BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiŞimşek Orta Vadeli Programı açıkladı----

Şimşek Orta Vadeli Programı açıkladı

Şimşek Orta Vadeli Programı açıkladı
11 Ocak 2016 - 10:52 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonominin yeni yol haritasını açıkladı

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin temellerini daha da sağlamlaştıracak çok kapsamlı bir Orta Vadeli Program (OVP) ile yollarına devam ettiklerini belirterek, "Bu programda mali disiplin, büyüme potansiyelinin artırılması, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın daha da düşürülmesi temel öncelikleri oluşturmaktadır" dedi.  

Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Kalkınma Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında Yeni Orta Vadeli Programı (2016-2018) açıkladı. 

Şimşek, 2015 yılında büyümenin yüzde 4 olacağını öngördüklerini, 2016 yılında ise büyümenin yüzde 4,5 civarına ulaşacağını söyledi.

2017 ve 2018 yıllarında yüzde 5 büyüme hedeflediklerini ileten Şimşek, "Özel kesim yatırımları ve yapısal reformlardan kaynaklanan verimlilik artışı bekliyoruz. Yüzde 5 büyümeye yatırımlar ve verimlilikle ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Cari açık/GSYH'nin 2015'te yüzde 4,4'e düşeceğini beklediklerini ifade eden Mehmet Şimşek, "Cari açık/GSYH'nin 2016'da yüzde 3,9, 2017'de yüzde 3,7, 2018'de yüzde 3,5 olmasını öngörüyoruz. İhracat ve yurt dışı üretiminin ithalata bağımlılığını azaltıyoruz. Hizmet gelirlerini artırıcı daha kapsamlı bir stratejimiz var." diye konuştu.

İşsizlik oranının nispeten yüksek seyrettiğini ancak önümüzdeki dönemde işsizliğin azalma eğilimine gireceğini öngördüklerini ileten Başbakan Yardımcısı Şimşek, "İşgücüne katılım ve istihdam oranının sırasıyla 1,3 ve 1,1 puan artmasını öngörüyoruz. İşsizlik oranının OVP dönem sonunda yüzde 9,6'ya düşmesini öngörüyoruz." dedi.

Enflasyonun önümüzdeki dönemde tekrar yüzde 5'e doğru inmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyen Şimşek, şöyle konuştu: "Enflasyonda biz yapısal reform ayağına odaklanacağız. Enflasyonun bu yıl yüzde 7,5, 2017'de yüzde 6 ve 2018'de yüzde 5 olmasını bekliyoruz." 

3 boyutlu reform gündemi

OVP hedeflerini gerçekleştirmek adına yapısal reform gündemine sahip olduklarını ifade eden Şimşek, söz konusu yapısal reform gündeminin 3 boyutu bulunduğunu anlattı. 

Birinci boyutun daha önce kamuoyuyla paylaştıkları 25 öncelikli dönüşüm programı olduğunu kaydeden Şimşek, bunun verimliliği, rekabet gücünü, istihdamı artırmak ve Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmak gibi çok temel hedefleri içerdiğine dikkati çekti. Programın şu anda uygulandığını hatırlatan Şimşek, 300'e yakın tedbirin hayata geçirildiğini bildirdi. 

Reformun ikinci ayağının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yeni reform programı olduğunu dile getiren Şimşek, "Bu siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda transformasyonu içeren çok kapsamlı bir makro reform programıdır" diye konuştu. 

Reformun üçüncü bileşeninin AB süreci olduğunu belirten Şimşek, bunun Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi, vize muafiyeti, yeni fasılların açılması, kurumların kalitesinin iyileştirilmesi ve Avrupa ile entegrasyon sürecinin daha da güçlendirilmesini içeren önemli bir ayak olduğunu ifade etti. 

"Reform programının amacı Türkiye'ye sınıf atlatmak" 

2016 Yılı Eylem Planı’na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, planın temel amacının, güçlü ve sürdürülebilir büyüme ile Türkiye'nin yüksek gelir seviyesine ulaşması olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin, AK Parti hükümetleri döneminde, orta-alt gelir grubundan üst-orta gelir grubuna yükseldiğini vurgulayan Şimşek, "Şimdi Türkiye, bu yeni reform programı ile üst gelir grubu ülkeler arasına girecektir. Dolayısıyla reform programının esas amacı, Türkiye'ye tekrar sınıf atlatmaktır, güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi yakalamaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Yüksek büyümeden toplumun bütün kesimlerinin faydalanmasının sağlanmasının önemine işaret eden Şimşek, bu anlamda kapsayıcı büyümenin sağlanmasının reformların en önemli amacı olduğunun altını çizdi.  

