BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSilikon Vadisi Biden’dan ne bekliyor?----

Silikon Vadisi Biden’dan ne bekliyor?

Silikon Vadisi Biden’dan ne bekliyor?
09 Kasım 2020 - 13:13 www.finansgundem.com

Silikon Vadisi Barack Obama’nın başkanlığındaki sıcak ilişkilerin geri dönmesini beklemiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eğer Silikon Vadisi yöneticileri, yeni seçilen ABD Başkanı Joe Biden’ın, Barack Obama dönemindeki sıcak ilişkileri yeniden tesis edeceğini düşünüyorlarsa, Pazar günü bu fikri terk etmeleri için bir neden ortaya çıktı. Yeni seçilen başkanın konuşmasından saatler sonra, Biden’ın Baş Basın Danışmanı Bill Russo, komedyen ve film yapımcısı Sasha Baron Cohen’ın paylaştığı bir fotoğrafı retweet etti. Fotoğrafta, başkanlığı sona eren Trump’ın Facebook CEO’su Mark Zuckerberg görünüyordu. Yorum olarak ise, “biri gitti, sıra diğerinde” yazılmıştı. Russo paylaşımında, “kesinlikle evet” yorumunu yaptı.

Bu, Biden’ın ekibinin Zuckerberg ve Silikon Vadisi’nin diğer devlerine karşı duyduğu antipatinin en açık göstergesiydi. Obama döneminde Beyaz Saray’da teknoloji konusunda çalışmalar yürüten Tim Wu, “Obama yönetiminden bu yana, teknoloji dünyasındaki güçle ilgili görüşlerde, bu yönetimde çalışmış insanlarda bile bir değişim oldu” dedi. Obama 2008 yılında başkan seçildi. Bu dönemde Google ve Facebook teknoloji sektöründe oldukça küçük bir yer tutuyordu ve hayatta kalıp kalmayacakları belirsizdi. Wu, “o dönemden bu yana, gerçeklikler değişti” ifadesini kullandı.

Biden seçim kampanyası sürecinde, özellikle Facebook’a yönelik memnuniyetsizliğini dile getirdi ve şirketin siyasi reklamların içerdiği bilgileri doğrulamama kararını eleştirdi. Ancak bazıları, Biden’ın teknoloji sektörünün geneline yönelik yaklaşımının, etrafındaki, teknoloji sektörünün eski ve güçlü yöneticileri tarafından şekillendirilebileceğini düşünüyor. Seçilmiş başkan, Facebook’un eski üst düzey yöneticilerinden Jessica Hertz’i ve  Apple’ın eski Başkan Yardımcısı Cynthia Hogan’ı ekibinde görevlendirdi. Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt büyük bir bağışçıydı ve şimdi Beyaz Saray’da teknoloji sektörüne yönelik yeni bir görev alması bekleniyor.

Aynı zamanda Kamala Harris, Biden’ın Başkan Yardımcısı, uzun süredir Facebook’tan Sheryl Sandberg ve Salesforce’dan Marc Benioff’u destekliyordu. Harris’in kayınbiraderi Tony West, Uber’in Baş Hukuk Danışmanı. Büyük bir teknoloji şirketinin üst düzey yöneticisi, Biden’ın “sektörde bir çok arkadaşı” olduğunu söyledi ve Biden’ın kendini burada rahat hissettiğini belirtti. Ancak yine de, teknoloji sektörü önümüzdeki dört yılda birçok güçlükle karşılacak ve çok az kişi Obama yönetimindeki “altın çağın” geri dönmesini bekliyor. Sektörden bir üst düzey yönetici, “bunun yeni bir Barack Obama olmasını bekliyor muyuz? Kesinlikle hayır” dedi. Başka bir yönetici, dört yıl boyunca Trump döneminde yaşanan baskıların azalmasını beklediğini ifade etti. Yönetici, “Twitter Trump’ın tweetlerinden birini sakıncalı bulduğu için, hukuki güvencelerimizin tehdit altında olmadığı bir günü iple çekiyorum” dedi.

Anti tröst

Biden’ın en önemli kararı, rekabet konusuna nasıl yaklaşacağı olacak. Geçmişte, Facebook gibi şirketlerinin bölünmesinin “çok ciddi şekilde düşünülmesi gereken bir konu” olduğunu söylemişti. Biden’ın yeni bir anti tröst yasası için ısrarcı olup olmayacağına karar vermesi gerekiyor. Biden bir merkezci ve demokratların görüşüne göre, sert hamlelerden kaçınacak. Biden’ın şirketlerin bölünmesi konusunda yaptırım uygulayacağı düşünülmüyor ancak, katı düzenlemeler bekleniyor.

Ancak diğerleri, büyük teknoloji şirketlerindeki bölünmeleri savunan Sarah Miller’dan danışmanlık alan Biden’ın bu konuda sert bir tavır izleyebileceğini söylüyor. 

Open Markets Institute’un Direktörü ve büyük teknolojinin bölünmesi gerektiğini düşünen bir başka kişi, Barry Lynn, “çeşitli krizlerle geliyorlar, isteyecekleri son şey kendilerini Elizabeth Warren, Bernie Sanders ya da 52 eyaletin başsavcılarıyla karşı karşıya bulmak” dedi.

