BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatSigortacılar iklim ittifakından vazgeçiyor----

Sigortacılar iklim ittifakından vazgeçiyor

Sigortacılar iklim ittifakından vazgeçiyor
30 Mayıs 2023 - 17:37 www.finansgundem.com

ESG karşıtı protestolarının ardından sigorta ve reasürans devi Lloyd, iklim değişikliğini durdurma ve karbon ayak izini azaltma hedeflerinden vazgeçti. Uzmanlar ittifakın kırılmasının tüm finans sektörüne etki edeceği konusunda uyarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen hafta Lloyd’un Londra’daki merkez binasının üzerinden kara dumanlar yükseliyor. İklim protestocuları tarafından açılan pankartlarsa sigorta sektörünün küresel ısınmadaki rolü üzerindeki siyasi savaşı görünür hale getirir nitelikte.

Aynı gün ABD’nin New York kentinde ise başka bir protestocu grup Avrupalı sigorta şirketlerinin ofislerini mobil bir reklam panosuyla hedef aldı. Consumers’ Research isimli protestocu grup diğer protestocularla tamamen ters yöndeki fikirleri savunuyordu.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, protestolara sebep olan tüm mesele ise sigorta şirketlerinin iki yıl önce iklim konusunda verdiği güçlü taahhütlerden kaynaklanıyor.

Financial Times’ın haberine göre, Cumhuriyetçi Amerikalılardan oluşan New York’taki protestocular şirketlerin karbon ayak izlerini ve iklim değişikliği risklerini azaltmasını isteyen Karbon-Sıfır Sigorta İttifakı’ndan (NZIA) çekilmelerini talep ediyor. Sağcı protestocular fosil yakıtları projeleri için sigorta kapsamlarının azaltılması çabalarının rekabet kurallarına karşı olduğunu iddia ediyor. Sloganları ise şöyle: “Gizli anlaşmayı durdurun.”

Çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyet (ESG) konusundaki tartışmalar kurumsal şirketleri adeta iki arada bir derede bıraktı. Lloyd’s gibi bir dizi sigorta devi geçtiğimiz hafta ittifaktan ayrılma kararı aldı.

ABD başsavcılarının bu ay sigorta gruplarına gönderdiği mektupta, ittifakın anti tröst yasalarıyla çelişip çelişmediği konusunda "ciddi endişe” duyulduğunu belirtti. Sigorta şirketlerinin çekilme kararı sektör kaynaklarına göre önemli bir katalizör niteliği taşıyor.

Karşı cephede yer alan sivil toplum kuruluşu Insure Our Future’un Avrupa Koordinatörü Lindsay Kaanan, “NZIA'nın çökme sürecindeymiş gibi görünmesi gerçekten utanç verici. Bu gerçek olmamalıydı. Aklı başında her insan iklim krizinin çözümü için kollektif eylemin gerekli olduğunu bilir” açıklamasında bulundu.

Ancak Washington merkezli sivil toplum örgütü Consumers’ Research’ün Genel Müdürü Will Hild ise ittifakın daha geniş bir “ESG yalanının” bir parçası olduğunu iddia ederek baskıyı sürdüreceklerini belirtiyor. 

Hild, “Çevre politikasını demokratik süreçten ziyade şirket gizli anlaşması yoluyla uygulamak isteyen tüm bu komployu reddediyor olacağız. NZIA tamamen yok olana kadar tam bir zafer olmayacak” açıklamasında bulundu.

Bazı uzmanlar, sigortacıların ittifaklardan çıkmasıyla diğer sektörlerin de kendi sözleşmelerinden cayabileceğini ve daha geniş çapta finans sektörünün emisyonları azaltma vaatlerini baltalayabileceğini belirtiyor. Zira bazı banka ve varlık yöneticileri, ESG'ye yönelik tepkilerin ortaya çıkmasıyla son aylarda diğer önemli iklim ittifaklarından ayrıldı.

İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi Üyesi ve Oxford Üniversitesi Misafir Hukuk Profesörü Simon Holmes konuyla ilgili açıklamasında, “Dağılma sürecinin diğer ittifaklara bulaşmayacağını düşünmek çok naifçe olur. Bir kişi hastalanırsa herkes hastalanır. Bu süreçten herkes kaybeder” ifadelerine yer verdi.

Bankalar iklim temelli 'yeni risklere' karşı ne kadar hazır?

 

İklim hassasiyeti havacılık sektörüne pahalıya patlayacak

 

İklim aktivistleri özel jetleri protesto etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)