BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarSimit Sarayı New York yolcusu!----

Simit Sarayı New York yolcusu!

Simit Sarayı New York yolcusu!
11 Kasım 2013 - 07:26 www.finansgundem.com

Simit Sarayı İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, yeni projelerini ve New York'a gidiş planlarını anlattı

"Biz simitin etrafında bir dünya oluşturduk" diyen Simit Sarayı İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, yeni projelerini ve New York'a gidiş planlarını ilk kez Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak'ın A Haber'de yayınlanan İş'te Hayat programında açıkladı.
Abdullah Kavukçu, 1 milyar dolarlık şirket haline geldiklerini ve şirketi satmayı asla düşünmediklerini söyledi...

Simit Sarayı'nın büyüme hızına yetişmek mümkün değil. Kaç tane Simit Sarayı oldu?
320 mağazaya ulaştık ama standarda uymayan 60'ını kapattık. Yıl sonunu 270 mağazayla kapatıyoruz o nedenle. Hedefimiz 2018'de 1000'e ulaşmak. Yurtdışında ise yılı 52 mağazayla kapatacağız. İlk 6 ayda yüzde 100 büyüdük.

ŞİRKETİ SATMAYIZ!

Bu büyüme rakamları yabancıları çekiyordur herhalde? Ferit Şahenk de kapınızı çalmadı mı mesela?

Yabancılar satın alma ya da ortaklık için talep gösteriyor. Ferit Bey de Türkiye'ye farklı bir pencere açtı. Gıda sektörü için inanılmaz bir öngörüsü var. Ama biz Simit Sarayı olarak büyüme stratejimizi Türkiye'deki farklı markaları da bünyemize katarak yürütüyoruz.

Sözlerinizden anlıyorum ki Ferit Şahenk kapınızı çalsa bile, sizin stratejiniz böyle bir ortaklığa girmeden şirketi büyütmek?
Türkiye'de ki şirketlerin geneli çok net. Parayı görünce bakmıyorlar yarın ne olacak, bu şirket nereye gidecek diye. Göremiyorlar ve şirketi veriyorlar. Mesela şu an 2 ortağımla şirketimizden belli bir hisse satsak, bundan sonra hiç bir iş yapmamıza gerek olmaz. Hiç riske girmemize gerek yok. Ama biz burada başka bir misyonu üstlendik.

Türkiye'den bir dünya markası çıkar mı ona bakıyoruz. Parayla alakalı bir ortaklık düşünmüyoruz.
Yani bizim için stratejik ortaklık çok önemli. Şu an 10'un üzerinde fon şirketi bizimle ilgileniyor. Piyasada genelde Simit Sarayı satıldı diye konuşuluyor ama biz bu markanın Türkiye'nin markası olduğunu ve Türkiye'de kalacağını söylüyoruz.

Son yıllarda Türk şirketleri, markaları, mağazaları inanılmaz büyüdü tabii...
Şu gerçek ki Türkiye'de ekonomide taşlar yerine oturmaya başladı. Biz şu an 2014'te borsaya açılsak da açılmasak da internet üzerinde bilançomuzu yayınlayacak hale geldik. 1000 mağaza hedefine göre fabrikalarımızı oluşturduk, hesabımızı yaptık.

HOLLANDA'DA BAŞARDIK!
Genelde dünya markaları Avrupa'ya Hollanda'dan giriyor. Dünyaca ünlü bir marka 15 tane mağaza açmış ve o 15 mağazasını kapatmış. 10 yıl mücadele etmiş ve sonra başarılı olabilmiş. Zor bir pazar. Simit Sarayı'nın şu anda 9 açık mağazası var. Bu yılsonu itibari ile 15 sözleşmeli mağazası olacak. Hollanda'dan iyi sonuçlar alıyoruz.

BANKALARIN YERİNDE MAĞAZA AÇIYORDUK!

