BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞimşek 'Emekliye 2 ikramiye' için ne dedi----

Şimşek 'Emekliye 2 ikramiye' için ne dedi

Şimşek 'Emekliye 2 ikramiye' için ne dedi
13 Nisan 2015 - 06:45 www.finansgundem.com

Mehmet Şimşek: Yılda 2 maaş zam demek, 26 buçuk milyar lira demektir. Bu da bütçe açığını 47 buçuk milyar liraya çıkarır..."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında emekliye yılda 2 maaş ikramiye vaadinde bulunmuştu. Fatih Çekirge, Kılıçdaroğlu'nun bu vaadini Maliye Bakanı Mehmet şimşek'e sordu. Çekirge'nin konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan yazısı şöyle:

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Emekliye yılda 2 maaş zam" sözü bütçeye nasıl yansır?
Bu soruyu dün Batman'a uçarken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e soruyorum...
Şimşek çok net bir cevap veriyor:
"Bu tür vaatler, seçim öncesi klasik ve popülist vaatlerdir. Bu çerçevede düzeltilmesi gerekir... Çünkü çok gerçekçi değil. Bakın, 2015 yılı için öngördüğümüz bütçe açığı yaklaşık 21 milyar lira... Bu yıl emekli maaşları da yaklaşık 159 milyar lira olacak... Yılda 2 maaş zam demek, 26 buçuk milyar lira demektir. Bu da bütçe açığını 47 buçuk milyar liraya çıkarır..."
Doğrusu rakamlara böyle bakınca bütçe ölçeğinde ilginç ve çarpıcı bir soru ortaya çıkıyor:
Bu hesap nasıl açıklanacak?
Bakan Şimşek devam ediyor:
"Şimdi düşünün ki, bir seçim sözü veriyorsunuz. Ve tek bir kalemde bütçe açığını bir buçuk kat artırıyorsunuz. İşte bu noktada sormak gerekiyor: 'CHP Genel Başkanı hangi vergileri artırarak veya hangi harcamaları kısarak ve en önemlisi bütçe açığını patlatmadan bu artışı yapacak?' İşte o  yüzden diyorum ki... Eğer bu artışı nasıl finanse edeceğini açıklarsa kredibil olur. Öbür türlü, klasik popülizm tuzağına düşmüş olur."

İZMİR ÖRNEĞİ

Mehmet Şimşek, Kılıçdaroğlu'na geçmişten de bir örnek veriyor:
"Aslında bunları geçmişte çok gördük. Mesela Sayın Kılıçdaroğlu İstanbul belediye başkanı adayıyken bir vaatte bulunmuştu. O zaman her aileye en az 600 lira sözü vermişti. Kendisi İstanbul belediye başkanı olamadı. İzmir, Eskişehir gibi önemli illeri kazandılar. Eğer O gün verdikleri sözü o illerde uygulasaydı, bugünkü vaatleri çok daha inandırıcı olurdu..."
Mehmet Şimşek çok net ve rakamlarla soruyor...
Bakalım Kılıçdaroğlu bu hesaba karşı nasıl bir cevap verecek...
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)