BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSilifke çileğinde 80 bin ton rekolte beklentisi----

Silifke çileğinde 80 bin ton rekolte beklentisi

Silifke çileğinde 80 bin ton rekolte beklentisi
14 Nisan 2022 - 12:14 www.finansgundem.com

Mersin'de, yetiştirildiği ilçenin adıyla tescillenen Silifke çileğinde yaklaşık 80 bin ton rekolte hedefleniyor. 20 bin dönümlük sera ve açık alanda hasadı süren Silifke çileği, rengi, tadı, aroması ve uzun raf ömrüyle öne çıkıyor.

Kilogramı, üreticisinden 18 liradan alınan çilekler kamyonlarla Silifke Atayurt Sebze ve Meyve Hali'ne taşınıyor. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, ilçenin yurt içi ve dışında çilek üretimiyle anıldığını anlatarak, "Türkiye'de en çok çilek üretilen bölgeyiz, çilek üretiminin yüzde 35'ini, ihracatının da yüzde 65'ini yapıyoruz. Silifke ile çilek artık özdeşleşmiş durumda. Coğrafi işaret tescilli Silifke çileğimizin bu yıl da hasadına başladık. Hava şartlarından istediğimiz rekolteye henüz ulaşamadık ama hasat şu an iyi gidiyor. İnanılmaz talepler alıyoruz. Her bölgeden ihracat talebi var. Şu an yetişemiyoruz ama gelecekten umutluyuz" ifadelerini kullandı.

Kaynar, Silifke çileğinin dünyada bir marka haline geldiğini, tüketicilerin ürüne ilgisinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

İç piyasaya 18 liradan, ihracata 26 liradan 

Ürünlerin hem iç piyasaya hem de yurt dışına pazarlandığını vurgulayan Nurettin Kaynar, şunları söyledi:

Çileğin kilogramı iç piyasaya 18 liradan pazarlanıyor, ihracata ise 26 liradan satılıyor. İhracatta daha çok talep var ama hava şartlarından dolayı şu an rekoltede bir eksiklik var. Bu da düzelirse daha iyi olacak. Bölgemizde 18-20 bin dönüm civarında ekili alan var. Bundan da yaklaşık 80 bin ton rekolte bekliyoruz. Bunun 20-30 bin ton civarı ihraç ediliyor, diğerleri de yurt içinde ve sanayide kullanılıyor.

Kaynar, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden yoğun sipariş aldıklarını, en çok dış satımı Rusya, Romanya, Polonya ve Gürcistan'a gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yağışlar Trakya'da rekolteyi artıracak

Osmaniye'de ıspanaktan 25 bin ton rekolte bekleniyor

Bu yılın zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmaları tamamlandı

Kestaneden 3 bin 500 ton rekolte bekleniyor

Elmadan beklenen rekolte 23 bin ton

Kabak çekirdeğinde yüksek rekolte bekleniyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)