BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaŞike takımları eritti----

Şike takımları eritti

Şike takımları eritti
27 Haziran 2013 - 06:50 www.finansgundem.com

Şike soruşturması kapsamında dört futbol kulübünün 2 yılda kaybı tam 3 milyar TL oldu

Borsada işlem gören 4 büyük futbol kulübünün piyasa değeri şike soruşturmasınının başladığı 3 Temmuz 2011’den bu yana yaklaşık 3 milyar TL eriyerek 1.6 milyar TL’ye geriledi. Hürriyet'in haberine göre, önceki gün UEFA’nın Fenerbahçe’yi 2+1, Beşiktaş’ı da 1 yıl Avrupa kupalarından men etmesiyle devam eden süreçte borsada en fazla kaybı 1.8 milyar TL ile Fenerbahçe yaşadı. Ceza alan iki kulübün gelir kaybı ise 300 milyon lirayı bulacak. 
UEFA’nın şike soruşturması kapsamında Fenerbahçe’yi 2+1, Beşiktaş’ı da 1 yıl Avrupa kupalarından men etmesi hem iki kulübü hem de Türk futbolunu vurdu. Son kararlar ekonomik anlamda iki kulübe büyük zarar verirken, asıl büyük kayıp şike soruşturmasının başladığı 3 Temmuz 2011’den bu yana yaşandı. Halka açık 4 büyük futbol kulübü 2011’in ilk 6 ayında borsada zirvelerine ulaşmış ve bu zirvelerle 3 Temmuz süreci öncesinde toplam 4 milyar 670 milyon TL piyasa değerini ulaşmıştı. 3 Temmuz süreci sonrası bugün gelinen noktada ise 4 büyük futbol kulübünün piyasa değeri 3 milyar TL’nin üzerinde düşerek 1 milyar 635 milyon TL’ye kadar geriledi.
ZİRVEDEN DÜŞÜŞ SERT OLDU
2011 yılının ilk beş ayında art arda 4 büyük kulüp borsada tarihi zirvelerine ulaşmıştı. Trabzonspor 21 Ocak’ta 27,60 puanla 580 milyon TL piyasa değerine ulaşırken Beşiktaş ise 492 milyon TL piyasa değerine ulaştı. 2011’in ilk 6 ayı içerisinde Galatasaray ve Fenerbahçe de zirvenin tadını çıkardı. Galatasaray 5 Nisan’da 135,84 puanla 1 milyar 100 milyon TL piyasa değerini buldu. Fenerbahçe ise 28 Nisan’da 102,60 puanla 2 milyar 500 milyon TL gibi muazzam bir piyasa değerine ulaştı. Bu zirvelerden sonra 3 Temmuz sürecinin etkisiyle büyük çöküş başladı.
BORSA ARTTI FUTBOL DÜŞTÜ
2011’den 2013’e doğru yükseliş trendinde olan borsanın aksine 4 büyük kulübün hisseleri negatif ayrıştı. Şike soruşturması sonrası hızla düşen 4 büyük kulüpten Fenerbahçe’nin piyasa değeri 1 milyar 790 milyon TL eriyerek 710 milyon TL’ye kadar düştü. Trabzon’daki düşüş de yüzde 70’i buldu ve bu kulübün piyasa değeri 162 milyon TL’ye kadar geriledi. Beşiktaş’ta düşüş daha sınırlı oldu ve piyasa değeri 338 milyon TL’ye kadar geriledi. Şike soruşturmasında mahkeme sürecine dahil olmayan Galatasaray’da bile sportif başarı borsaya yansımadı ve Galatasaray’ın piyasa değeri 423 milyon TL’ye kadar geriledi.
FENER’İN 1 GÜNLÜK KAYBI 50 MİLYON
Dört büyüklerin bu büyük kaybında şike süreci ile birlikte Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un yanlış halka arz modelleri ve UEFA mali kriterleri öncesi borç içindeki bilançoları rol oynadı. Beşiktaş ve Fenerbahçe’ye son darbe ise UEFA’dan Avrupa kupalarından men cezası ile geldi. İki kulübün hisseleri dün pozitif bir trend yakalayan borsanın en çok düşen hisseleri arasında yer aldı. Cuma günü piyasa değeri olarak 760 milyon TL seviyesinde bulunan Fenerbahçe hisselerindeki kayıp yüzde 6,58 oranında gerçekleşti ve Fenerbahçe’nin piyasa değeri bir günde 50 milyon TL eriyerek 710 milyon TL’ye geriledi. UEFA kararı Beşiktaş’ı da çarptı. Beşiktaş’ın hisseleri yüzde 3,45 eridi, kulübün piyasa değerinden 10 milyon TL’yi götürdü.
Halka arz modeli de düşüşte etkili oldu
DÖRT büyüklerin büyük düşüşünü hazırlayan faktörler arasında şike soruşturması dışında şirket ve derneği ayıran halka arz modeli ve UEFA mali kriterleri sürecinde kulüplerin iyi yönetilmemesi de yer aldı. Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay kulüplerin futbol dernekleri ile birleşmesinin ve UEFA mali kriterleri sebebiyle kaynak arayışının düşüşü tetiklediğini belirtti. Uskuay “Sportif AŞ’ler ile derneklerin birleşmesine neden olan UEFA’nın mali fair play kriterleriydi. Transfer gelir-gideri denk olmayan şirketler, UEFA’dan men edilecek. Bu yüzden kulüpler ciddi bir kaynak arayışı içerisinde. Galatasaray yaptığı bedelli sermaye artırımları ile davalık oldu. Mahkeme sürecinin dışında olmasına ve kazanılan lig ile şampiyonlar ligi başarılarına rağmen Fenerbahçe kadar değer kaybetti.” dedi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)