BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporŞike davası o savcıyla başladı----

Şike davası o savcıyla başladı

Şike davası o savcıyla başladı
10 Ekim 2015 - 02:02 www.finansgundem.com

Tüm sanıkların beraatiyle sonuçlanan ve yıllardır Türk futbolunun bir numaralı gündem maddesi olan Şike Davası'nın seyri

Futbolda şike iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile, haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı davada karar verildi. Davaya bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Yıllardır Türk futbolunun 1 numaralı gündem maddesi olan davanın seyri şöyle:

Süreç, dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı olan aynı zamanda Ergenekon soruşturmalarını da yürüten Zekeriya Öz tarafından 2 Aralık 2010'da başlatıldı. Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atanmasının ardından soruşturmayı yürütmek için görevlendirilen özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk ise 3 Temmuz 2011'de düğmeye basarak Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 61 kişiyi gözaltına aldırttı.

AZİZ YILDIRIM'LA BİRLİKTE 31 KİŞİ TUTUKLANDI

Savcılık ve emniyet tarafından yapılan açıklamalarda gözaltına alınanların futbol müsabakalarında şike yaptıkları ve haksız ekonomik kazanç sağladıkları iddia edildi. Soruşturma sürecinde aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 31 kişi tutuklandı. Soruşturmayı tamamlayan savcı, 93 kişi hakkında iddianame hazırladı.

İDDİANAME HAZIRLANDI... YILDIRIM İÇİN 156 YIL İSTENDİ

İddianamede Aziz Yıldırım ile Olgun Peker suç örgütü lideri olarak gösterildi. Aziz Yıldırım için "Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup, yönetmek" ile şike ve teşvik primi suçlamalarına ilişkin 59 yıldan 156 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer sanıklara da çeşitli cezalar istendi. Türkiye Futbol Federasyonu ve 9 kişi de iddianamede müşteki olarak yer aldı. Bu arada 14 Nisan 2011'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren '6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da yapılan değişiklikle istenen cezalarda indirime gidildi. Yıldırım için istenen ceza 16,5 yıldan 55 yıl 10 aya indi.

BUCASPOR İLE TRABZONSPOR MÜDAHİL OLDU

Bucaspor ile Trabzonspor da suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müdahil oldu. Bu takımları duruşmalarda avukatları temsil etti.

AZİZ YILDIRIM 6 YIL 3 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

İddianameyi 9 Aralık 2011 de kabul eden 16. Ağır Ceza Mahkemesi avukatların yaptığı tutukluluk itirazı üzerine 8 kişiyi tahliye etti. Tutuklu sayısı 23'e indi. Davanın ilk duruşması Silivri Cezaevi'nde bulunan duruşma salonunda görüldü. Aziz Yıldırım 1 yıl cezaevinde yattıktan sonra tahliye oldu. Yapılan yargılama sonrasında Aziz Yıldırım 'şike yapmak ve örgüt kurmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklarda çeşitli cezalara çarptırıldı.

KANUN DEĞİŞİKLİĞİYLE SANIKLAR YENİDEN YARGILANMAYA BAŞLANDI

Cezanın onanmasının ardından Aziz Yıldırım ile birlikte 6 sanık 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişikliği gerekçe gösterip yeniden yargılanma ve infazının ertelenmesini talep etti. Talebi haklı bulunan Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıktı. Öte yandan yine Yargıtay'ın bozma kararının ardından, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz, eski Beşiktaşlı yönetici Serdal Adalı, Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 30 sanığın yargılandığı dava da bu davayla birleştirildi.

AZİZ YILDIRIM: BU DAVA BİR OPERASYONDUR

Yeniden yargılaması yapılan davada savunma yapan Aziz Yıldırım mahkemeye hitaben şunları demişti; "Bu dava sadece şike davası değil, asıl mesele memleket elden gidiyor. Türkiye Cumhuriyeti tek bir devlettir. Başka bir devlet kurulmak istenmesinin biz her zaman karşısındayız. Nasıl diğer Oda Tv, Balyoz, Ergenekon davalarında olduğu gibi bu dava da bir operasyondur. Son 7-8 yıla yönelik bir yargılama. Siz buna ışık tuttunuz. Ölenler oldu. Bunları yapanlar hesabını verecek. Sizin bu davada vereceğiniz beraat kararı buradaki vatansever insanların itibarı değil, memleketin itibarı için gereklidir"

SAVCI, TÜM SANIKLARIN BERAATİNİ İSTEDİ

Yeniden yargılaması yapılan şike davasında geçtiğimiz salı mütalaasını açıklayan duruşma savcısı Mirza Coşkun, soruşturmanın başladığı (2 Aralık 2010) tarihinde Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi'ne dair kanunun yürürlükte olmadığını, kanunun 14 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Savcı, 'bu tarihten önceki süreçte suç ve cezada kanunilik prensibi gereği şike ve teşvik pirimi suçlarından bahsetmenin mümkün olmadığı, kanunda suç olarak düzenlenmeyen bir fiilin suç soruşturmalarına ve yargılamalara konu olamayacağını' belirterek Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında "şike", "suç örgütü kurmak" ve "üye olmak" suçlarından beraatlerini istedi. Savcı Coşkun, Aziz Yıldırım'a verilen ve Yargıtay tarafından onanan 6 yıl 3 aylık hapis cezasına ilişkin hükmün de iptaline karar verilmesini talep etti.

SAVCI İKİ KİŞİYE "TEHDİT" VE "SAHTE RESMİ BELGE" SUÇLARINDAN CEZA İSTEDİ

Savcı sadece sanıklardan Olgun Peker ve Selim Kımıl hakkında, mağdurlardan Mustafa Cici'ye karşı işlemiş olduğu "tehdit" ve "sahte resmi belge temini ve kullanma" suçlarından 2 yıl 6 aydan 7 yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etmişti. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)