida, Mitsubishi Heavy Industries'in Areva ile geliştirdiği ve dünyada ilk kez Sinop'a kurulacak olan "ATMEA1" santralinin teknik özelliklerine ilişkin bilgi verdi.
ATMEA1'de "kor tutucu" (core catcher) fonksiyonunun da bulunduğunu belirten İida, söz konusu mekanizmanın, reaktörün aktif bölgesinin erimesi durumunda parçaları hapsetme görevini yerine getirdiğini vurgulayarak, "Fukuşima'da bu tip bir erime yaşanmıştı. Dolayısıyla bu yeni bir teknoloji" diye konuştu:
Sinop nükleer güç santralinin tsunami tehlikesine karşı belirli bir yükseltide kurulmasının planlandığını da aktaran İida, reaktörün, herhangi bir havacılık kazasından zarar görmemesi için kalın beton duvarlarla çevreleneceğini belirtti. Santralde deniz suyunun kullanıldığı soğutma sisteminin yanı sıra hava ile çalışan bir soğutma sisteminin de yer alacağına değinen İida, şunları kaydetti:
"Fransız nükleer güvenlik kurumu ASN, konuyu inceledi ve ATMEA1'in Fukuşima gibi bir felaketten zarar görmeyeceğini teyit etti. Kurum, santralin güvenli olduğunu onayladı. Fukuşima'dan sonra, özellikle nükleer güç santrallerinde meydana gelebilecek ciddi kazalarla nasıl başa çıkılacağı konusu enerji firmaları için son derece önemli hale geldi. Uzmanlar, ATMEA1'in tasarımı sırasında, ciddi bir kaza durumunda reaktörün nasıl güvenli bir şekilde kapatılabileceğini dikkatlice ele aldı."
"NÜKLEER KURMAK EVLİLİĞE BENZER!"
Mitsubishi yetkilisi İida, Türkiye ve Japonya arasında nükleer enerji alanında başlayan işbirliğinin süreceğini de şu sözlerle ifade etti:
"Türkiye ve Japonya uzun yıllardır yakın dostlar. Nükleer güç santrali kurmak evlilik kurumuna benziyor. Uzun yıllar birbirimizle iyi geçinmek zorundayız. Önümüzdeki yıllarda güvenlik değerlendirmeleri yapacağız ve nükleer yakıt teminini sürdüreceğiz. Dolayısıyla yalnızca santralin inşaat sürecini tamamlamak bizim için son anlamına gelmeyecek."
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dx26 Eylül 2013 13:23

    Maden öyle de niye geçen hafta Japonyadaki son nükleer santral kapatıldı?Bu kadar tehlikeli ve pahalı işleri 5 tlye benzin satarak gene bize ödettiriyorlar.Ayıp kardeşim Türkiye çöplük mü?