BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaŞimşek'ten Merkez'e tam not!----

Şimşek'ten Merkez'e tam not!

Şimşek'ten Merkez'e tam not!
15 Şubat 2015 - 10:35 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya, siyasilerden yöneltilen eleştiriler sonrasında Maliye Bakanı Şimşek’ten destek geldi

Son dönemlerde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya, siyasilerden gelen tepkiler üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Merkez Bankası’na olan güvenimiz tamdır” mesajı verdi. Şimşek, “Önemli olan Türkiye’nin rasyonel bir zeminde doğruları yaparak yoluna devam etmesi” dedi.

TEREDDÜT YOK

Sinop 4. Olağan İl Kadın Kolları Kongresi’nde konuşan Mehmet Şimşek, Merkez Bankası ile ilgili şöyle konuştu: “Bunlar çok tartışıldı. Bu tartışmalar tabi ki birçok ülkede yapılıyor ama sürekli bir şekilde gündemde tutulmasını ben Türkiye’nin yararına bulmuyorum. Fransa’da da belki Avrupa Merkez Bankası zaman zaman tartışılıyor, Türkiye’de de. Herkes kendi görüşünü tabi ki ifade eder. Önemli olan Türkiye’nin rasyonel bir zeminde doğruları yaparak yoluna devam etmesi. Bizim Merkez Bankası’na olan güvenimiz tamdır. O konuda en ufak bir tereddüt yoktur.

EKİBİN BİR PARÇASI

Merkez Bankası bu zor dönemde bence iyi bir performans göstermiştir. Biz reformlarla siyasi istikrarlar ve tabi ki bütçe disiplini ile elde ettiğimiz kazanımları koruyacağız ve Türkiye’yi inşallah daha ileriye taşıyacağız. Hepimizin amacı bu. Merkez Bankamız da bu ekibin bir parçası olarak üzerine düşen katkıyı tabi ki veriyor ve vermeye devam edecek.”
Ak Parti hükümetleri döneminde Türkiye’de faizler oldukça yüksek seviyelerden, oldukça makul seviyelere indiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu: “Çok değil bir ülkenin tarihinde 10 yıl, 12 yıl belki uzun gibi görülebilir ama hiç uzun değil. 12 yıl önce bu ülkede reel faizler yüzde 25-30 civarındaydı. Bugün reel faiz yüzde 1 civarında, hatta sıfıra yakın. Dolayısıyla Türkiye aslında bu alanda da son derece başarılı olmuştur. Bu başarıda siyasi istikrarla, yapısal reformlarla özellikle bütçe disiplininin, enflasyonun tek hanelere inmiş olmasının katkısı son derece büyüktür. Bu başarıda hepimizin kurucu genel başkanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın başarısı, daha doğrusu katkısı en büyüktür. Çünkü siyasi irade olmasaydı bu kadar reform yapılmazdı. 

Reformlar sayesinde Türkiye, küresel krizden en az etkilenen ülkelerden biri olmuştur.
Reformlar sayesinde bugün Türkiye’nin bütçe açığı OECD ülkelerinin bütçe açığının altıda biri düzeyindedir. Son derece düşük düzeydedir.”

BABACAN NE DEMİŞTİ

Geçtiğimiz haftaiçi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da destek vermişti. Babacan, dolar kuruyla ilgili, “Tek yetki Merkez Bankası’ndadır. Bunun hükümet açısından günlük bir tartışma konusu olmaması gerekir. Günlük siyasi polemik haline gelirse, o ülkede risk primi ve faizler yükselir” demişti. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)