11 yılda geldiğiniz yer sizi şaşırtmıyor mu?

Aslına bakarsanız Türkiye'nin bugün geldiği noktaya da değinmek lazım. 2002'de başladığımızda Türkiye 1 milyar dolara muhtaç bir ülkeydi. O dönemde hatırlarsınız 1 milyar dolar ülkeye kredi geldi diye borsa yükseldi. Bankaların battığı dönemde şubelerin yerinde açtık mağazalarımızı. Düşünün ki bir simit şirketi o yıllarda gelen kredinin değeri kadar bir değere geldi.

1 milyar dolarlık şirket oldunuz yani?
Bu rakamı söylemem yersiz olur. Biz Türkiye'de en pahalı şirketi olmak için yürüyoruz. Bunu simitle yapmak için uğraşıyoruz. Bir hata yapmasak başaracağımız gözüküyor.

2014'TE NEW YORK'TA 5 MAĞAZA AÇACAK

Yurtdışı açılımınızda önemli bir noktadasınız. New York'a gidiyormuşsunuz. Hangi caddeye peki?
Bize çok heyecan veriyor bu New York konusu. Şu anda Manhattan'da ülü 5. Cadde'deki yerimizin sözleşmesini imzalamak üzereyiz. Aynı cadde üzerinde 3 tane mağaza konuşuyoruz. 2014'te 5 tane mağaza açacağız. Simitle beraber biz Türkiye'nin diğer kültürlerini de götürüyoruz. En iyi yer neresi ise oraya gidiyoruz. Bugün Taksim Meydanı'na baktığınız zaman üç mağazamız var. New York'a gittiğimizde de oranın en iyi yerlerinde mağaza açıyoruz.

SİMİT 1 LİRA, 1 DOLAR, 1 EURO

New York'ta mağaza kiraları nasıl?
İstanbul'un New York ile yarıştığını söyleyebilirim. New York ucuz değil ama artık İstanbul da değil.

Simiti kaç liradan satacaksınız New York'ta?
Önce şunu söyleyeyim. Biz Türkiye 'de yıl sonuna kadar 120 gram sade simiti 1 liradan satmaya devam edeceğiz. Piyasa aslında bizi bekliyor zam yapmak için. Biz de 1 liradan satmak için mücadele ediyoruz. Aslında maliyetler yükseldi. Stratejimiz ABD'de 1 dolara, Avrupa'da da 1 euroya simit satmak.

Londra mağazası ne zaman peki?
2014'te Londra'da da mağaza açacağız. Dünyanın her yerine simiti Türkiye'den soğuk zincirle gönderiyoruz. 3 tane fabrikamız var.

HAVACILIK İÇİN FABRİKA KURDU

Lufthansa Hava Yolları'yla ortak iş yapıyorsunuz. THY ilgilenmedi mi?
2011'de Sun Express'e ürün vermeye başladık. Yüzde 50'si THY, yüzde 50'si Lufthansa'ya ait bir şirket. Lufthansa Hava Yolları'nın catering şirketi teklifte bulundu. Şimdi birlikte çalışıyoruz. Çok da iyi gidiyor. Etiketlerde Simit Sarayı yazıyor. Havacılık işimiz o kadar iyi gidiyor ki Antalya'da sırf havacılıkla ilgili fabrika kurduk. THY'nin de menüsüne koyacağına inanıyoruz.

Simit Sarayı'nda kaç çeşit ürün var?
Bizim 60 çeşit ürünümüz var. Simit bizim ürünlerimiz içinde yüzde 20'lik bir pay alıyor.

Ne kadarlık ciroya ulaştınız?
Toplam ciromuza baktığımız zaman 500 milyon lirayı geçti. Ama şirket olarak, yani bayilerle değil kendi mağazalarımızla bakarsanız 200 milyon lirayla kapatacağız. 2014 yılında 100 yeni mağaza açıyoruz ve bunun 70'i dışarıda olacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)