BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiŞimşek büyüme için umutlu konuştu----

Şimşek büyüme için umutlu konuştu

Şimşek büyüme için umutlu konuştu
07 Ocak 2014 - 06:37 www.finansgundem.com

Bakan Şimşek, “En iyi durum senaryosu yüzde 4 büyüme. Bunun makul ve erişilebilir olduğunu düşünüyoruz” dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli bir meydan okumayla karşı karşıya kaldıklarını, 2014 yılı için ‘en iyi durum senaryosu’nun yüzde 4 büyüme gösterdiğini ve bunu da gerçekleştirebileceklerini söyledi.
Bakan Şimşek, İngiliz Financial Times (FT) gazetesine yaptığı açıklamalarda, yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmanın ekonomi için olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Şimşek, “Ciddi bir meydan okumayla karşı karşıyayız. Hukuki gelişmelerin yabancı yatırımlar üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmayacağını göreceğiz. Ama yatırım iklimini geliştirme konusunda kararlıyız” dedi.
Şimşek, Daniel Dombey’e yaptığı açıklamada, 17 Ocak’tan bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 7.5 değer kaybetmesinin Türk makroekonomisi için bazı olumsuz sonuçlar yaratacağının açık olduğunu söyledi. Aynı tarihten bu yana Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi yüzde 11.9 geriledi.

Hedef makul ve erişilebilir...

Mehmet Şimşek, “2014’ün ilk yarısının özeti daha yavaş büyüme, ABD Merkez Bankası ile iç siyasi ve ekonomik şartlar nedeniyle daha mütevazı büyüme” dedi. Yavaşlamanın geçici olacağını ve Türkiye’nin yüzde 4 büyüme hedefini tutturabileceğini belirten Şimşek, Avrupa’daki toparlanmanın yabancı yatırımı olumlu etkileyeceğini, liranın değer yitirmesinin de cari açığı küçülteceğini dile getirdi. Şimşek, “En iyi durum senaryosu yüzde 4 büyüme. Bunu makul ve erişilebilir görüyoruz” dedi. Orta Vadeli Program’a göre de Türkiye’nin 2014’te yüzde 4 büyümesi hedefleniyor.
Şimşek, FT’ye verdiği röportajda lirada her yüzde 10’luk düşüşün enflasyonda 1.5 puan artışla sınırlı kalacağını dile getirdi.

2014 ve 2015 daha zor yıllar

Türkiye’nin 2010 ve 2011’de yakaladığı yüzde 9 civarı büyüme bir yana, yüzde 5’lik yıllık büyüme ortalmasına yakın zamanda dönmesinin pek mümkün olmadığını belirten Şimşek, cari işlemler açığı için şunları söyledi:
“Cari işlemler açığının finansmanı için 2014-2015 daha zor yıllar. Bu da göreceli olarak daha ılımlı bir büyüme ile yaşamak zorunda olduğunuz, para birimi, enflasyon, maaşlarda ayarlamalara izin vermek zorunda olduğunuz anlamına geliyor.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)