BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSilikon Vadisi’nde işten çıkarmalar resesyonu mu gösteriyor?----

Silikon Vadisi’nde işten çıkarmalar resesyonu mu gösteriyor?

Silikon Vadisi’nde işten çıkarmalar resesyonu mu gösteriyor?
04 Kasım 2022 - 15:33 www.finansgundem.com

Teknoloji devleri büyük çaplı işten çıkarmalarla kemer sıkma programlarına geçiyor. Twitter, Amazon ve Meta gibi dev firmalardan gelen kötü haberler ABD’de bir resesyonun geldiğini gösteriyor olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir ekonomik resesyonun en açık göstergelerinden birisi işten çıkarılan çalışanlardır. Bu hafta ABD’nin büyük teknoloji devlerinden ardı ardına işten çıkarma ve işe alımları dondurma haberleri yayınlandı. Fortune’un haberine göre tüm bu göstergeler ABD’nin bir resesyona girmekte olduğunu gösteriyor olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre e-ticaret devi Amazon hafta içerisinde boşalan bazı pozisyonları doldurmak için artık yeni alım yapmayacağını duyurdu. Apple birçok departmanında işe alım gerçekleştirmeyeceğini açıkladı. İki teknoloji devinden gelen bu açıklamalar Facebook’un çatı şirketi Meta ve Google’ın çatı şirketi Alphabet gibi büyük teknoloji şirketlerinin geçtiğimiz aylarda aldığı kararlarla benzerlik gösteriyor. 

Aynı zamanda görece daha genç teknoloji şirketleri de benzeri uygulamaları açıkladı. Ödeme sistemleri şirketi Stripe ve araç paylaşım şirketi Lyft işten çıkarma duyurularını yayınladı. İki şirket de bozulan ekonominin teknoloji şirketleri için daha kötü bir ortama yol açtığını vurguladı. Twitter’ın yeni CEO’su Elon Musk sosyal medya devinde 3.700 çalışanın işine son vereceği iddia ediliyor. Sosyal medya devi çalışanlarına gönderdiği bir e-postada işten çıkarma dalgasını doğruladı. 

Son on yılda, teknoloji şirketleri muazzam bir büyüme göstermiş ve cömertçe harcamalar yapmıştı. Ancak birçok kişinin öngördüğünden daha uzun ve sert olabilecek bir resesyon ihtimalinin yaklaşmasıyla Silikon Vadisi firmaları da büyük çaplı işten çıkarma programlarını uygulamaya başladı.

Stripe CEO’su Patrick Collison bu hafta 1000 çalışanını işten çıkardığını açıklarken, “2022 farklı bir ekonomik iklimin başlangıcını temsil ediyor” ifadelerine yer verdi.

Teknoloji şirketleri için bu yeni ekonomik iklim, son birkaç yıldır devam eden hızlı büyümenin ve büyük harcamaların geride kalması ve bunun yerine maliyetleri mümkün olduğunca düşürülmesi anlamına gelebilir.

KPMG'nin ekim ayında yaptığı bir ankete göre, ABD'li CEO'ların %90'dan fazlası halihazırda bir resesyonun yaklaşmakta olduğuna inanıyor ve yarısından fazlası önümüzdeki altı ay içinde önleyici işten çıkarmalar planladıklarını söyledi.

Twitter

Twitter’ın yeni sahibi olan ünlü CEO Elon Musk, yönetime gelmesinin ardından bir hafta içerisinde büyük çaplı bir işten çıkarma dalgasını uygulamaya başladı.

Musk, aylardır göreve gelmesinin ardından yapacağı ilk işlerden birinin işten çıkarma planı olduğunu öne sürdü ve şirketin finansal açıdan "sağlıklı olması" ve maliyetleri düşürmesi gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz ay Elon Musk’ın göreve gelir gelmez Twitter’ın iş gücünün %75’ini işten çıkaracağı iddiaları yayılmıştı. Ancak Musk bu söylentileri hızlı bir şekilde yalanlamıştı.

Ancak NBC News’in haberine göre cuma günü (bugün) itibariyle şirket çalışanlarına gönderilen bir e-posta işten çıkarma haberlerini doğrular nitelikte. Twitter çalışanlarına gönderilen e-postada işten çıkarmalara ilişkin, “Bu kararın Twitter'a değerli katkılarda bulunan bir dizi kişiyi etkileyeceğinin farkındayız. Ancak bu eylem ne yazık ki şirketin ileriye dönük başarısını sağlamak için gereklidir” ifadelerine yer verildi.

