BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞikayetler dikkate alındı: Marketlerde fiyat denetimi!----

Şikayetler dikkate alındı: Marketlerde fiyat denetimi!

Şikayetler dikkate alındı: Marketlerde fiyat denetimi!
25 Aralık 2021 - 09:54 www.finansgundem.com

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatı ile döviz kurundaki düşüşün fiyatlara yansıyıp, yansımadığını tespit etmek için marketlerde denetim başlatıldı.


Ürün fiyatlarının ne zaman değiştiği ve raf ile kasa arasında fark olup olmadığı incelendi. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli ve beraberindeki heyet, Ankara'daki bir marketi denetledi.

Benli, "Temel gıda ve ihtiyaç maddeleri, temizlik ürünleri, sebze ve meyveler başta olmak üzere denetim yapıyoruz. Denetimlerde fahiş fiyat uyguladığını değerlendirdiğimiz ürünlere yönelik tedarikçi ya da üretici firma satış faturalarını alarak Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na intikal ettiriyoruz. Kurul, yaptığımız tespitler ve sunduğumuz belgeler neticesinde inceleme yaparak fahiş fiyat artışı olan işletmeye cezai işlem uygulamaktadır.

Hali hazırda 2021 yılı uygulanan ceza, her bir ürün için 10 bin 900 liradır. En fazla ceza da 109 bin uygulanmaktadır ancak yeni yılda bu ceza oranları yeniden değişeceği için bir ürün için en düşük ceza 14 bin 860 lira, en fazla da 143 bin 860 lira ceza olarak uygulanacaktır" diye konuştu.

CNN Türk'teki habere göre; Ticaret Bakanlığı ekipleri 81 ildeki denetimlerinde kurların düşmesine rağmen etiketleri aşağı doğru güncellemeyenleri tek tek tespit ediyor

109 BİN TL'YE KADAR CEZA

Döviz kurlarındaki düşüşe rağmen, fiyat etiketlerini güncellemeyen market ve mağazalar vatandaşların şikâyetlerine konu olmayı sürdürüyor. 81 ilde denetime başlayan Ticaret Bakanlığı ekipleri mallarını fahiş fiyatlarla satanları teker teker tespit ederek ‘Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na bildiriyor.

YÜKSEK ETİKETİ İHBAR EDİN

Değerlendirme sonucu fahiş fiyatı tescillenen şahıs ve firmalara 10 bin 900 TL ile 109 bin TL arasında para cezası kesiliyor. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli, vatandaşları ‘Haksız Fiyat Mobil Uygulaması’, ‘Alo 175 Tüketici Hakları’na fahiş fiyatı ihbar etmeye davet etti.

DENETİMLER SIKLAŞTI

Öte yandan İstanbul Büyükçekmece Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçede faaliyet gösteren temel gıda ve tüketim ürünlerinin satıldığı zincir marketlerde denetimleri sıklaştırdı.

Yılbaşı öncesinde denetimlerini sıklaştıran zabıta ekipleri, vatandaşın mağdur olmaması için raflardan aldıkları ürünlerin etiketlerini kasa fiyatları ile karşılaştırdı. Fiyat farkı tespit edilen marketler uyarılarak tutanak tutuldu. Büyükçekmece’de denetimler aralıksız olarak sürdürülecek.

VATANDAŞLARDAN GELEN ŞİKAYETLER DİKKATE ALINDI

Büyükçekmece ilçesinde faaliyet gösteren marketlerde denetimler arttırıldı. Son zamanlarda vatandaşlardan gelen “raf fiyatı ile kasadaki fiyat farklı çıkıyor” yönündeki şikayetleri dikkate alan Büyükçekmece Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, 6502 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında denetimler yapıyor.

Marketleri tek tek gezen zabıta ekipleri, reyonlardaki ürünlerin fiyat etiketlerini kasa fiyatları ile karşılaştırdı. Raf fiyatı ve kasa fiyatı arasında fark tespit edilen marketlere tutanak tutuldu. Marketlerde stok denetimi de yapan zabıta ekipleri, fiyat etiketi bulunmayan marketleri de uyardı. Denetimler sırasında fiyat farklılığı tespit edilen marketlere tutulan tutanaklar, Tüketici Mahkemesi Heyeti’ne gönderilecek.

"Bu gidişle ne et, süt üretilir ne ucuza tüketilir"

 

Döviz kurlarındaki düşüş erken rezervasyon fiyatlarına yansıdı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cumali25 Aralık 2021 11:48

    Asıl suçlu marketlerde yönetim kadrosuna atanıp bu kurumları birer suç makinesine ve firsatcılıga dönüştüren akıl veren buralara atanan üst kademede görev alan kişilerdir geçmişe dönukte en ağır cezaları almalarıdır fahiş fiyatlarla bu dolandırıcılığı teşvik etmişlerdir yol göstermişlerdir çıkarları için halk düşmanlığı yaptıkları kesindir buna yol almışlardır bunlar tek tek tespit edilip gerekli adli işlemlerin yapılması biran önce kesindir failleri belli olarak