BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakŞile'ye değer katacak 5 adım!----

Şile'ye değer katacak 5 adım!

Şile'ye değer katacak 5 adım!
18 Nisan 2016 - 15:10 www.finansgundem.com

Şile'nin gelişimi için 10 yıllık program oluşturan Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, yapacakları çalışmaları beş maddede özetledi

Mega şehir İstanbul'un sınırlarının genişlemesi, kentte yaşanan yoğun trafik sorunu, esnek iş sahibi kişileri daha sakin bölgelere yerleşmeye yönlendiriyor. Bunlardan biri de İstanbul'un eski sahil bölgelerinden biri olan Şile. 1990'lara kadar sadece emeklilerin yaşadığı bir bölge konumunda olan Şile, İstanbul-Şile Otoyolu 'nun devreye alınmasıyla kent mer¬kezine 45 dakikada ulaşılabilen bir bölge haline gelmişti. Çok değil bundan beş yıl önce 6 bin kişinin yaşadığı Şile'de bugün 35 bin kişi yaşıyor. Yaz mevsiminde günübirlikçilerle birlikte nüfusu 500 bine ulaşıyor.

Turizm hareketi yaz mevsimi ile sınırlı kalan bölgede, 5 yıldızlı otelden butik konaklama tesisine ve pansiyona kadar şu anda 5 bin yatak kapasitesi mevcut. Şile Belediyesi'nin turizmi 12 aya yayma hedefi doğrultusunda hazırlanan 10 yıllık planına göre, ilave 30 bin yeni yatak kapasitesi yaratılması hedefleniyor. Böylece İstanbul'un sayfiyesi Şile'nin küçük ve orta büyüklükte yerli ve yabancı kongrelere ev sahipliği yapan bir turizm desti¬nasyonu haline getirilmesi hedefleniyor.

TURİZM, TARIM, TEKNOLOJİ

Işık Üniversitesi'ne ev sahipliği yapan Şile'de önümüzdeki yıllarda teknokent kurulması ve yeni üniversiteler açılması da gündemde. Yeni üniversiteler için Şile Belediyesi arazi geliştirme çalışmalarına başladı.

Şile'nin hafta sonları günübirlikçilerin akın ettiği bir yer kimliğinden sıyrılıp gelişmesi için projeler üreten Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, bölgenin ekonomik gelişimini sağlayabilmek için de iyi turizm, tarım ve teknoloji alanında yatırımlara odaklandıklarını söylüyor. Şile'nin iyi planlanmış bir sayfiye kasabası kimliğini koruduğunu belirten Tabakoğlu, Şile'yi, yaşayan, kendi ekonomisini yaratmış, göç vermeyen bir kimliğe kavuşturmayı hedeflediklerini vurguluyor.

ARAPLAR KEŞFETTİ

Üçüncü Köprü ve Karadeniz Otoyolu'nun etkisiyle önümüzdeki dönemde ulaşımı daha da kolaylaşacak olan bölge, şimdiden yerli ve yabancı yatırımcıların merceği altında. Özellikle Arap yatırımcılar bölgede yer alma yarışına girmiş durumda.

Bundan 10 yıl kadar önce bölgede 20 TL olan arazi metrekare fiyatları bugün 700 TL ile bin 500 TL arasında bulunuyor. Uzmanlar, son üç yıl içinde Üçüncü Köprü'nün etkisiyle bölgede yüzde 40'lara varan oranlarda değerlenme yaşandığını vurguluyor. Bölgede müstakil konutların metrekare fiyatları da, yerine ve niteliğine göre, bin 500 TL ile 5 bin TL arasında değişiyor.

Yabancı yatırımcılar bölgede arazi alıp projeler geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Bunda Şile'nin de¬ğişen kimliğinin yanı sıra, iş ve sanat dünyasından birçok ismin tıpkı Cumhuriyet Köyü ve Riva'da olduğu gibi Şile'yi yaşamak için seçmeleri de etkili.

Era Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, Şile'nin 1980'lerde yazlıkçıların yeri iken bu gün kentten kaçanların yeni yaşam alanı haline geldiğine dikkat çekiyor. Baygan, "Sapanca gibi bir yer oldu. İnsanların çiftlik havasında içinde yaşayabilecekleri bir bölge. Örneğin iyi bir sitede ko¬numlanan 400 metrekare müstakil bir villa aylık 4-5 bin TL'lere kiralanıyor. Bu da bölgenin geldiği noktayı gösteriyor" diyor.

