BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞimşek asgari ücrete son noktayı koydu!----

Şimşek asgari ücrete son noktayı koydu!

Şimşek asgari ücrete son noktayı koydu!
06 Kasım 2015 - 10:30 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında asgari ücretin 1.300 TL olacağı vaadi için son noktayı koydu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Şimşek, "Asgari ücrette söz verdik, 1300 lira yapılacak. Soru işareti olmasın, tereddüt yok" dedi.  İşte Şimşek'in açıklamalardan satır başları;

Seçim öncesi birçok taahhüdü vardı AK Parti’nin. İlk adım hangi konuda ve ne zaman atılacak?

Bütün vaatlerimizin arkasındayız ve hepsini yerine getireceğiz. Maliye Bakanlığı olarak bütün çalışmaları yaptık. Yasal düzenlemeler adına bütün taslaklar hazırlanıyor. Bakanlar kurulu kararlarına ilişkin taslaklar hazırlanıyor. Bizim seçim vaatlerimiz yaz sıcağında buz üzerine yazılı vaatler değil. Hiçbir zaman yerine getirmeyeceğimiz sözleri vermeyiz biz.  O açıdan mahsurlu bulduğumuz hususları dahi söz verdiysek ekonomik açıdan hangi açıdan olursa olsun yerine getireceğiz. Yasal düzenleme veya bakanlar kurulu gerektiren çalışmalarda taslakları üç aşağı beş yukarı hazırladık. Maliye olarak bütün vaatlerin bir ucu bir şekilde maliyeye dokunuyor. Üstümüze düşen her konuda arkadaşlarımız teknik hazırlıkları yapıyorlar.

Çok kapsamlı bir beyannameydi seçim öncesinde açıklanan. Çok konuşulan birkaç başlıktan biri taşeron işçilerin kadroya alınması. Siz 26 Ekim’de bir düzenlemeyi çalışma bakanlığına gönderdiğinizi söylemiştiniz. Bu asıl iş yardımcı iş ayrımında  daha belirgin bir noktaya gelindi mi?

Geçen sene yasal düzenlemeyi yaptık. Yasal düzenlemeye göre asli işte çalışanlar kadroya alınacak yardımcı işte açılaşanlar devam edecek ve durumları düzeltilecek. Tüm mesela hangi işlerin asli ve yardımcı işler olduğu konusudur. O konuda taslağı gönderdik. İşin özü yardımcı işlerde çalışacak işçi kardeşlerimizde artık 3 yıllık sözleşmeler yapacaklar, kıdem tazminatı hakkı olacak, yıllık izin gibi kadrolu işçi kardeşlerimizle aynı haklara üç aşağı beş yukarı sahip olacak. Bu düzenlemeler zaten var. Fakat herkes kendisini garantide görmek için devlette çalışmak istiyor. Ama o verimliliği düşüren bir faktör. Onun için bizim esnek ve verimliliği yüksek işçi çalıştırma modellerini de devam ettirmemiz lazım ve ona yardımcı işler diyoruz. Hakları daha da iyileştirerek yardımcı işler devam edecek. Asli işi yapanlar kadroya alınacak.

Kadroya alınmada bir kıdem şartı olacak mı?

Kafalarda çok fazla soru işareti olmamalı. Önemli olan hangi işler aslidir hangi işler yardımcı iştir.

Asgari ücret artışı, AK Parti'nin de önemli taahhütlerinden biriydi. Seçim sonrası AK Parti'den gelen ilk açıklamalarla bu taahhüt yeniden gündeme geldi. Hükümet olarak asgari ücret için nasıl bir strateji izleyeceksiniz? Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda hükümet tarafının teklifi ve tutumu ne olacak?

Biz ne söz verdiysek gereği yapılacak. Asgari ücret 1300 lira yapılacak. Hiçbir gecikme olmayacak.

Seçim sonucu, ekonomi açısından nasıl bir tablo yarattı? Belirsizlik tam olarak giderildi diyebilir miyiz?

Siyasi belirsizlik azaldı. Belirsizlik hiçbir zaman tamamen kalkmaz.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)