Bu kapsamda iş gücü piyasası reformunun önemli olduğunu anlatan Şimşek, bunun içerisinde esnek çalışma modellerinden kıdem tazminatına, özel istihdam bürolarına, iş başı eğitim programlarına, dışarıdan nitelikli iş gücü çekmeye kadar birçok önemli program yer aldığını kaydetti. Şimşek, yatırım ortamının iyileştirilmesinin önemine işaret ederek, buna ilişkin hazırlanan Ar-Ge paketinin yakında TBMM'ye sevk edileceğini bildirdi.  

"Türkiye'nin temelleri daha da sağlamlaşacak"  

Yargı reformuna da konuşmasında yer veren Şimşek, bunun, bilirkişi sisteminin yenilenmesi, iş mahkemelerinin etkinliğinin artırılması, tahkim merkezlerinin kurulması ve yaygınlaştırılması gibi birçok hususu içerdiğini dile getirdi.

Şimşek, şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele açısından Siyasi Etik Kanunu, siyasetin finansmanında şeffaflık, Kamu İhale Kanunu, imar planı değişikliklerinin kurala bağlanması gibi birçok husus bulunduğuna dikkati çekti. 

Türkiye'nin kamu maliyesinin çok güçlü olduğunun altını çizen Şimşek, "Bunun program döneminde daha da güçlendirilmesi, kalitesinin artırılması anlamında Gelir Vergisi Reformu, Vergi Usul Kanunu, performans bütçeye geçiş ve harcama reformu gibi hususlar ön plana çıkıyor" dedi. 

Eğitim alanına ilişkin reformlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, bunun öğretmen akademisinden ve kalite endekslerinin oluşturulmasından, mesleki ve teknik eğitimden okul bazlı bütçelemeye kadar birçok hususu içerdiğini belirtti.   

Reform programıyla Türkiye'nin temellerinin daha da sağlamlaşacağını savunan Şimşek, bu anlamda yüzde 5'lik büyüme hedefinin rahat bir şekilde yakalanabileceğini söyledi. Şimşek, söz konusu reformların toplam faktör verimliliğini artıracağının altını çizerek, özellikle Türkiye'nin iş gücü potansiyelini kullanmasını sağlayacak reformların önemine işaret etti.   

Genç işsizlik oranlarının bütün dünyada önemli bir sorun olduğunu belirten Şimşek, "Türkiye, güçlü büyüme için gençlerin istihdamını etkin bir şekilde kullanmak istiyor" dedi. 

Kadınların işgücüne katılımının önemine de vurgu yapan Şimşek, kadınlarının iş gücüne katılımını artırmak adına geçmişte ilave tedbirler alındığını ve gelecekte de alınmaya devam edileceğini ifade etti. Şimşek, iş gücü piyasasına ilişkin mevzuatın esnekleştirilmesinin de istihdam için olmazsa olmaz bir faktör konumunda bulunduğunu dile getirdi.  

"Üretim ve ihracatta ileri teknoloji ürünlerin payı artacak" 

Yatırımların yurt içi tasarruflarla yapılmasının önemine değinen Şimşek, buna yönelik ilave tedbirler öngörüldüğünü söyledi. Ulusal ve uluslararası yatırımların Türkiye'ye çekilmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını anlatan Şimşek, "Özellikle de katma değeri yüksek yatırımların, orta-üst teknolojik ürünlerin Türkiye'de üretilmesini sağlamak için ilave tedbirleri çalışacağız. Üretim ve ihracatta ileri teknoloji ürünlerin payı bu dönemde artacaktır" diye konuştu. 

Şimşek, reform programının uygulanmasının takipçisi olacaklarını belirterek, bundan sonra her türlü mevzuat düzenlemelerinde düzenleyici etki analizi uygulamasının etkili bir şekilde hayata geçirilebilmesine yönelik tedbir alınacağını kaydetti.

Küresel olarak zor bir dönemden geçildiğini ve Türkiye'nin jeopolitik gerginlikler anlamında kolay olmayan bir coğrafyada bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bütün bunlar dikkate alınarak, Türkiye'nin temellerini daha da sağlamlaştıracak çok kapsamlı bir OVP ile yolumuza devam ediyoruz. Bu programda mali disiplin, büyüme potansiyelinin artırılması, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın daha da düşürülmesi temel öncelikleri oluşturmaktadır. Bunları destekleyen çok güçlü bir yol haritamız, reform programımız var" değerlendirmesinde bulundu. 

Şimşek, OVP'nin hazırlanması aşamasındaki katkılarından dolayı Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile diğer ilgili bakanlara teşekkür etti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)