BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiŞimşek'ten Merkez Bankası yorumu----

Şimşek'ten Merkez Bankası yorumu

Şimşek'ten Merkez Bankası yorumu
27 Ocak 2015 - 13:14 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın 2015 yılı enflasyon tahminine ilişkin açıklamalarda bulundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın 2015 yılı enflasyon tahminine ilişkin soru üzerine, 'Merkez Bankamız eminim hesabını iyi yapmıştır' dedi.

Mehmet Şimşek, CNR EXPO Yeşilköy'deki 11. İstanbul Mobilya Fuarı'nın açılışına katıldı. Açılış törenine ayrıca İstanbul Valisi Vasip Şahin, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Eren, CNR Holding CEO'su Cem Şenel ve sektör temsilcileri katıldı.

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehmet  Şimşek, Merkez Bankası'nın 2015 yılı enflasyon tahminine ilişkin soru üzerine, 'Merkez Bankamız eminim hesabını iyi yapmıştır. Bu sene enflasyonu aşağı çekecek önemli gelişmeler var. Birincisi geçen sene olduğu gibi bu sene kuraklık öngörmüyoruz. Muhtemelen gıda fiyatları olumlu bir seyir izleyecek. İkinci olarak kurda göreceli bir istikrar var, son olarak da petrol fiyatlarında büyük düşüş var' dedi.

Bakan Şimşek, petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün enflasyonu 0.4 puan aşağı çekebildiğini, 2015 yılı için ise petrol fiyatlarını öngörmenin zor olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, “Ama şu seviyelerde kalırsa Merkez Bankamızın hedefleri rahat şekilde erişilebilir görülüyor. Enflasyonun son 45-50 yılın en düşük düzeyine inmesi için gerekli koşullar bugün itibarıyla var gibi görünüyor. Ümit ediyorum ki Türkiye enflasyonu yüzde 5 hatta daha altına çeksin. Çünkü o faizlerin düşük kalmasını, dolayısıyla gerek mobilya sanayicilerimizin gerekse bütün iş aleminin uzun vadeli finansmana erişiminin sağlanmasını önünü açmış oluyoruz. Enflasyonu bu anlamda düşürmesi çok önemli. Bizden önce yıllarca enflasyon yüzde 65-80 aralığında gidip geldi, zaman zaman 3 haneyi gördü ama AK Parti hükümetleri döneminde biz enflasyonu tek haneye düşürdük, orada tuttuk, hedefimiz düşük tek hanedir. Yüzde 5 civarı ve altıdır' dedi.

 “AB SON 5-6 YILDIR TÜRKİYE'Yİ AŞAĞIYA DOĞRU ÇEKEN MAALESEF BİR DURGUNLUK İÇERİSİNDE'

Bakan Şimşek, Yunanistan seçimlerinin Avrupa'da tedirgin karşılandığı yönünde ki soruya ise şöyle yanıt verdi:

'Komşuda ki seçimler hayırlı olsun. O konuda bizim bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz. Avrupa Birliği'nin ciddi sıkıntıları var, bu sıkıntıları aşması için ciddi reform yapması lazım. Kısa vadede Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye başlamış olması önemli. Çünkü parasal genişleme Amerika'nın krizden çıkmasını destekledi. İnanıyorum ki Avrupa Merkez Bankası da parasal genişlemeyle ekonomiyi destekleyici bir tavır içerisinde. Bu Türkiye için çok önemli. Çünkü AB bizim en büyük ticaret ortağımız. AB son 5-6 yıldır Türkiye'yi aşağıya doğru çeken maalesef bir durgunluk içerisinde. En büyük ticaret ortağımızda işler kötüye gidince, ekonomi büyümeyin çok fazla, iç talep zayıf olunca, bizim ihracatımızı olumsuz etkiliyor. AB bu krizden parasal genişleme sayesinde bir miktar toparlanır, bu krizden, durgunluktan çıkarsa, Türkiye bundan olumlu yönde etkilenir'

“SEÇİMLERDE ARADAN ÇIKACAK'

Bakan Şimşek petrol fiyatlarının düşmesinin Türkiye için olumlu olduğunu, jeopolitik gerginliklerin ise devam ettiğini ifade ederek, “Ama ben 2015 yılının Türkiye ekonomisi açısından olumlu bir yıl olacağına inanıyorum. Seçimlerde aradan çıkacak Türkiye'nin önü açık, 4 yıl seçimsiz tamamen reformların uygulandığı reformların uygulandığı 4 yıl olacak. Türkiye tekrar çok hızlı büyüme ve istihdam oluşturma dönemine girecek. Küresel sıkıntılara rağmen Türkiye son yıllarda iyi gitti. 2015 yılı ben inanıyorum ki yeniden çıkışın zeminin hazırlandığı bir yıl olacak' şeklinde konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)