BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞimşek'ten SGK açıklaması----

Şimşek'ten SGK açıklaması

Şimşek'ten SGK açıklaması
15 Kasım 2013 - 09:19 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Şimşek, "Sosyal güvenlik sisteminin ilave bir yük kaldırmasının imkanı yok" dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal güvenlik sisteminin ilave bir yük kaldırmasının imkanı bulunmadığını belirterek, "İlave yük getirmek ya ilave borçlanmayı gerektirecek ya da ilave vergi artışı" dedi.
Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda seçim malzemeleri alımının Kamu İhale Yasası dışına çıkarılmasını içeren yasa teklifinin görüşülmesi sırasında, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Şimşek, polislerin özlük haklarıyla ilgili soruya ilişkin, bu dönemde bütün çalışanların, emeklilerin maaşlarında enflasyondan fazla artış olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle devam etti:
"Anladığım kadarıyla emekliliğe yönelik olarak bir talep var. Şimdi tabii bu sadece polislerimizi ilgilendiren bir husus değil. Aynı şekilde doktorlarımız da benzer. Doktorlarımız da ortalamadan bahsediyorum, bugün 6-7 bin lira maaş alıyor. Ama emekli olunca çok daha düşük maaşla karşı karşıya kalıyor. Çünkü önemli bir kısmı döner sermayeden. Eminim mühendislerimizin de benzer sorunları var. Dolayısıyla sadece polislerimizin sorunu değil. Şunu da ifade edeyim, bugün sosyal güvenlik sistemimiz çok ciddi bir açıkla karşı karşıya. Yani gelecek sene yaptığımız bütçe çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na devletin prim katkısı vesaire ayrılmak üzere ama önemli bir kısmı da açık finansman olmak üzere yaklaşık 77 milyar lira kaynak aktaracağız. Yani bütçeden SGK'ya 77 milyar lira para aktaracağız. Bu Türkiye'de yatırım bütçesinin neredeyse iki katı. Sosyal güvenlik sisteminin ilave bir yük kaldırmasının imkanı yok."
Şimşek, bu kadar genç nüfusa rağmen OECD ülkelerine oranla çok genç yaşta emekli olunması, bir miktar kayıt dışı istihdam gibi benzer sebeplerden dolayı sistemin şu anda sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
Bu sistemin ilave yüklerle karşı karşıya bırakılması halinde bunun bir yerden kesilmesi gerekeceğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:
"Çünkü 2001'den itibaren Merkez Bankası'nın para basması artık mümkün değil. Şimdi biz ilave açığı yaratacaksak bu ilave açığı da ya vergi artışı yoluyla ya da ilave borçlanma yoluyla...İlave borçlanma gelecek nesiller açısından çok ciddi bir yük. Bence bunun bir tercih, bir seçenek olarak sunulmaması lazım. İlave vergi noktasında da gerçekten birçok vergi de zaten Türkiye sınırları zorlamış durumda. Özellikle bazı dolaylı vergilerden bahsediyorum. O nedenle bu türden özlük hakları talebine bugüne kadar olumlu yaklaşamadık. Sadece polislerimiz için değil, genel konuşuyorum. Sağlık Bakanımızın da bu yönde çok ısrarlı, çok ciddi talepleri olmuştur. Bizim şu anda sosyal güvenlik sistemimiz çok ciddi bir açık veriyor. İlave yük getirmek ya ilave borçlanmayı gerektirecek ya da ilave vergi artışı."
"Enflasyon bütün dünyada olduğu gibi hesaplanıyor"
Şimşek, enflasyonun Türkiye'de de bütün dünyada olduğu gibi hesaplandığını söyledi.
Özelleştirme gelirlerinin genelde bütçede gelir kalemi olarak değil, bir finansman kalemi olarak görüldüğünü belirten Şimşek, özelleştirmeden gelen kaynakların tamamını Hazine'ye aktardıklarını, Hazine'nin de bunu borç azaltmada veya borçların geri ödenmesinde kullandığını anımsattı. Şimşek, "(Özelleştirmeden gelen gelirlerle sadece şu harcama yapıldı, bu harcama yapıldı) diyemeyiz. Çünkü böyle bir sistem yok. Prensip olarak biz Hazine'ye aktarıyoruz" dedi.
Teklifin yürütme maddesinde CHP'nin verdiği önergenin oylanmasında karar yeter sayısı bulunamaması üzerine, Başkanvekili Meral Akşener, birleşimi 19 Kasım Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)