BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporŞike davası yeniden görülür mü?----

Şike davası yeniden görülür mü?

Şike davası yeniden görülür mü?
05 Ocak 2014 - 11:35 www.finansgundem.com

Balyoz ve Ergenekon gibi davalardaki yargılamanın yenilenmesi söz konusu. Şimdi, Şike Davası’nın tekrardan görülüp, görülmeyeceği merak ediliyor

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) baktığı davaların yeniden görülmesi konusunda yaptığı görüşmeden sonra gözler şimdi Şike Davası’na da çevrildi.
Feyzioğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Burada yapılacak durum basittir. Özel yetkili mahkemede yargılanmış ve Yargıtay aşamasındaki davalarda mahkumiyet bozulacak. Yargıtay kararı onanmışsa da yeniden yargılanma hakkı tanınmalıdır” dedi. Feyzioğlu’nu bu sözleri, Şike Davası’nın yeniden tekrarlanacağı şeklinde yorumlandı.
 
‘5 temmuz milat’ kafa karıştırdı!
 
Açıklamalarında Balyoz ve Ergenekon davalarına atıfta bulunan ancak Şike Davası’ndan pek söz etmeyen Barolar Birliği Başkanı  Feyzioğlu, “Milat 5 Temmuz 2012” dedi. Bu tarih ÖYM’lerin kaldırıldığı tarih. Ancak geçici 2. madde bu mahkemelere ellerindeki davaları da sonuçlandırıncaya kadar çalışma hakkı vermişti. Feyzioğlu bu maddenin kaldırılmasını ve sürmekte olan davaların ilgili mahkemelere dağıtılmasını önerdi Başbakan’a. Ama, “Şike Davası” 2 Temmuz 2012’de tamamladı.
 
HUKUKÇULAR AYRI GÖRÜŞTE
 
BU durumda merak edilen şu. Olası değişiklikten sonra Balyoz ve Ergenekon davaları yeniden görülürse aynı şekilde “Şike Davası” da tekrar ele alınacak mı?
Davada sanık avukatlığı yapan Ali Rıza Dizdar, “Evet Şike Davası da yeniden görülür. 5 Temmuz 2012’ye kadar görülmüş bütün davalar Yargıtay’da ister sonuçlansın ister sonuçlanmasın yeniden görülebilir” görüşünde.
Avukat Efkan Bolaç ise Şike Davası’nın yeniden görülme olasılığının düşük olduğu kanaatinde. Bolaç, “Davanın yeniden görülebilmesi için 1 Ocak 2012’den sonra verilen veya bugüne kadar verilmiş tüm kararlara dair yeniden yargılama yolu açan yasal düzenleme şart” diyor.
 
Çok sayıda isim yargılanmıştı
 
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve sarı lacivertli yöneticiler Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu’nun yanı sıra Beşiktaş eski yöneticisi Serdal Adalı ve eski teknik direktörü Tayfur Havutçu şike davası kapsamında hakim karşısına çıkmıştı.
 
Beraat ederlerse tazminat istenir
 
“Şike Davası yeniden görülür ve F.Bahçe ile Beşiktaş beraat ederse UEFA ve CAS’ın verdiği Avrupa’dan men cezaları ne olur?”
Spor hukukçusu Emin Özkurt, “Tekrar bir UEFA başvurusu söz konusu olacaktır. UEFA’ya, verdiği cezanın yasal dayanığı olan ÖYM kararının neden bozulduğu belirtilip, bozmayla cezanın temel dayanağının ortadan kalktığını gösterilecek. Böylece hâlâ yürürlükte olan Avrupa’dan men cezasının derhal kaldırılmasını öncelikle talep edilir. Bunu takiben CAS’a başvurulup 2011-12 sezonunda ve 2013-14 sezonunda UEFA müsabakalarından men edilmesi nedeniyle doğmuş maddi ve manevi zararlarının tazmini için dava açılır.
 
ÜÇ GÖRÜŞ...
 
Davayı etkiler
Ali Rıza DİZDAR (Avukat)
ÖZEL Yetkili Mahkemeler 5 Temmuz 2012’de kaldırıldı. Yapılacak değişiklikle 5 Temmuz 2012’ye kadar kesinleşmiş veya henüz kesinleşmemiş bütün davaların yeniden görülmesinin yolu açılacak. Şike Davası da bunlardan biridir. Dava yeniden görülürse ağır ceza mahkemesine verilecek. Elbette dava yeniden görüldüğünde ille de sanıkların lehine sonuçlanacak diye bir şey yok. Bugün çıkan kararlar da çıkabilir veya aksi kararlar da.
 
Sistem kilitlenebilir
Efkan BOLAÇ (Avukat)
5 Temmuz 2012’de ÖYM’ler kaldırıldı ama geçici 2. madde söz konusu mahkemelerin ellerindeki davaları sonuçlandırıncaya kadar yetkili olduklarını vurguluyor. Şike Davası 2 Temmuz 2012’de sonlandırıldı. Bundan sonra Yargıtay bozma kararı verirse bu dava geri dönebilir. 1 Ocak 2012’den itibaren verilmiş tüm kararları veya ÖYM’lerin tüm kararları -ki bu da 2005’e kadar gitmeyi gerektir- kapsayacak bir düzenleme gerekir. O vakit sistem kilitlenir.
 
Yargılama yenilenmeli
Naim KARAKAYA (Avukat)
ÖZEL Yetkili Mahkemelerin tek mağduru Ergenekon ve Balyoz Davaları değildir. Şike Davası esasen Özel Yetkili Mahkemeler’de görülmemesi gereken bir davaydı. Olgun Peker üzerinden bir örgüt bağı yaratılarak dava Özel Yetkili Mahkemeler’e taşındı. Ancak, kararda bu bağ da bulunmadı. Yapılacak düzenlemelerin bu davayı da kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesi ve ilgili kişilerin yeniden yargılanmasının önü açılmalıdır.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)