HOLDİNG İLGİSİ

Şile'nin sadece bireysel yatırımcıların değil holdinglerin ve kurumların da yatırım üssü haline geldiğine işaret eden Mustafa Baygan, Türkiye Futbol Federasyonu'nun yanı sıra, Özyeğin, Alarko gibi holdinglerin Şile'de arazilerinin olduğunu belirtiyor. Baygan, Üçüncü Köprü ve bağlantı yollarının tamamlanması ile birlikte önümüzdeki dönemde bölgedeki fiyatların daha da yukarı çıkabileceğini vurguluyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Üçüncü Köprü ve bağlantı yollarıyla Şile'nin gelişmeye başladığını, bunu gören yabancıların da bölgeye ilgisinin arttığını söylüyor. Maya, "Şile, emekliler, her gün işe gitmek zorunda olmayanlar ve yabancıların tercihi. Yabancılar yılın birkaç ayı orada yaşayıp yılın geri kalan kısmında evlerini kiraya veriyorlar" diyor.

MARİNA GELİYOR

Şile liman yenileme ve rekreasyon projesiyle, marina lüks yatların yeni mekanı olacak. Marina 250 tekne kapasiteye sahip bir büyüklükte, liman ise 120 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Şile'de 75 milyonluk yatırım yapılan liman yenileme, meydan inşaatı yılın ikinci yarısında tamamlanacak.

Şile, ilki Foça'da olan Yeryüzü Pazarı'nın da İstanbul'daki tek adresi. Tamamen yerli ürünlerin aracısız satıldığı ve bu özelliğinin uluslararası tescille onaylandığı pazar olarak bilinen Yeryüzü Pazarı, Şile'nin iddiasını ortaya koyan bir baş¬ka özelliği. Şile'deki pazar, dünyadaki 45'inci pazar olarak geçtiğimiz kasım ayında tescillendi. Pazarda Şile'nin 57 köyünden ürünler satılıyor. Köylü, aracı olmadan ürününü tarladan tezgaha getiriyor. Köylülere ekonomik katkı sağlanırken, ata tohumlarıyla üretilen sağlıklı ürünler pazarda alıcılarla buluşuyor.

ŞİLE'YE DEĞER KATACAK 5 ADIM

Şile'nin gelişimi için 10 yıllık program oluşturan Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, yapacakları çalışmaları beş maddede özetliyor:

1-İyi tarım uygulamalarını geliştirmek ve teşvik etmek üzere çiftçilere Yeryüzü Pazarı oluşturuldu. Üretilen ürünler tarlada denetleniyor.

2-Şile'nin İstanbul yakınında ulusal ve uluslararası orta çaplı kongrelere ev sahipliği yapacak, 12 ay faal bir turizm destinasyonu haline getirilmesi planlanıyor. Bunun için 800 km uzunluğundaki Şile sahiline butik otelden beş yıldızlı otele kadar 30 bin yeni yatak kapasitesi planlanıyor. Parsel bazlı teşvik yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler yürütülüyor.

3-Eski evleriyle ünlü Akçakese Köyü'ndeki evlerin restore edilip Safranbolu gibi turizm bölgesi haline getirilmesi planlanıyor. Evlerin restorasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden kaynak alınması, düşük faizli kredi kullanımının sağlanması için görüşmeler yürütülüyor.

4-Bölgede Teknokent kurup Silikon Vadisi gibi beyaz yakalıların ürettiği ve yaşadığı bir vadi oluşturulması hedefleniyor. Bunun için Sanayi Bakanlığı ile görüşmeler yürütülüyor.

5-Çevresel kaygılar içermeyen montaj sanayisinin bölgeye çekilmesi ve bölgedeki üniversite sayısının artırılması planlanıyor.

ŞİLE'Yİ ÖNE ÇIKARAN 5 ÖZELLİK
1-İstanbul'a 45 dakika mesafedeki konumu.
2-Tarihi ve doğal güzelliklere sahip köyleri.
3-Turizm potansiyeli.
4-Otobanla gelen ulaşım kolaylığı.
5-Tarımsal üretim gücü.
(Levent Gökmen/Ekonomist Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)