Yeni başkan aynı zamanda yeni adalet bakanı ve Federal Ticaret Komisyonu atamalarını yapacak. Bu kişiler de Google, Facebook, Amazon ve Apple’a karşı yürütülecek soruşturmaları takip edecekler. Ancak bu atamaların senato tarafından onaylanması gerekiyor, bu da Biden’ı daha ılımlı isimleri seçmeye yönlendirebilir. Obama döneminin Federal İletişim Komisyonu Başkanı Tom Wheeler, “bir çok şey senatoya bağlı. Eğer cumhuriyetçiler, Barack Obama’ya yaptıkları gibi tüm atamalara engel olursa, durumlar karışabilir” dedi.

Çin

Silikon Vadisi’nin bir diğer endişesi, giderek daha kötü bir hal alan ABD ve Çin ilişkileri. Biden’ın bu ilişkinin yönünü tamamen değiştirmesi muhtemel görünmüyor. Başkanlık münazaraları esnasında, Trump’ı Başkan Xi Jinping’le yakınlığı dolayısıyla eleştirmişti ve ilişkileri “uluslararası kurallara göre” yönetme sözü vermişti.

Yine de Biden’a yakın olanlar, yeni başkanın ticaret, diplomasi, teknoloji ve iklim değişikliği gibi konular arasında bağlantı kurarak, Çin’e yönelik daha tutarlı bir politika izleyeceğini düşünüyor. Bu da Huawei ve birlikte çalıştığı ABD şirketleri için rahatlatıcı olacak.

Eurasia Group Analisti Paul Triolo, “en azından Biden, Huawei’ye karşı tavır alarak, ABD şirketlerinin zarar gördüğünü ve Çin’in kendi ürünlerini üretmeye yöneldiğini görecektir” dedi.

Vergi

Tüm ABD şirketleri için, Biden’ın kurumlar vergisini %28’e çıkarma planı, büyük bir tehdit olarak görülüyor. Ancak özellikle teknoloji şirketleri için, Biden’ın şirketlerin yurt dışında elde ettiği karlara yönelik vergilerin arttırılması sözü, en doğrudan etkiyi yaratacak. Bu vergi, teknoloji şirketlerinin genellikle daha düşük vergi ödemek için yurt dışında gösterdiği, fikri mülkiyet gibi varlıkları hedef almak için tasarlandı. GILTI olarak bilinen bu vergi, ilk yürürlüğe sokulduğunda, şirketlere milyarlarca dolarlık fatura çıkarmıştı.

Örneğin IBM, 2018’de yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 2 milyar dolar vergi borcu ödedi. Biden’ın bu verginin minimum oranını %21’e yükseltme sözü, şirketlere ödenmesi gereken yeni vergi borçları çıkaracak.

Ancak bu demokratların senatodaki çoğunluğuna bağlı. Eğer bu çoğunluğu elde edemezlerse, Biden’ın birçok vergi planı da suya düşecek.

Vizeler

Eğer şirketler ekstra vergilerden darbe alırsa, büyük teknoloji şirketleri en azından Biden’ın yurt dışından gelen insanları işe almalarına yardım edeceğini umuyor. Trump birçok alanda, vize onaylarını durdurdu ancak belki de teknoloji şirketleri için en önemli olanı, H1-B vizeleriydi. Bu vize türüyle Silikon Vadisi mühendis, bilim insanı ve yazılımcıları bünyelerine dahil edebiliyordu. Biden, bu vizelere yeni kısıtlamalar getirildiğinde Trump’ı eleştirdi ancak bu kısıtlamaları tersine çevirmek için herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Bir Silikon Vadisi yöneticisi, “bir gecede 180 derecelik bir U dönüşü göreceksiniz” dedi. Açıklamasının devamında “bu tarım işçileriyle ilgili değil, yazılımcılarla ilgili” ifadesini kullandı.

İçerik yönetmeliği

Biden’ın yüksek sesle görüş bildirdiği bir alan da 230. madde oldu. ABD yasalarının bu maddesi, sosyal medya şirketlerine, kullanıcıları tarafından paylaşılan içerikler nedeniyle dava açılmasına engel oluyor. Trump uzun zaman önce, Federal İletişim Komisyonu’na yasada değişiklik teklif etmeleri için çağrıda bulunmuştu.

Biden da yasanın hayranı değil, geçtiğimiz yıl “230. madde kaldırılmalı, derhal kaldırılmalı” dedi. Açıklamasının devamında, “Zuckerberg ve diğer platformlar yanlış olduğunu bildiği yanlışlıkların propagandasını yapıyor” ifadesini kullandı.

Eğer Biden 230. maddenin sağladığı korumaları kısıtlama kararı alırsa, senatoda birçok cumhuriyetçiden destek görecek.

Dolarda son yılların en sert düşüşü

 

Seçim sonrası Çin'den ABD'ye çağrı

 

Trump'ın ailesi seçimlerin ardından ikiye bölündü!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)