Çarşamba günü Bloomberg, Musk'ın 3.700 kişiyi, diğer bir deyişle şirket çalışanlarının yaklaşık yarısını işten çıkarmayı planladığını bildirmişti. İşten çıkarılıp çıkarılmadığını bekleyen personelse sıklıkla e-postalarını kontrol ediyor. NBC haberinde şirket kaynakları sosyal medya devinde bir kaos ortamı oluştuğunu belirtiyor.

Twitter, ikinci çeyrekte analistlerin bilanço beklentilerini kaçırdı. Yöneticiler kötü performansın "reklam sektöründeki ters rüzgarlardan" kaynaklandığını söyledi.

Amazon

Küresel ekonominin üzerinde dolaşan kara bulutlar geçen çeyrekte kötü bir performans gösteren ve durgunluk işaretleri veren e-ticaret devi Amazon'u personel konusunda bazı zorlu seçimler yapmaya itti.

Amazon geçen hafta analistlerin beklentilerinin oldukça altına düşen %15'lik bir gelir artışı gösteren kasvetli üçüncü çeyrek bilançosu açıkladı. Şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde gelirlerini %35 artırmıştı. Bilanço açıklamasının ardından Amazon hisseleri bir gecede %20 değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri 2020’den bu yana ilk kez 1 trilyon doların altına düştü.

E-ticaret devi yöneticileri kötü bilançonun sebebi olarak tüketici talebindeki zayıflamayı gösterdi ve bu zayıflığın gelecek yıla kadar devam edeceği konusunda uyardı. Bilanço raporundan bir hafta önce, Amazon'un kurucusu ve eski CEO'su Jeff Bezos, insanlara karanlık ortam beklentisiyle "fırtınaya hazırlanmalarını" tavsiye etti.

Hizmetlere olan talebin düşmesiyle Amazon kemer sıkma politikalarını uygulamaya soktu. Geçen hafta, zayıf bilanço raporundan sonra, şirket canlı radyo bölümünden yaklaşık 150 kişiyi işten çıkardı. E-ticaret devi perşembe günü kurumsal perakende işleri için işe alımları dondurma kararını paylaştı.

Stripe

Fintek şirketi Stripe, perşembe günü işgücünün %14'ünden fazlasını ifade eden 1.000'den fazla çalışanıyla ilişiğinin kesildiğini açıkladı. Şirket resesyon korkularının etkisi en doğrudan paylaşan firmalar arasında yer alıyor.

Stripe CEO'su Patrick Collison, 2022'nin Stripe gibi şirketlerin yüksek büyüme ve yüksek harcama stratejilerinden vazgeçmesini gerektiren "farklı bir ekonomik iklimin başlangıcını" temsil ettiğini yazdı.

Collison, enerji fiyatlarındaki şokları, yüksek faiz oranlarını, enflasyonu, azalan yatırımları ve küresel durgunluk korkularını işaret etti. CEO söz konusu nedenleri göstererek şirketin farklı bir şekilde inşa edilmesine olan ihtiyacın altını çizdi ve “İçerisine girmekte olduğumuz bu dünyaya uygun şekilde kendimizi adapte etmek için maliyetlerimizi azaltmamız gerekiyor” dedi.

Teknoloji yatırımlarına ve risk sermayesi finansmanına dayanan daha küçük start-up işletmeleri son zamanlarda kendi işten çıkarma duyurularını da gerçekleştirdiler. Insider'ın haberine göre, Uber kurucu ortağı ve eski CEO'su Travis Kalanick liderliğindeki akıllı mutfak sağlayıcısı CloudKitchens, organizasyonel bir değişikliğin bir parçası olarak perşembe günü işe alım personelinin 30'unu işten çıkardı.

Lyft

Wall Street Journal'ın haberine göre Lyft, perşembe günü yaptığı açıklamada, işgücünün %13'ünü ifade eden yaklaşık 700 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Şirketin eş kurucuları çalışanlarına, “Ekonomi genelinde ortaya çıkan çeşitli zorluklar var. Önümüzdeki yıl bir resesyon olasılığıyla karşı karşıyayız ve araç paylaşımı sigortası maliyetleri artıyor” açıklamasında bulundu.

Lyft, maliyetleri düşürmek ve operasyonlarını konsolide etmek amacıyla temmuz ayında yaklaşık 60 çalışanı işten çıkarmıştı. Şirket, eylül ayında daha yüksek sigorta maliyetleri ve enflasyonun yanı sıra gelecekteki ekonomik koşullar üzerindeki belirsizliğin arttığını gerekçe göstererek ABD'de işe alımları dondurdu.

ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklandı

 

Twitter planladığı toplu işten çıkarma için dava edildi

 

Twitter çalışanları ofiste uyumaya başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)