BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSilikon Vadisi’nin kripto projeleri finansı dönüştürecek----

Silikon Vadisi’nin kripto projeleri finansı dönüştürecek

Silikon Vadisi’nin kripto projeleri finansı dönüştürecek
03 Haziran 2021 - 16:26 www.finansgundem.com

Silikon Vadisi’nde yeni merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) dalgası borsaları, sigorta alanını ve kredileri yeniden düzenleyecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uniswap henüz üç yaşında bile değil ancak şimdiden girişim sermayedarlarının milyonlarca dolar yatırımını milyarlara çevirmeyi başardı. Kripto alanında geleneksel bir işlem platformu olmak yerine, Uniswap kullanıcıların kripto paraları doğrudan birbirine çevirmesini sağlayan otomasyon sistemi kullanıyor. Sistemde ise herhangi bir aracı bulunmuyor.

Geçtiğimiz yıl şirkete toplamda 12,8 milyon dolar yatırım yapan girişim sermayedarları kazandı: Uniswap kullanıcılarına 1 milyar dijital token dağıttı ve yatırımcılara toplamın %18’ini verdi. Sahiplerine projede oy hakkı sağlayan tokenların fiyatı 28 dolara yükseldi ve yatırımcılara yaklaşık 5 milyar dolar pay kazandırdı. Şirket değeri şimdi toplamda 16 milyar dolara ulaşan tokenlar için 4 yıl el değiştirmeme şartı koydu.

Financial Times’ın haberine göre, geçtiğimiz yıl en hızlı büyüyen kripto para start-upları finansal aracıları ortadan kaldırmayı amaçlayanlar oldu. Bu şirketler aynı zamanda beraberlerinde yeni bir girişim sermayedarı grubu getirdi ve daha geleneksel düşünen yatırımcıları getirileriyle etkilemeyi başardı.

Merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) projeleri kredi ve yatırım işlemleri gibi temel finansal hizmetleri, blockchain olarak bilinen yazılım programlarını kullanarak sunmayı hedefliyor. Bu süreçte ise geleneksel aracılar bulunmuyor. İki yıllık süre içinde, yakın zamanda kripto paralarda yaşanan yükselişin de desteğiyle teknoloji yatırımlarında yeni bir model ortaya çıktı.

PitchBook verilerine göre, bireysel yatırımcılar bu yıl 72 DeFi şirketini destekledi ve şimdiden geçtiğimiz yılın toplam rakamı aşıldı. Uniswap mayıs ayının birçok gününde günde 1 milyar doları geçen işlem hacmine ulaştı ve Coinbase gibi geleneksel kripto para borsalarına rakip oldu. Aynı zamanda DeFi uygulamalarında kripto paraların krediler ve diğer işlemler için teminat olarak değeri de artış gösterdi ve 67 milyar doların üzerine çıktı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilre göre, DeFi projelerinin destekçileri uzun vadede getirilerin yüksek olacağına inanıyor ve uygulamaların finansal sistemi yeniden şekillendirme şansının yüksek olduğu düşünülüyor. Ancak Sequoia Capital’ın da aralarında bulunduğu geleneksel girişim sermayesi şirketleri doğrudan DeFi projelerine yatırım yapmaktan kaçındı. Bunun nedenlerinden biri de bu şirketlerin düzenleyicilerden nasıl bir tepki göreceğinin belirsiz olmasıydı.

Hukukçular ve girişim sermayedarları DeFi’nin çoğunlukla düzenlemelerin dışında kalan gri bir alanda faaliyet gösterdiğini düşünüyor ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler’in baskısı altında kalacağı tahmin ediliyor. Bazı yatırımcılar DeFi ve dört yıl önce başlayan coin arzlarındaki patlamanın arasında benzerlik olduğunu düşünüyor.

Bu dönemde düzenleyicilerin baskısının artmasıyla büyük bir çöküş yaşanmıştı. DeFi şirketleri genellikle geleneksel girişim sermayesi çekerek başlasalar da asıl getiriler projeler büyük bir token havuzu piyasaya sürdüğünde görülüyor. Kullanıcıları projede yer aldıkları için ücretsiz varlıklarla ödüllendiren bu dağıtımlar yönetim haklarını daha geniş bir gruba yaymayı ve zaman içinde kurucuların etkisini azaltmayı hedefliyor. Bu uygulama girişim sermayedarları için de yüksek getiriler sağlıyor.

Fidye yazılımların yükselişiyle sigortacılar yöntem değiştirdi

 

Bitcoin piyasalardaki balonun işareti

 

Özel sermaye İngiltere borsalarına akın ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)