BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSınırda kimyasal alarm!----

Sınırda kimyasal alarm!

Sınırda kimyasal alarm!
23 Ağustos 2013 - 06:54 www.finansgundem.com

Türkiye, Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı güçlerin kimyasal silah kullanmasına karşın önlem almaya başladı

Türkiye, Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı güçlerin kimyasal silahla gerçekleştirdiği katliam sonrası sınırlarıda
oluşabilecek kimyasal risklere karşı alarma geçti. AFAD'a bağlı Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN) ekipleri ile arındırma araçları Hatay, Kilis ve Şanlıurfa'daki tedbirlerini artırdı.
AFAD bünyesindeki  Ankara Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği'nde görevli KBRN ekipleri, sınırda şu an için kimyasal risk oluşturan bir durum yaşanmadığı, Türkiye'ye geçiş yapan Suriye vatandaşları üzerinde de kimyasal etkiye maruz kaldıklarını gösteren bir bulguya rastlanmadığını, kontrollerin sürekli devam ettiğini aktardı.
AFAD'da çalışan KBRN uzmanı kimya mühendisi Caner Dereli, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine  KBRN ekiplerinin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Dereli, 11 tane Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü'nün her birinde 20'şer adet olmak üzere 200'ü aşan KBRN uzmanı çalıştığını geriye kalan 70 ilde de 2'şer adet olmak üzere Türkiye'de toplamda 400'den fazla Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer uzman görev yaptığını kaydetti.
Suriye'deki kimyasal saldırı üzerine AFAD Başkanlığı'nın sınırda yaptığı çalışmalara değinen Dereli, sınırdaki Hatay, Kilis ve Şanlıurfa'da bulunan KBRN ekiplerinin geçen Suriye vatandaşları üzerinde kimyasal etki takibi yaptığını bildirdi.
Dereli, "Havada bulunan KBRN ajanlarını tespiti ya da karada atılabilecek kimyasal ajanının etkilerini azaltmak için çalışan ekiplerimiz var." dedi.
Kimyasal saldırıdan korunma yollarını da anlatan Dereli, "KBRN ajanlarından korunma yolları çeşitlilik göstermektedir. Temelinde kişisel korunma ekipmanları var. Maskeler, A tipi, B tipi, C tipi kıyafetler, eldivenler, botlar, oksijen tüpleri bulunmakta. Halkın bu ekipmanları hemen giyebilme imkanları düşük. Bunun dışında bir saldırı anında en önemli korunma yöntemi olarak kapalı alana gidilmesi gerekiyor. Bu kimyasal ajanların geldiği noktalardan uzaklaşılması gerekiyor. Ve devlet yetkililerinin açıklamalarından
sonra derhal bölgeden tahliye edilmeleri gerekmekte." açıklamasını yaptı.
"SURİYE'DEKİ KİMYASAL SALDIRI TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYEBİLİR"
"Suriye'deki kimyasal saldırının Türkiye'ye etkisi olur mu?" sorusunu ise Caner Dereli, "Sınır çok yakın bu ajanların meteorolojik etkilerle taşınma olasılığı çok yüksek. Eğer sınıra çok yakın bir noktada bir KBRN ajanının bulunması esnasında tabii ki bizim insanlarımızın etkilenme olasılığı var. Yağmur,  rüzgara bağlı olarak etkili olabilir." diye konuştu.
KİMYASAL ETKİ HALİNDE ARINDIRMA
AFAD bünyesindeki KBRN ekiplerinin kimyasal ajan tespiti olup olmadığı yönünde Suriye sınırından geçen kişilerin takibini yakından sürdürdüğünü tekrarlayan Dereli, "Bunun için tespit cihazlarımız var. Havada bir KBRN ajanı varsa eğer tespit edilme durumları var. Gelen Suriye vatandaşlarının bir ihbar olay olması
durumunda arındırma işlemlerin bu personel tarafından yapılacaktır." ifadelerini kullandı.
Sınırda olası bir kimyasal etkiye karşı her türlü önlemi aldıklarını söyleyen Dereli, şu ana kadar Türkiye'ye geçiş yapan Suriyeliler üzerinde yapılan kontrollerde her hangi bir kimyasal ajana rastlanmadığını vurguladı.
KBRN uzmanı Dereli, son olarak, arazide ve kişide bu ajanları varlığı tespit edilmesi halinde 'arındırma' dedikleri işlemi uygulayarak A,B,C tipi özel giysilerle maruz kalınan ajan etkisine göre özel donanımlı araçlar kullanılarak arındırmayı yaptıklarını sözlerine ekledi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)